• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 8.5.2024Meniny má Ingrida
18°Bratislava

A. Kiska: Ženy to majú v živote ťažšie ako muži

  • 15:42 09.03.2015
  • BRATISLAVA
A. Kiska: Ženy to majú v živote ťažšie ako muži

Prezidentovi na Medzinárodý deň žien robilo spoločnosť desať žien. Medzi nimi bola napríklad zdravotná sestra, vodička autobusu, matka mnohopočetnej rodiny, zástupkyňa seniorov či študentka medicíny.

Naša spoločnosť je povinná vytvárať našim ženám podmienky pre to, aby mohli napĺňať svoje povinnosti, sny i ambície v ktorejkoľvek z rolí, ktoré zastávajú. Prezident SR Andrej Kiska to uviedol po dnešnom stretnutí s desiatkou žien, ktoré zastupovali rôzne profesijné skupiny, komunity, generácie i regióny Slovenska.

Zástupkyne Sloveniek pozval prezident na slávnostný obed pri príležitosti nedeľňajšieho (8.3.) Medzinárodného sviatku žien. Medzi desiatimi ženami, ktoré mu robili spoločnosť, bola napríklad zdravotná sestra, vodička autobusu, matka mnohopočetnej rodiny, zástupkyňa seniorov, študentka medicíny i zahraničná Slovenka.

Ako Kiska zdôraznil pred novinármi, dobre si uvedomuje, že to ženy majú v živote ťažšie. "Musia napĺňať viacero dôležitých a nenahraditeľných rolí, sú matky, často aj živiteľky rodín a majú tiež ambície uspieť v práci,"pripomenul. "Spoločnosť by ich mala podporovať na každej z týchto ciest, v každej zo spomínaných oblastí," dodal prezident.

Účastníčky stretnutia ocenili prezidentovo pozvanie i jeho prístup, ktorý prejavil. "Pán prezident sa na nás obracal so záujmom pochopiť ženy, ich pohľad a vnímanie spoločnosti," uviedla Bratislavčanka Soňa Oravcová. Vyzdvihla aj to, že sa na stretnutí hovorilo o zmene potrebnej v postoji spoločnosti k dôležitosti učiteľov, školstva i hodnote vzdelania.

Michalovčanka Michaela Bodnárová, študentka medicíny, hodnotila stretnutie ako veľký zážitok. "Pán prezident vníma neľahkú úlohu žien, váži si ich a podporuje," sumarizovala dojmy zo stretnutia i názorov Andreja Kisku na ženy najmladšia účastníčka. Prezidentovu bezprostrednosť a záujem ocenila aj ľudskoprávna aktivistka Ingrid Kosová zo Zvolena. Diskutovala s ním aj o rómskej problematike, téme násilia páchaného na ženách i o rastúcom napätí a extrémizmu v spoločnosti. Práve v tejto oblasti považuje úlohu prezidenta za kľúčovú. "Preto som aj na otázku pána prezidenta, aké kroky by som podnikala na jeho mieste, odpovedala práve tak, že by som sa zamerala na zmiernenie napätia v spolužití občianskych komunít na Slovensku a na výzvy k tolerancii a rešpektu," uviedla Kosová.

Rehoľná sestra Hermana zasa poprosila Andreja Kisku o väčšiu spoluprácu s rehoľnými rádmi. "Rehoľníci často pracujú s marginalizovanými skupinami obyvateľov, ich poznatky v tejto oblasti sú preto veľmi cenné," uviedla rehoľná sestra, ktorú teší to, že slovenské ženy v súčasnosti vedia formulovať a vyjadriť svoj názor. "Aj na stretnutí bolo cítiť, že už to nie sú iba utiahnuté ženy v tieni mužov," povedala Hermana.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
NAKA pri akcii Škola zadržala 14-ročného chlapca

NAKA pri akcii Škola zadržala 14-ročného chlapca

DNES - 16:58Domáce

Národná kriminálna agentúra zadržala počas stredajšej akcie s krycím názvom Škola 14-ročnú osobu v súvislosti s podozrením zo spáchania trestného činu šírenia poplašnej správy.

Polícia obvinila 25-ročného muža, ktorý nahlásil bombu na bratislavskom súde

Polícia obvinila 25-ročného muža, ktorý nahlásil bombu na bratislavskom súde

DNES - 16:21Domáce

Mladý muž čelí obvineniu za prečin šírenia poplašnej správy.

Policajti budú monitorovať situáciu na školách po celom Slovensku

Policajti budú monitorovať situáciu na školách po celom Slovensku

DNES - 15:47Domáce

Polícia priblížila pozadie bombových hrozieb.

Pellegrini: Stojíme pred zásadnou výzvou zabezpečiť mier na Ukrajine i v Európe

Pellegrini: Stojíme pred zásadnou výzvou zabezpečiť mier na Ukrajine i v Európe

DNES - 15:10Domáce

Európski politici vrátane tých slovenských stoja pred zásadnou výzvou, a to zabezpečiť mier na Ukrajine a tým aj v Európe, aby sa nerealizovali tragické scenáre.

SaS: Politici by mali nenávistnú a extrémistickú politiku jasne odmietnuť

SaS: Politici by mali nenávistnú a extrémistickú politiku jasne odmietnuť

DNES - 13:13Domáce

Aj vďaka tomu, že SR je súčasťou EÚ a NATO, je vojna len spomienkou