• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 28.4.2024Meniny má Jarmila
22°Bratislava

Odmietanie kvót ničí Úniu, myslí si český exminister Svoboda

  • 20:32 13.06.2015
Odmietanie kvót ničí Úniu, myslí si český exminister Svoboda

Odmietanie kvót migrantov znamená odmietanie solidarity v Európe a ohrozenie jednoty Európskej únie. Uviedol to bývalý český minister zahraničných vecí Cyril Svoboda. Podľa jeho slov je odmietanie kvót hrubou chybou, a to politickou, mravnou i strategickou.

"Politickou preto, lebo by sme mali tento problém riešiť ako celoeurópsky, mravnou preto, lebo je našou povinnosťou postarať sa o ľudí v núdzi a strategickou preto, lebo súčasný odmietavý postoj viacerých štátov môže vyústiť do radikalizácie v krajinách južnej Európy, kde sa koncentruje súčasná utečenecká vlna," vysvetlil Svoboda.

Svoboda nesúhlasí so selektovaním podľa vierovyznania

"Ak to zhrnieme, odmietanie kvót je cesta ako rozbiť súdržnosť únie." Kriticky sa vyjadril ku zovšeobecňovaniu, ktoré vedie k názorom, že utečenci predstavujú bezpečnostné riziko. Nesúhlasí ani s tým, aby sa ochota prijímania migrantov selektovala podľa vierovyznania či krajiny pôvodu utečencov.

"Ak uznávame, že sme si všetci rovní v otázke práv a ľudskej dôstojností, nemôžeme k tomu pristupovať podľa toho, či je niekto kresťan alebo nie, alebo podľa toho, z ktorej krajiny pochádza, pretože to je potom obyčajné kádrovanie, a to by malo patriť už len minulosti," povedal Svoboda.

Migranti sú súčasťou produktívneho obyvateľstva

Od politických špičiek v Česku i na Slovensku očakáva, že zdôraznia podmienky, ktoré musia splniť prichádzajúci utečenci do Európy. "Že takýto človek musí rešpektovať právny poriadok krajiny, do ktorej prichádza a musí splniť kritériá ako každý, kto má záujem vstúpiť do európskeho priestoru," povedal Svoboda.

"Nie je však možné, aby sme niekoho odmietli len preto, že pochádza z tej alebo onej krajiny, alebo preto že nie je kresťan," dodal. Pripomenul tiež, že tému migrácie musíme vnímať aj v súvislosti s tým, ako možno riešiť budúcnosť trhu práce vzhľadom na negatívny demografický vývoj v Európe.

Poukázal pritom na to, že migranti sú už v Európe súčasťou produktívneho obyvateľstva. "Napokon aj v Českej republike majú mnohé drobné podniky v rukách Vietnamci, to je nespochybniteľný fakt, rovnako ako to, že mnohé malé a stredné podniky by neexistovali, keby nemali zamestnancov z Ukrajiny," dodal Svoboda.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Rakúski colníci našli v batožine na viedenskom letisku 700.000 eur

Rakúski colníci našli v batožine na viedenskom letisku 700.000 eur

DNES - 18:13Zahraničné

Rakúski colníci objavili 700.000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

Pápež v Benátkach varoval pred ničením životného prostredia masovým turizmom

Pápež v Benátkach varoval pred ničením životného prostredia masovým turizmom

DNES - 13:20Zahraničné

Pápež František viedol v nedeľu bohoslužbu na Námestí sv. Marka v Benátkach a varoval pritom pred poškodzovaním životného prostredia a nadmerným cestovným ruchom.

Pápež sa stretol s väzenkyňami v Benátkach

Pápež sa stretol s väzenkyňami v Benátkach

DNES - 10:37Zahraničné

Pápež František navštívil v nedeľu ženskú väznicu v talianskych Benátkach v rámci svojej prvej cesty mimo Ríma za uplynulých sedem mesiacov.

Zo zabitia dvoch Ukrajincov v Nemecku podozrieva polícia ruského občana

Zo zabitia dvoch Ukrajincov v Nemecku podozrieva polícia ruského občana

DNES - 10:12Zahraničné

Dvaja muži z Ukrajiny boli v sobotu večer zabití v areáli nákupného strediska v nemeckom meste Murnau v spolkovej krajine Bavorsko, informuje agentúra DPA.

Hodinky pasažiera Titanicu sa vydražili za rekordnú sumu

Hodinky pasažiera Titanicu sa vydražili za rekordnú sumu

DNES - 6:07Zahraničné

Za 1,175 milióna libier (približne 1,4 milióna eur) vydražili v sobotu na aukcii vo Veľkej Británii zlaté vreckové hodinky.