• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
13°Bratislava

Fortin vyhral úvod Okolo Slovenska, Kováč ukázal aktivitu

  • 17:11 10.06.2015
  • TELGÁRT
Fortin vyhral úvod Okolo Slovenska, Kováč ukázal aktivitu

Talian Filippo Fortin z tímu GM Cycling sa stal víťazom prvej etapy cyklistických pretekov Okolo Slovenska, ktorá viedla zo Šiah do Telgártu a merala 181,1 kilometra.

Dvadsaťšesťročný bývalý taliansky majster v stíhacích pretekoch na dráhe sa presadil v záverečnom špurte do mierneho kopca pred Rusom Maximom Razumovom z Itery-Kaťuše a krajanom Davidom Viganom z družstva Idea 2010 ASD. V etape si veľmi dobre počínal Maroš Kováč, ktorý vyhral dve rýchlostné prémie a na tretej bol tretí.

Sagan vyrazil do útoku ako prvý

Na štart prvej etapy v Šahách sa postavilo 130 cyklistov z 23 tímov. O jeden z prvých atakov 59. ročníka Okolo Slovenska sa postaral Juraj Sagan, ktorý na 20. kilometri vyrazil do útoku spoločne s Davidom Ballerinim. Ich snaha však mala len veľmi krátke trvanie.

Neskôr to skúšali ďalší cyklisti vrátane Maroša Kováča, ktorý vyhral prvú rýchlostnú prémiu v Krupine (42. kilometer). Pretekár Dukly Trenčín nechýbal ani v úniku približne 30-člennej skupiny pred bodovaným šprintom v Banskej Bystrici, ktorý napokon vyhral. Skupina mala náskok už takmer troch minút, ale silný pelotón ju rýchlo dostihol.

Aktívny Kováč bol potom tretí na rýchlostnej prémii v Brezne. Pelotón išiel konštantne, priemerná rýchlosť počas prvých troch hodín bola 43 kilometrov za hodinu.

Záver pretekov sťažil dážď

V závere pokropili jazdcov aj dažďové kvapky, dopredu sa vydala osmička cyklistov, neskôr sa v úniki ocitli Oleksander Prevar (Ukr.), Josef Hošek (ČR), Mathias Krigbaum (Dán.), James Judd (N. Zél.), Matej Marin (Slovin.) a Maxim Pokidov (Rus.). Šestica si vypracovala na pelotón 30-sekundový náskok.

Ani to však nestačilo, pred cieľom ich pelotón dostihol, nasledoval hromadný špurt a najlepšie sa v ňom zorientoval Fortin.

"Som rád, že som zvíťazil v dnešnej etape. Je to môj prvý úspech v profesionálnej kariére. Som lepší šprintér, preto mi dojazd vo veľkej skupine do kopca vyhovoval. Pokúsim sa aj v ďalších etapách zopakovať dnešný úspech. Neviem, či sa mi to podarí, keďže som slabším vrchárom," skonštatoval Fortin.

V úniku pri Banskej Bystrici, ktorý si vypracoval trojminútový náskok, bol aj Juraj Sagan. "Myslím si, že tieto preteky sú o jednom dni a jednom vydarenom úniku. Dnes sa nám to nepodarilo. Boli sme vpredu veľká skupina, niektorí jazdci nemali záujem spolupracovať, preto náš únik nemal šancu na úspech. Pokúsime sa o nástupy aj počas ďalších dní," skonštatoval Juraj Sagan.

Výsledky - cyklistické preteky Okolo Slovenska 2015:

1. etapa (Šahy - Telgárt, 181,1 km):

1. Filippo Fortin (Tal.) GM Cycling,
2. Maxim Razimov (Rus.) Itera-Kaťuša,
3. Davide Vigano (Tal.) Idea 2010 ASD
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

18:05 25.01.2023Športové

Majstrovstvá Európy futbalistov 21 rokov sa v roku 2025 uskutočnia na Slovensku. Rozhodol o tom Výkonný výbor Európskej futbalovej únie na stredajšom zasadnutí vo švajčiarskom Nyone.

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu:

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu: "Veľmi ťažké podmienky"

11:35 10.12.2022Športové

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa usadila na čele po 1. kole sobotného obrovského slalomu Svetového pohára.

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

16:10 20.11.2022Športové

Holandský pretekár Max Verstappen z tímu Red Bull zvíťazil na Veľkej cene Abú Zabí, záverečných 22. pretekoch sezóny F1.

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

16:21 15.11.2022Športové

"Cítila som sa úplne prázdna,“ uviedla Vlhová pre Blick.

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

8:36 03.10.2022Športové

Divák nedeľňajšieho zápasu amerického futbalu medzi tímami NFL Pittsburgh Steelers a New York Jets zomrel po páde na eskalátore na štadióne Acrisure.