• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 30.4.2024Meniny má Anastázia
23°Bratislava

Kažimír bráni kroky v elektrárňach, chybila Dzurindova vláda

  • 17:07 11.03.2015
  • BRATISLAVA
Kažimír bráni kroky v elektrárňach, chybila Dzurindova vláda

Minister financií Peter Kažimír sa neobáva straty zahraničných investorov a vyzdvihol stabilitu ekonomického a politického prostredia na Slovensku.

Správanie sa súčasnej vlády Roberta Fica v prípade Slovenských elektrární (SE) nijako neohrozí pozitívne vnímanie slovenského investičného prostredia zahraničnými investormi. Aspoň si to myslí minister financií Peter Kažimír.

Kažimír skritizoval spôsob privatizácie za Dzurindovej vlády

"Každý investor, ktorý sa rozhoduje pre veľkú investíciu alebo rozširovanie investície, si jasne uvedomuje stabilitu nášho prostredia. Aj z hľadiska politického aj z hľadiska ekonomického. Enel ako veľká skupina má aj svoje problémy, takže toto nie sú neznáme veci, ktoré by mali vnášať nejaký tieň na investorské prostredie na Slovensku," povedal po rokovaní vlády Kažimír.

Odporúčame:

Razie v elektrárňach priniesli podľa Fica prvé výsledky

Česi a Rusi sa nevzdávajú projektu novej atómky na Slovensku

Štát vlastní Gabčíkovo, Fico sa chce súdiť s elektrárňami


Minister financií je presvedčený, že k zásahom súčasnej vlády do podnikania Slovenských elektrární nemuselo prísť, keby druhá vláda Mikuláša Dzurindu urobila privatizáciu dôkladne.

"Bohužiaľ, v prípade elektrární my len žneme to, čo sa tu udialo pred desiatimi rokmi, keď sa privatizovali elektrárne. Je to spackaný privatizačný príbeh, ktorý je zaťažený desiatkami sporov, vzájomnými nárokmi jednej aj druhej strany. Lietajú tu stámilióny. To je bohužiaľ dôkaz o hoštaplerskom prístupe, ako sa nemá predávať štátny majetok," konštatoval.

Štát prevzal Gabčíkovo

Vládny kabinet začiatkom tohto týždňa prevzal pod plnú kontrolu Vodnú elektráreň Gabčíkovo. Tú tak už prevádzkuje štátny podnik Vodohospodárska výstavba. Dovtedy prevádzkovali vodnú elektráreň Slovenské elektrárne na základe zmluvy o prenájme podpísanej po ich privatizácii, ktorú však vláda v decembri minulého roka vypovedala. Okrem gabčíkovskej elektrárne má štát so Slovenskými elektrárňami niekoľko súdnych sporov či nevyrovnaných záležitostí, ako napríklad vysporiadanie sa za privatizáciu.

Štátu sa taktiež nepáčil postup Slovenských elektrární, v ktorých majoritný 66-percentný podiel drží od roku 2006 taliansky Enel, pri dostavbe dvoch jadrových mochoveckých blokov. Nepozdáva sa mu meškanie dostavby či viaceré navyšovanie rozpočtu potrebného pre dostavbu Mochoviec.

Slovenské elektrárne vlani taktiež navštívili niekoľkokrát policajti. Premiér Robert Fico v utorok v parlamente oznámil, že sa už vedú dve trestné stíhania týkajúce sa privatizácie slovenského dominantného výrobcu elektriny. V neposlednom rade elektrárne preveruje aj Najvyšší kontrolný úrad, ktorý tam v jeseni minulého roka poslali na popud ministra hospodárstva poslanci Národnej rady SR.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoké nedoplatky za vykurovanie v tomto roku nehrozia, očakáva SZVT

Vysoké nedoplatky za vykurovanie v tomto roku nehrozia, očakáva SZVT

DNES - 8:46Ekonomické

Spotrebu tepla na vykurovanie ovplyvnilo najmä nezvykle teplé počasie, keď bol vlaňajší rok druhý najteplejší od roku 1931.

Globálny dlh je najvyšší od napoleonských vojen, varoval šéf WEF

Globálny dlh je najvyšší od napoleonských vojen, varoval šéf WEF

VČERA - 17:12Ekonomické

Štátne dlhy sú najvyššie od napoleonských vojen, uviedol šéf Svetového ekonomického fóra Borge Brende.

Za 1. polrok 2023 zaznamenali banky 7478 podvodných transakcií za 12 mil. eur

Za 1. polrok 2023 zaznamenali banky 7478 podvodných transakcií za 12 mil. eur

VČERA - 16:27Ekonomické

Celkový počet podvodných transakcií z úhrad na Slovensku v prvom polroku 2023 dosiahol 7478 v celkovej sume 12 miliónov eur.

SaS spúšťa petíciu na ochranu druhého piliera

SaS spúšťa petíciu na ochranu druhého piliera

VČERA - 13:15Ekonomické

Opozičná SaS v pondelok spustila petíciu na ochranu druhého piliera. Dôvodom je obava, že by ho vláda mohla opäť otvoriť.

Pekári hlásia nedostatok pracovníkov, premietne sa to do cien pečiva

Pekári hlásia nedostatok pracovníkov, premietne sa to do cien pečiva

VČERA - 10:32Ekonomické

Odliv pracovníkov a akútny nedostatok pracovnej sily spôsobuje podľa SZPCC významné zvýšenie personálnych nákladov pekárov, cukrárov a cestovinárov, čo sa prejaví aj v odbytových cenách.