• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 7.5.2024Meniny má Monika
17°Bratislava

Košická K13 zrušila predstavenie, umelcov stopla politika

  • 19:07 15.05.2015
  • KOŠICE
Košická K13 zrušila predstavenie, umelcov stopla politika

Riaditeľ mestskej príspevkovej organizácie K13 – Košické kultúrne centrá Ján Kováč predstavenie Informátori medzinárodného divadelného štúdia Farmy v jeskyni z Prahy, ktoré malo byť vrcholom festivalu Use The City, zrušil z politických dôvodov.

Tvrdí to manažér súboru Ján Valter ako aj projektová manažérka festivalu Blanka Berkyová. Tá aj preto dala v organizácii k13 výpoveď. Festival sa má konať od 21. do 31. mája.

"Predstavenie bolo dva týždne pred uvedením zrušené riaditeľom organizácie Košických kultúrnych centier K13 Jánom Kováčom s odvolaním sa na "dôvody politickej povahy". Názov inscenácie bol vymazaný z propagačných materiálov," informoval Valter.

"Predstavenie som nezrušil z politických dôvodov, ale pre krátenie finančných prostriedkov ministerstvom približne o 40 percent. Dozvedeli sme sa to až v apríli," povedal v piatok v telefonickom rozhovore pre agentúru SITA riaditeľ K 13 Ján Kováč.

Odporúčame:

Košice obmedzia dopravu, modernizujú električkovú trať

Údajného bossa košického podsvetia vzal súd do väzby

Košičania spísali petíciu, chcú zlikvidovať rómsku osadu


E-mail potvrdzuje dôvod politickej povahy

Na otázku, prečo potom išiel do Prahy e-mail, kde sa uvádza, "že z dôvodu politickej povahy nie je možné uviesť predstavenie Informátori", odpovedal, že vyvodí za to zodpovednosť. Existenciu e-mailu nepoprel. Doložil, že v pondelok ešte zašle podrobnejšie písomné vyjadrenie.

Ako v piatok pre agentúru SITA uviedla Berkyová, peniaze na uvedenie inscenácie z ministerstva boli, ale riaditeľ Kováč rozhodol, že sa nepoužijú.

"Preto som sama našla a získala zdroje, len aby sa mohlo toto predstavenie konať. Upozornila som e-mailom riaditeľa, že zrušenie predstavenia vyvolá medzinárodný škandál, negatívne poznačí festival, on aj napriek tomu trval na jeho zrušení," povedala Berkyová.

Súbor Farma v jeskyni mal v Košiciach hrať po prvýkrát. Ako informoval Valter, pozvanie na festival prišlo v decembri 2014 od projektovej manažérky festivalu Use The City Blanky Berkyovej. Urobili technickú obhliadku priestoru v Košiciach a potvrdili zmluvné podmienky vystúpenia.

Dôvod zopakovali aj v písomnom vyjadrení

"Začiatkom apríla Blanka Berkyová telefonicky oznámila súboru, že predstavenie sa musí podľa riaditeľa Kováča zrušiť, pretože je politicky príliš kontroverzné," povedal Valter. Doplnil, že tento postoj bol neskôr K13 označený za nedorozumenie a s hosťovaním inscenácie sa ďalej počítalo, čo dokazujú tlačové správy a propagačné materiály festivalu.

Dva týždne pred vycestovaním sa situácia zopakovala, tentokrát aj s písomným vysvetlením: " ...v zmysle rozhodnutia Mgr. Jána Kováča, riaditeľa organizácie K13 - Košické kultúrne centrá, vám s poľutovaním oznamujem, že z dôvodu politickej povahy nie je možné uviesť predstavenie Informátori v priestoroch Kasární Kulturpark, ktoré sa malo konať dňa 30.05.2015."

V inscenácii účinkujú performeri z Kórey, Vietnamu, Česka a Slovenska, jazzový hudobník Marcel Bárta, všetci vrátane technického tímu si rezervovali dopredu dohodnutý termín pre košický festival.

Dotknutí kritizujú riaditeľa Kováča

"Riaditeľ K13 Ján Kováč nepoškodil týmto neúctivým a neprofesionálnym jednaním len náš súbor a hosťujúcich umelcov, ktorým takto vznikla finančná a časová strata. Predovšetkým spochybnil fungovanie kultúrnej inštitúcie financovanej z verejných zdrojov, ktorá má byť riadená na základe umeleckých a nie politických preferencií, ktorá má vytvárať služby pre občanov Košíc. Takéto jednanie považujeme za škandálne a nebezpečné," komentuje rozhodnutie režisér Farmy v jeskyni Viliam Dočolomanský.

