• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 18.5.2024Meniny má Viola
21°Bratislava

Spory veriteľov a Váhostavu odhalili problém stavebníctva

  • 11:45 28.04.2015
  • BRATISLAVA
Spory veriteľov a Váhostavu odhalili problém stavebníctva

Aktuálne spory o hľadanie riešenia pre veriteľov stavebnej spoločnosti Váhostav - SK, a.s. odkryli dlhoročný problém stavebníctva. Ako v utorok informovala slovenská dcéra spoločnosti Coface, zaoberajúcej sa manažovaním pohľadávok, potrebné je čo najskôr prijať legislatívne opatrenia, ktoré by pochybnému správaniu firiem v sektore zabránili.

"Vo verejnom sektore by mal byť stanovený presný rozpočet, respektíve cena za dielo, ktorá by bola referenčná, napríklad formou štátnych expertíz, a podozrivo nízke cenové ponuky by boli vyradené," tvrdí generálny riaditeľ Coface na Slovensku Juraj Janči.

VŠETKO O KAUZE VÁHOSTAV

Minimálna miera uspokojenia by mala byť tridsať percent

Všetci súťažiaci by zároveň boli povinní predkladať súbor činností, ktoré zabezpečujú vo vlastnej réžii a ktoré si riešia subdodávateľským spôsobom spolu s ich menným zoznamom. "Takto by mohol verejný investor určiť kľúčových subdodávateľov, ktorým by v prípade neplatenia generálnym dodávateľom automaticky platil ich dodávky za tovar alebo uskutočnené služby," uviedol. Minimálna miera uspokojenia veriteľov v reštrukturalizácii by podľa neho mala byť aspoň 30 - 40 percent.

Odporúčame:

Kiska podpísal smerácke riešenie problémov Váhostavu

Neplatiace firmy by nemali ísť do tendrov, ukázal prieskum

Banky sa bránia, ich odvody nemajú splácať dlhy firiem

Použiť bankový odvod pre Váhostav je nemožné, oponuje Kollár


Na základe dlhoročného monitoringu vývoja stavebného sektora a skúseností firmy z tohto sektora vyplýva, že problém väčšinou nastáva, ak generálny dodávateľ diela alebo zhotoviteľ si neplní svoje povinnosti. Či už vplyvom druhotnej platobnej neschopnosti alebo zámernou špekuláciou nízkej ponúkanej ceny. "Generálny dodávateľ ide do súťaže s vopred naplánovanou stratou, či dokonca tým, že nezaplatí subdodávateľom. Následne vzniká reťazová reakcia, kde sa neplatenie šíri celým spektrom subdodávateľských spoločností," upozornil Janči.

Dopyt po poistení firiem sa zvýšil

Prvotná príčina vzniká nesprávnou kalkuláciou nákladov, cenovou vojnou alebo nepredvídateľnými okolnosťami. "Aktuálna situácia učí firmy v tomto sektore, že je dobré mať preverených odberateľov už pred začatím obchodného vzťahu a rovnako zaznamenávame od konca minulého roka aj zvýšený dopyt po poistení," dodal.

Splatnosť faktúr v stavebníctve pri štandardných platobných podmienkach dosahuje 60 až 120 dní a pri mimoriadnych do 180 dní. Pre tento sektor je špecifické uplatnenie zádržného. "Zádržné je zmluvne dohodnutá čiastka z hodnoty všetkých faktúr, čo je približne päť až 15 percent. Uplatňuje sa jednorazovo, ako samostatná faktúra s dlhou lehotou splatnosti, alebo už spomenutá percentuálna výška aplikovaná na každú faktúru," priblížil Janči. Suma sa zadrží až po uplynutí určitej lehoty po odovzdaní diela, pokiaľ sa neuplatňujú žiadne reklamácie Zádržné je väčšinou na šesť mesiacov až päť rokov.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Seniorom vyplatia v júni zvýšené rodičovské dôchodky

Seniorom vyplatia v júni zvýšené rodičovské dôchodky

DNES - 10:09Ekonomické

V júni jednorazovo vyplatia zvýšený rodičovský dôchodok 908.043 seniorom.

Zastupiteľstvo nemeckej obce Grünheide schválilo rozšírenie závodu Tesly

Zastupiteľstvo nemeckej obce Grünheide schválilo rozšírenie závodu Tesly

19:43 16.05.2024Ekonomické

Miestne zastupiteľstvo obce Grünheide neďaleko Berlína podporilo plán na rozšírenie výrobného areálu automobilky Tesla.

Organizácie európskej siete BEUC podávajú sťažnosť na platformu Temu

Organizácie európskej siete BEUC podávajú sťažnosť na platformu Temu

10:02 16.05.2024Ekonomické

Temu používa množstvo manipulatívnych techník s cieľom prinútiť spotrebiteľov, aby míňali viac, ako by pôvodne chceli, alebo im skomplikovať proces zrušenia ich účtu na platforme.

ECB: Výhľad sektora obytných nehnuteľností v eurozóne je relatívne pozitívny

ECB: Výhľad sektora obytných nehnuteľností v eurozóne je relatívne pozitívny

15:25 15.05.2024Ekonomické

Napätie na trhu s úvermi na bývanie v eurozóne je zvládnuteľné napriek vyšším úrokovým sadzbám, ktoré zaťažujú dlžníkov, a nedostatkom v kontrolných opatreniach zo strany niektorých bánk.

Erik Tomáš: Zrovnoprávnením predčasného dôchodku sme vyhoveli aj Európskej komisii

Erik Tomáš: Zrovnoprávnením predčasného dôchodku sme vyhoveli aj Európskej komisii

11:46 15.05.2024Ekonomické

Zrovnoprávnením výhodnejšieho predčasného dôchodku s tým klasickým sa vyhovelo zamestnávateľom, ako aj Európskej komisii.