• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 28.4.2024Meniny má Jarmila
13°Bratislava

Slovensko zníži deficit, odkazuje Fico Eurokomisii

  • 14:15 29.04.2015
  • BRATISLAVA
Slovensko zníži deficit, odkazuje Fico Eurokomisii

Slovensko zníži deficit verejných financií v roku 2016 na 1,9 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). Tvrdí to vláda v Programe stability, ktorý v stredu schválila a dokument teraz pošle do Bruselu.

Základné parametre rozpočtu z Programu stability pritom vychádzajú z východísk rozpočtu verejnej správy na roky 2016 až 2018, ktorý mal vládny kabinet na programe už minulý týždeň. Rokovanie o tomto materiáli však napokon prerušili. Práve Program stability by podľa návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy mal v budúcnosti východiská rozpočtu úplne nahradiť.

Odporúčame:

Deficit Slovenska by mal klesať, KDH vidí situáciu skepticky


Navrhovaná konsolidácia, ktorú kabinet posiela na posúdenie Európskej komisii, je pritom miernejšia, ako sa navrhovala v rozpočte verejnej správy schválenom vlani v decembri. Budúcoročný deficit má byť oproti pôvodným plánom totiž vyšší o 0,5 percentuálneho bodu. Na tento rok je pritom rozpočtovaný deficit na úrovni 2,5 percenta výkonu ekonomiky.

Deficit by mal byť mierne vyšší

Rezort financií zvoľňuje aj plánovanú konsolidáciu v roku 2017, kedy namiesto pôvodného schodku 0,4 percenta hrubého domáceho produktu vo východiskách počíta s deficitom 0,9 percenta hrubého domáceho produktu a cielený schodok na rok 2018 predstavuje 0,5 percenta výkonu ekonomiky.

Kým podľa prepočtov ministerstva na dosiahnutie 1,9-percentného deficitu v budúcom roku nebudú potrebné žiadne dodatočné opatrenia, v ďalších dvoch rokoch si dosiahnutie cielených schodkov vyžiada 429,6 milióna eur v roku 2017, resp. 435,7 milióna eur v roku 2018.

Bez dodatočných opatrení by totiž schodok v roku 2017 dosiahol 1,4 percenta a v roku 2018 by bol stále tesne nad jedno percento HDP. Pod kontrolou však musí rezort udržať aj tohtoročné hospodárenie.

Podľa aktuálnych odhadov by totiž deficit mal byť mierne vyšší ako rozpočtovaných 2,49 percenta a mal by dosiahnuť 2,55 percenta výkonu ekonomiky. Jeho skorigovanie na cielenú úroveň by si pritom podľa ministerstva zrejme vyžiadalo dodatočné opatrenia za takmer 44 miliónov eur.

Vláda do Bruselu pošle aj Národný program reforiem

Kabinet Roberta Fica do Bruselu pošle aj ďalší dokument, a to Národný program reforiem. V ňom sú popísané štrukturálne opatrenia, ktoré vláda plánuje zrealizovať najmä v najbližších dvoch rokoch.

Program reforiem vychádza z programového vyhlásenia vlády na roky 2012 až 2016, v ktorom si Ficov kabinet stanovil 10 kľúčových úloh. Medzi nimi sú okrem iného konsolidácia verejných financií, znižovanie vysokej nezamestnanosti a systematické riešenie problému dlhodobej, najmä regionálnej nezamestnanosti.

Ministri v stredu odsúhlasili aj návrh štátneho záverečného účtu Slovenska za rok 2014. V materiáli sa konštatuje, že krajina v minulom roku hospodárila s deficitom verejných financií na úrovni 2,87 percenta hrubého domáceho produktu.

Konsolidovaný dlh verejnej správy pritom dosiahol 40,297 milairdy eur, čo v pomere k hrubému domácemu produktu predstavuje 53,58 percenta. Príjmy štátneho rozpočtu na hotovostnej báze dosiahli 12,497 miliardy eur, výdavky boli 15,42 miliardy eur a schodok štátneho rozpočtu tak dosiahol 2,923 miliardy eur.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Nemecká tajná služba varuje domáce firmy pred rizikami z Číny

Nemecká tajná služba varuje domáce firmy pred rizikami z Číny

VČERA - 16:08Ekonomické

Nemecká spravodajská služba varovala domáce firmy, aby boli opatrné pri rokovaniach s autoritárskymi zahraničnými vládami, ako je Čína.

Česi opäť kupujú byty, v Prahe sa ich v 1. kvartáli predalo najviac za tri roky

Česi opäť kupujú byty, v Prahe sa ich v 1. kvartáli predalo najviac za tri roky

VČERA - 13:05Ekonomické

Česi opäť dostali chuť na nákupy nehnuteľností. V Prahe, ktorá je najväčším realitným trhom, predali developeri v 1. kvartáli 1600 nových bytov, čo je najväčší počet za posledné tri roky.

Podnikatelia vidia v eure výhody, analytici sú opatrnejší

Podnikatelia vidia v eure výhody, analytici sú opatrnejší

VČERA - 11:08Ekonomické

Vstup Slovenska do EÚ pred 20 rokmi priniesol po čase aj prijatie spoločnej meny.

S&P potvrdila Slovensku rating A+ so stabilným výhľadom

S&P potvrdila Slovensku rating A+ so stabilným výhľadom

VČERA - 6:27Ekonomické

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's potvrdila v piatok rating Slovenska na úrovni A+ so stabilným výhľadom.

EÚ sprísnila pravidlá pre čínskeho maloobchodného predajcu módy Shein

EÚ sprísnila pravidlá pre čínskeho maloobchodného predajcu módy Shein

21:17 26.04.2024Ekonomické

Európska únia formálne pridala čínskeho online predajcu Shein na svoj zoznam digitálnych spoločností, ktoré sú dostatočne veľké na to, aby podliehali prísnejším bezpečnostným pravidlám.