• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 18.5.2024Meniny má Viola
13°Bratislava

Grécko nechce pomoc z Ruska, problémy bude riešiť s Úniou

  • 18:03 08.04.2015
  • MOSKVA
Grécko nechce pomoc z Ruska, problémy bude riešiť s Úniou

Grécko nepožiadalo Rusko o finančnú pomoc, krajina však môže Aténam poskytnúť úvery na financovanie spoločných veľkých projektov. Po stretnutí s gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom to vyhlásil v stredu ruský prezident Vladimir Putin.

Prípadné úvery by Atény splácali zo ziskov z budúcich projektov, povedal Putin. Možná spolupráca bola predmetom podrobnej diskusie, uviedol ďalej ruský prezident. Bližšie informácie k obsahu rokovaní v Moskve neposkytol.

Ruské firmy by sa mohli v Grécku zapojiť do privatizačných tendrov, pokiaľ ich vláda v Aténach vypíše, uviedol ďalej Putin a vyjadril nádej, že v takomto prípade by ruskí investori v porovnaní s inými možnými záujemcami neboli diskriminovaní.

Grécko chce svoje problémy riešiť s eurozónou

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz v utorok varoval Tsiprasa pred spochybňovaním politiky sankcií, ktoré uvalila EÚ na Rusko pre jeho rolu v ukrajinskej kríze. Hovorca Kremľa Dmitrij Peškov minulý týždeň uviedol, že rokovania v Moskve sa dotknú aj sankcií EÚ, pričom postoj Grécka k tejto politike označil za "pomerne chladný".

Odporúčame:

Grécko chce od Nemcov za nacistickú okupáciu 280 miliárd eur

Grécko musí dosiahnuť dohodu s veriteľmi ešte v apríli


"Nepožiadali sme o finančnú pomoc. Náš dlh a finančné otázky chceme riešiť... v rámci eurozóny," povedal grécky predstaviteľ. Ako ďalej uviedol, Grécko vie, čo má robiť v rámci EÚ, každá krajina ale má suverénne právo rozvíjať a zlepšovať svoje bilaterálne vzťahy.

Rakúsky kancelár Werner Faymann v stredu vyzval na skoré ukončenie debát o ďalšom osude hlboko zadlženého Grécka, o ktorého ďalšej budúcnosti sa intenzívne rokuje od januára, keď k moci prišla vláda premiéra Aléxisa Tsíprasa. Podľa predsedu rakúskej vlády nie je možné "roky diskutovať o tom, či Grécko v eurozóne ostane, alebo nie". Fayman preto tvrdí, že "tieto debaty sa musia skončiť v blízkej budúcnosti a s pozitívnym koncom".

Putin naznačil zrušenie embarga na grécke výrobky

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu naznačil zrušenie zákazu dovážať grécke výrobky na ruský trh. Vyjadril sa tak na stretnutí s prítomným gréckym premiérom Aléxisom Tsíprasom, ktorého krajinu tvrdo zasiahol minulý rok zavedený zákaz dovozu vybraných tovarov z krajín EÚ, konkrétne syra a zeleniny z Grécka. Výsledkom bol pokles vzájomného obchodu o 40 percent.

Podľa Putina však Tsíprasova návšteva "poskytuje príležitosť na analýzu možného obnovenia obchodu". Putin vo veci Tsíprasovej prítomnosti v Moskve taktiež poukázal na "spoločné duchovné korene oboch krajín", a to najmä pred nadchádzajúcou pravoslávnou Veľkou nocou.

Dovoz potravín z krajín EÚ či USA Moskva zakázala na obdobie jedného roka v auguste 2014 v reakcii na západné sankcie voči Rusku pre jeho úlohu v rámci krízy na Ukrajine. Ruská vláda v utorok informovala, že uvažuje o odstránení Grécka, Maďarska a Cypru zo svojho zoznamu.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ukrajina obnovuje konzulárne služby pre mužov v bojaschopnom veku v zahraničí

Ukrajina obnovuje konzulárne služby pre mužov v bojaschopnom veku v zahraničí

DNES - 7:45Zahraničné

Ukrajina s platnosťou od soboty obnovuje poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov v bojaschopnom veku, nachádzajúcich sa v zahraničí, oznámil Kyjev.

KĽDR potvrdila vypálenie balistickej rakety, Kim vyzval na urýchlenie produkcie

KĽDR potvrdila vypálenie balistickej rakety, Kim vyzval na urýchlenie produkcie

DNES - 6:28Zahraničné

Severná Kórea v sobotu potvrdila skúšobné odpálenie taktickej balistickej rakety vybavenej novou technológiou navádzania.

Čínskeho premiéra tiež šokoval útok na Fica, želá mu skoré zotavenie

Čínskeho premiéra tiež šokoval útok na Fica, želá mu skoré zotavenie

DNES - 6:16Zahraničné

Čínsky premiér Li Čchiang v piatok informoval, že ho šokoval stredajší útok na slovenského premiéra Roberta Fica v Handlovej.

Juhozápad Nemecka postihli záplavy spôsobené hustým lejakom

Juhozápad Nemecka postihli záplavy spôsobené hustým lejakom

VČERA - 23:13Zahraničné

Spolkovú krajinu Sársko na juhozápade Nemecka zasiahli v piatok prudké dažde, ktoré spôsobili záplavy a zosuvy pôdy.

USA: Muž obvinený z útoku na manžela Nancy Pelosiovej dostal 30 rokov väzenia

USA: Muž obvinený z útoku na manžela Nancy Pelosiovej dostal 30 rokov väzenia

VČERA - 21:09Zahraničné

Muž obvinený z útoku kladivom na manžela bývalej predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej bol v piatok odsúdený na 30 rokov väzenia.