• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 21.5.2024Meniny má Zina
16°Bratislava

Planéta sa mení na kopu odpadkov, varuje pápež v encyklike

  • 14:06 18.06.2015
  • VATIKÁN
Planéta sa mení na kopu odpadkov, varuje pápež v encyklike

Vo Vatikáne vo štvrtok oficiálne predstavili novú encykliku pápeža Františka, ktorá sa venuje prevažne problematike ekológie. V poradí druhá encyklika súčasnej hlavy katolíckej cirkvi ostro kritizuje súčasnú konzumnú spoločnosť, ničenie životného prostredia a podriaďovanie politiky ekonomickým záujmom, oznámila agentúra DPA.

Dokument s názvom Laudato si (Buď pochválen), s podtitulom "O starostlivosti o spoločný dom", zverejnili vatikánski predstavitelia na tlačovej konferencií za veľkého záujmu novinárov. Okrem hovorcu Vatikánu Federica Lombardiho na nej vystúpil aj predseda Pápežskej rady pre spravodlivosť a pokoj Peter Turkson a pravoslávny metropolita Joannis Ziziulas.

Varuje pred ničením planéty

"Nikdy sme tak neubližovali a nezneužívali náš spoločný domov, ako sme to robili za posledných 200 rokov," napísal František v encyklike, okružnom liste určenom biskupom a veriacim, ktorý má zásadný význam v otázkach katolíckeho učenia.

Pápež (78) varuje, že naša planéta sa v dôsledku deštruktívneho správania ľudstva začína stále viac podobať "obrovskej kope odpadkov". Kritizuje pritom neschopnosť medzinárodného spoločenstva riešiť environmentálne otázky, ktorá podľa neho dokazuje podriadenosť politiky technologickým a finančným záujmom.

Vyzýva na zníženie emisií

Globálne zmeny klímy predstavujú podľa Františka jednu z hlavných výziev súčasného ľudstva. V súvislosti s klimatickým summitom, ktorý sa má koncom roka konať v Paríži, vyzval na urgentnú dohodu medzinárodného spoločenstva o výraznom znížení emisií oxidu uhličitého.

Rýchly ekonomický vývoj bohatých krajín podľa pápeža prebieha na úkor chudobných krajín sveta. "Vieme, aké neudržateľné je správanie tých, ktorí neustále konzumujú a ničia, zatiaľ čo iní nedokážu ani žiť spôsobom hodným svojej ľudskej dôstojnosti," píše sa v dokumente.

Žiada spomalenie ekonomického rastu

Podľa Františka je preto nevyhnutné, aby sa ekonomický rast v niektorých častiach súčasného sveta spomalil, čo by uvoľnilo zdroje pre "zdravý rast" iných oblastí. Nová encyklika je prvou, ktorú František napísal samostatne. Prvú s názvom Lumen fidei (Svetlo viery) zostavil spoločne so svojím predchodcom Benediktom XVI.

Okrem ekologických otázok sa pápež v novej encyklike venuje aj téme internetových sociálnych sietí a digitálnych médií. Varuje pritom, že ich nadmerné využívanie môže viesť k informačnému preťaženiu, vnútornému zmätku, narušeniu priamych medziľudských vzťahov a spoločenskej izolácií.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Rusko malo vyslať do vesmíru družicu, ktorá by mohla byť zbraňou

Rusko malo vyslať do vesmíru družicu, ktorá by mohla byť zbraňou

DNES - 6:32Zahraničné

Spojené štáty v pondelok uviedli, že Rusko minulý týždeň vypustilo do vesmíru družicu, čo by mohlo byť súčasťou umiestňovania zbraní vo vesmíre.

Turistické vstupné do Benátok je neúspech, tvrdí člen mestskej rady

Turistické vstupné do Benátok je neúspech, tvrdí člen mestskej rady

DNES - 6:29Zahraničné

Poplatok pre jednodňových návštevníkov podľa člena benátskej mestskej rady neznížil prílev turistov.

Podľa Bidena ofenzíva Izraela v Pásme Gazy nie je genocída

Podľa Bidena ofenzíva Izraela v Pásme Gazy nie je genocída

DNES - 6:27Zahraničné

Americký prezident Joe Biden v pondelok poprel, že izraelská ofenzíva v Pásme Gazy je genocída. Reagoval na viaceré obvinenia voči Izraelu na pôde Medzinárodného trestného súdu.

Pápež uistil Irán o duchovnej blízkosti po smrti prezidenta Raísího

Pápež uistil Irán o duchovnej blízkosti po smrti prezidenta Raísího

DNES - 6:25Zahraničné

Pápež František zaslal sústrastný telegram iránskemu najvyššiemu duchovnému vodcovi ajatolláhovi Alímu Chameneímu v súvislosti so smrťou iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího pri nedeľňajšej havárii vrtuľníka.

BR OSN neschválila návrh Ruskom predloženej rezolúcie o zákaze zbraní vo vesmíre

BR OSN neschválila návrh Ruskom predloženej rezolúcie o zákaze zbraní vo vesmíre

DNES - 6:24Zahraničné

Bezpečnostná rada OSN v pondelok neprijala návrh rezolúcie predloženej Ruskom, ktorý žiadal zákaz rozmiestňovania či používania zbraní vo vesmíre.