• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
13°Bratislava

Rusi majú manévre, na Krym posielajú jadrové bombardéry

  • 16:51 17.03.2015
  • MOSKVA
Rusi majú manévre, na Krym posielajú jadrové bombardéry

Rusko posiela na Krym nadzvukové bojové lietadlá typu Tu-22M3, ktoré sú schopné niesť jadrové zbrane. V exkláve Kaliningrad zas rozmiestňuje strategické balistické rakety Iskander a ďalšie stíhačky. Informujú o tom ruské agentúry Interfax a TASS.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate ----> TU.

Rusko podľa Šojgua čelí novým hrozbám

Vyslanie bombardérov na anektovaný Krymský polostrov je súčasťou strategických vojenských cvičení, ktoré Moskva v týchto dňoch uskutočňuje v európskej časti krajiny.

"V rámci previerky bojaschopnosti ozbrojených síl budú na Kryme nasadené strategické bojové lietadlá Tu-22M3," cituje agentúra TASS vyhlásenie ruského ministerstva obrany. Raketové systémy Iskander, ktoré majú dolet asi 400 kilometrov, dopravia do Kaliningradu vojenské námorné lode Severnej Flotily.

Odporúčame:

Únia v postojoch nepoľaví, anexiu Krymu Ruskom neuzná

Od krymského referenda prešiel rok, rozdelilo Západ a Rusko

Putin nariadil previerku bojaschopnosti Severnej flotily


Ruský prezident Vladimir Putin nariadil bleskovú previerku bojaschopnosti Severnej flotily a Západného vojenského okruhu. Manévre potrvajú päť dní. Zúčastní sa na nich takmer 40-tisíc vojakov, 41 vojnových lodí, 110 lietadiel a 15 ponoriek.

"Hlavnou úlohou je zhodnotiť schopnosť Severnej flotily plniť úlohy pri zaistení vojenskej bezpečnosti Ruskej federácie v Arktickom regióne," povedal minister obrany Sergej Šojgu. Rusko podľa Šojgua čelí novým hrozbám, čo si vyžaduje zvýšenú pripravenosť jeho ozbrojených síl.

Moskva nevráti Krym Ukrajine

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok novinárom povedal, že Rusku nevráti Krym Ukrajine a to aj napriek hrozbám zo strany OSN, USA a EÚ, že zavedené ekonomické sankcie zostanú v platnosti. "Krym je regiónom Ruskej federácie a o našich regiónoch nebudeme diskutovať," zdôraznil dodal, že na polostrove neprebieha okupácia.

Krym sa do Ruska opäť vrátil 21. marca 2014, keď prezident Vladimir Putin podpísal zákon o jeho pričlenení k federácii. Tomuto kroku predchádzalo na polostrove úspešné referendum o odčlenení sa od Ukrajiny. V čase ľudového hlasovania už boli na Kryme prítomné ruské jednotky. Anexia Krymu vyvolala najvážnejšiu krízu medzi Západom a Ruskom od skončenia studenej vojny.

Vysoká predstaviteľka únie pre zahraničnú politiku Federica Mogheriniová v pondelok pri príležitosti prvého výročia konania referenda o odčlenení Krymu od Ukrajiny povedala, že Európska únia sa bude držať svojho doterajšieho postoja a neuzná anexiu Krymského polostrova Ruskom.

Zároveň vyhlásila, že v platnosti zostávajú aj sankcie uvalené v tejto súvislosti na Rusko. Podobne sa vyjadrila aj hovorkyňa amerického ministerstva zahraničia Jen Psakiová, podľa ktorej USA sankcie nezrušia, kým bude Krym v ruských rukách.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tadžikistan odporúča svojim občanom cestovať do Ruska len v nutných prípadoch

Tadžikistan odporúča svojim občanom cestovať do Ruska len v nutných prípadoch

VČERA - 22:09Zahraničné

Tadžikistan odporúča svojim občanom, aby sa zdržali cestovania do Ruska.

Novú kuchyňu WCK v Pásme Gazy pomenujú po zabitom poľskom dobrovoľníkovi

Novú kuchyňu WCK v Pásme Gazy pomenujú po zabitom poľskom dobrovoľníkovi

VČERA - 21:19Zahraničné

Jedna z prevádzok charitatívnej organizácie WCK v palestínskom Pásme Gazy ponesie meno po poľskom dobrovoľníkovi WCK Damianovi Sobólovi, ktorý nedávno zahynul pri útoku izraelskej armády.

Šéf francúzskej diplomacie vyzýva posilniť spoluprácu v oblasti európskej obrany

Šéf francúzskej diplomacie vyzýva posilniť spoluprácu v oblasti európskej obrany

VČERA - 21:16Zahraničné

Francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné zastáva názor, že silnejšia európska spolupráca v oblasti obrany by popri aliancii NATO fungovala ako "druhá životná poistka".

Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru pre boj s organizovaným zločinom

Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru pre boj s organizovaným zločinom

VČERA - 19:26Zahraničné

Na základe nového trestného zákona, ktorý predstaví francúzska vláda, bude osobám odsúdeným za členstvo v organizovaných zločineckých skupinách hroziť až 20 rokov väzenia.

Rakúski colníci našli v batožine na viedenskom letisku 700.000 eur

Rakúski colníci našli v batožine na viedenskom letisku 700.000 eur

VČERA - 18:13Zahraničné

Rakúski colníci objavili 700.000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.