Dopĺňa ho Marek Adamov, riaditeľ Stanice Žilina-Záriečie, ktorá bola spoluproducentom predstavenia a uviedla jeho slovenskú premiéru v roku 2014.

"Neviem, akú malo vedenie K13 skutočnú motiváciu pri rozhodnutí zrušiť predstavenie renomovaného divadla na poslednú chvíľu. Je hrozivé, ak ide naozaj o cenzúru z politických dôvodov. Neposúva nás to len späť do minulosti, ale aj ďalej na východ smerom k nedemokratickým režimom. Ale rovnako môže ísť o amaterizmus a nekompetentnosť, ktorá sprevádza vedenie projektu EHMK Košice 2013. Každopádne to len potvrdzuje, že európske aj ministerské peniaze investované do na slovenské pomery výnimočnej kultúrnej infraštruktúry v Košiciach, boli premrhané a roztopia sa v diletantizme a provinčnosti úradníckeho riadenia kultúry," povedal Adamov.

Tento názor potvrdzuje aj ďalšia spoluproducentka predstavenia Yvona Kreuzmannová, zakladateľka festivalu Tanec Praha a Divadla Ponec a priamo vyzýva k odvolaniu riaditeľa K13.

Štúdio je držiteľom mnohých ocenení

Medzinárodné štúdio Farma v jeskyni sídli a tvorí už viac ako 12 rokov v Prahe. Za tento čas súbor hosťoval na mnohých prestížnych festivaloch na troch kontinentoch, vo viac ako 50 mestách.

Štúdio je držiteľom mnohých českých a medzinárodných ocenení, medzi ktorými je najvýznamnejšia Európska cena Novej divadelnej reality pre režiséra Viliama Dočolomanského, ktorý sa tak stal jediným českým, resp. slovenským držiteľom tejto ceny.

Inscenácia Informátori vznikla na podklade skutočnej kauzy, ktorá mala v Švajčiarsku škandálnu súdnu dohru v roku 2013. Známa potravinová korporácia nasadila do malej skupiny aktivistov mladú ženu, ktorá pod falošným menom predstierala spoločný záujem.

V skutočnosti však odovzdávala súkromné informácie o členoch hnutia a ich spojencoch z iných krajín. Súvislosti vedú až k doteraz nevyjasneným vraždám rebelujúcich. Inscenácia však dané okolnosti neilustruje činoherným spôsobom, ale pohybuje sa na pomedzi dynamického fyzického divadla a divadla dokumentu so živou hudbou a silným vizuálnym účinkom.

Inscenácia Informátori vznikla v spolupráci niekoľkých medzinárodných inštitúcií a jej českým koproducentom je Tanec Praha. V slovenskej premiére bola uvedená v roku 2014 v rámci festivalu Divadelná Nitra v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie, ktoré je tiež koproducentom projektu.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prípady bombových hrozieb na školách prebrala NAKA

Prípady bombových hrozieb na školách prebrala NAKA

DNES - 12:15Domáce

Hrozbami bombových útokov na školách sa zaoberá Národná kriminálna agentúra.

NR SR odmietla uznesenie, ktorým by odsúdila správanie premiéra voči úradníkom

NR SR odmietla uznesenie, ktorým by odsúdila správanie premiéra voči úradníkom

DNES - 12:10Domáce

Poslanci Národnej rady SR v utorok odmietli uznesenie, ktorým by odsúdili správanie premiéra Roberta Fica voči štátnym úradníkom.

WWF Slovensko vyzýva poslancov, aby nehlasovali za zákon o odstrele šeliem

WWF Slovensko vyzýva poslancov, aby nehlasovali za zákon o odstrele šeliem

DNES - 11:09Domáce

Environmentálna organizácia WWF Slovensko vyzýva poslancov Národnej rady (NR) SR, aby nehlasovali za zákony uľahčujúce odstrel veľkých šeliem.

Bombovú hrozbu pyrotechnici preverujú na školách v šiestich okresoch v ŽSK

Bombovú hrozbu pyrotechnici preverujú na školách v šiestich okresoch v ŽSK

DNES - 11:06Domáce

Takmer všetky deti sú aktuálne už pri svojej rodine.

SHMÚ varuje: Tieto kraje zasiahnu búrky

SHMÚ varuje: Tieto kraje zasiahnu búrky

DNES - 8:56Domáce

Vo viacerých krajoch sa môžu vyskytnúť búrky.