• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
13°Bratislava

Nad Copa América v USA visí otáznik, CONMEBOL nemá imunitu

  • 11:40 12.06.2015
  • BUENOS AIRES
Nad Copa América v USA visí otáznik, CONMEBOL nemá imunitu

V Čile sa vo štvrtok začal 44. futbalový šampionát Južnej Ameriky a súbežne s úvodom turnaja sa v zákulisí rozhoduje, či sa uskutoční aj mimoriadna edícia Copa América budúci rok v USA. Tá mala byť oslavou stého výročia založenia Futbalovej konfederácie Južnej Ameriky (CONMEBOL), ktorá však v týchto dňoch čelí vážnej kríze pre korupčnú aféru jej funkcionárov vrátane dvoch bývalých prezidentov.

VŠETKO O KORUPČNOM ŠKANDÁLE FIFA

Copa América Centenario bola koncipovaná ako podujatie za účasti 16 tímov z dvoch konfederácií - desiatich z Južnej Ameriky a šiestich zo Strednej a Severnej Ameriky a karibskej oblasti (konfederácia CONCACAF). Do USA ho situovali s cieľom využiť potenciál rozvíjajúceho sa miestneho futbalového trhu.

"Sledujeme vývoj udalostí, každého zaujímajú výsledky vyšetrovania," povedal pokladník CONMEBOL Carlos Chávez. Pochybnosti o konaní turnaja vyjadrili generálny sekretár CONMEBOL Jose Luis Meiszner aj prezident Futbalovej federácie USA Sunil Gulati.

CONMEBOL nechráni neviditeľná bariéra

Neviditeľná bariéra chrániaca sídlo CONMEBOL v paraguajskom Luque padla. Paraguajský senát vo štvrtok jednomyseľne odhlasoval zrušenie imunity, ktoré sa na priestory vzťahovali.

Uznesenie predložili prezidentovi štátu Horaciovi Cartesovi, ktorý sa s ním stotožnil. Za zrušenie privilégia sa už minulý týždeň vyslovila dolná komora parlamentu. Rozhodnutie sa zrodilo iba pár týždňov po prevalení korupčného škandálu v Medzinárodnej futbalovej federácii (FIFA), do ktorého sú namočení najmä funkcionári z CONMEBOL vrátane dvoch jej bývalých prezidentov.

Súvisiace:

Video: Čile vyhralo otvárací zápas Copa América

Blatter má okamžite odísť, žiada Európsky parlament

Zico bude bojovať, chce sa uchádzať o post šéfa FIFA

CONMEBOL a FIFA, to je mafia

"Potvrdzujem zrušenie imunity. Ako som už pred mnohými rokmi na tejto pôde povedal, CONMEBOL a FIFA, to je mafia," vyhlásil senátor Juan Carlos Galaverna z vládnucej republikánskej Strany Colorado.

V tejto súvislosti je pamätný výrok Paraguajčana Nicolása Leoza, ktorý CONMEBOL viedol v rokoch 1986 - 2013 a v USA je obvinený z vydierania, sprenevery financií a prania špinavých peňazí. Leoz v roku 1997 presvedčil poslancov paraguajského parlamentu, aby imunitu prijali, a neskôr sa vychvaľoval, že výsadám ako sídlo CONMEBOL sa na celom svete teší azda iba Vatikán.

"Kým platí tento zákon, polícia k nám nemá prístup, nedostane sa k nám ani vyšetrovací sudca, jednoducho nikto," povedal v roku 2012 Leoz v rozhovore pre argentínske športové periodikum Olé.

Vatikán zrušil dohodu o charitatívnom projekte

Vatikán dáva ruky preč od peňazí Futbalovej konfederácie Južnej Ameriky. Pre korupčné obvinenia funkcionárov z tejto časti sveta sa štát vedený pápežom rímsko-katolíckej cirkvi rozhodol zrušiť dohodu o charitatívnom projekte.

CONMEBOL sa v rámci neho zaviazal venovať 10-tisíc amerických dolárov za každý gól strelený na šampionáte Južnej Ameriky Copa América. Turnaj sa začal vo štvrtok v Čile súbojom domácej reprezentácie s Ekvádorom, v ktorom sa strelci presadili dvakrát (2:0). Na príprave charitatívneho projektu sa podieľal samotný pápež František - Argentínčan a veľký fanúšik futbalu.

Predstavitelia Vatikánu oznámili, že o peniaze nemajú záujem, kým sa neuzavrie vyšetrovanie korupcie spojenej s juhoamerickými funkcionármi. Prokuratúra v USA obvinila z vydierania, sprenevery financií či prania špinavých peňazí aj bývalých prezidentov CONMEBOL Nicolása Leoza a Eugenia Figuereda.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

18:05 25.01.2023Športové

Majstrovstvá Európy futbalistov 21 rokov sa v roku 2025 uskutočnia na Slovensku. Rozhodol o tom Výkonný výbor Európskej futbalovej únie na stredajšom zasadnutí vo švajčiarskom Nyone.

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu:

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu: "Veľmi ťažké podmienky"

11:35 10.12.2022Športové

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa usadila na čele po 1. kole sobotného obrovského slalomu Svetového pohára.

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

16:10 20.11.2022Športové

Holandský pretekár Max Verstappen z tímu Red Bull zvíťazil na Veľkej cene Abú Zabí, záverečných 22. pretekoch sezóny F1.

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

16:21 15.11.2022Športové

"Cítila som sa úplne prázdna,“ uviedla Vlhová pre Blick.

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

8:36 03.10.2022Športové

Divák nedeľňajšieho zápasu amerického futbalu medzi tímami NFL Pittsburgh Steelers a New York Jets zomrel po páde na eskalátore na štadióne Acrisure.