Päť zdravších alternatív ku každodenným potravinám
Myslíte si, že zdravé varenie znamená vzdať sa chuti? Opak je pravdou.
S týmito tipmi môžete akémukoľvek jedlu pridať ďalšie živiny bez toho, aby ste stratil chuť, ktorú milujete.
1. Slivkové pyré namiesto cukru, masla, oleja.
Radi pečiete sušienky, buchty, koláče a ďalšie sladké dobroty? Toto je pekárske tajomstvo, ktoré pridá chuť, štruktúru a vlhkosť vašim dezertom bez všetkých tukov a cukru.
Slivkové pyré je prirodzene sladké, je prakticky bez tuku a je bohaté na draslík. Dve lyžice slivkového pyré obsahujú 93 kalórií, zatiaľ čo len v jednej lyžici oleja je 120 kalórií a 13,5 g tuku.
Potrebujete ďalší dôvod, aby ste začali používať slivkové pyré? Slivky môžu prispieť k posilneniu zdravia kostí. Nedávne štúdie prezentované na mítingu Experimental Biology 2015 ukázali, že u žien po menopauze, ktoré denne zjedli 4-5 sliviek, sa zlepšilo zdravie kostí a spomalil sa úbytok kostnej hmoty.
Pri úprave receptu použite toľko pyré, koľko je polovica z celkové množstva masla a cukru, ktoré by ste normálne v recepte použili.
2. Proteínové cestoviny namiesto mäsovej omáčky.
Ak máte radi klasickú taliansku kuchyňu, existuje jednoduchý spôsob, ako toto jedlo urobiť zdravším - vynechajte mäsovú omáčku. Chudé mäso môže byť zdravou súčasťou vyváženej stravy, no väčšina z nás je priveľa mäsa (ktoré obsahuje nasýtené tuky) a primálo zeleniny. Skúste si radšej urobiť cestoviny, ktoré sú bohaté na bielkoviny.
3. Špenát, zelený kel alebo rukola namiesto ľadového šalátu.
Ľadový šalát má nízky obsah kalórií, ale neposkytuje rovnakú nutričnú hodnotu ako tmavšia listová zelenina, ako je zelený kel, špenát alebo rukola. 75g listového šalátu poskytuje menej než 1 g vlákniny a 13 mg vápnika, zatiaľ čo rovnaké množstvo kelu má 2,4 g vlákniny a 100 mg vápnika.
Zatiaľ čo všetka tmavá listová zelenina má vysokú antioxidačnú aktivitu, výskum ukazuje, že vápnik v kele sa ľahšie vstrebáva. Špenát a rukola sú tiež plné dôležitých vitamínov a antioxidantov. Špenát je obzvlášť bohatý na vitamín K, ktorý je nevyhnutný pre udržanie správneho zdravia kostí.
Čítajte: Zelený kel, zelenina plná zdravia
4. Citrus namiesto soli
Chcete pomôcť svojmu zdraviu? Znížte dávky soli. Obmedzenie sodíka z vášho jedla môže pomôcť znížiť riziko vzniku vysokého krvného tlaku a ďalších závažných ochorení. Citrón, limetka alebo pomarančové šťava môže byť lahodná náhrada soľničky. Len streknite čerstvú citrusovú šťavu na ryby, kuracie a zeleninové pokrmy. Budú mať lepšiu chuť a budú bez soli.
5. Grécky jogurt namiesto kyslej smotany
Pol šálky kyslej smotany obsahuje až 220 kalórií a 14 gramov nasýtených tukov. Dobrou správou je, že grécky jogurt poskytuje chuť kyslej smotany, ale za zlomok kalórií a nasýtených tukov. Použitím nízkotučného gréckeho jogurtu namiesto kyslej smotany, znížite kalórie o viac ako polovicu, eliminujete nasýtene tuky a zvýšite si bielkoviny. Pol šálky gréckeho jogurtu obsahuje asi 12 g bielkovín, čo je ekvivalent až dvoch vajec.
Ako si zvýšiť príjem železa pri varení: Používajte tento druh riadu
Dodajte svojmu telu maximálnu dávku železa pomocou triku, ktorý využijete pri varení.
5 druhov liekov, kvôli ktorým vás môže bolieť hlava
Medzi časté príznaky bežne užívaných liekov patrí aj bolesť hlavy. Na tieto prípravky si dajte pozor.
Lekárka: Počet prípadov nealkoholového stukovatenia pečene pribúda
Počet pacientov s nealkoholovým stukovatením pečene pribúda. Vplývať na to môže nezdravý životný štýl.
Ako vplývajú doplnky s CBD na bolesť: Pre toto môžu nebezpečné
Podľa výskumu môžu byť doplnky s CBD len vyhodenými peniazmi.
Toto je dôvod, prečo by v nemocniciach malo pracovať viac žien
Vedci sa pozreli na výkon lekárskeho personálu v nemocniciach.