• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
12°Bratislava

Kadyrov chválil podozrivého vraha Nemcova, Putin ho ocenil

  • 15:02 09.03.2015
  • MOSKVA
Kadyrov chválil podozrivého vraha Nemcova, Putin ho ocenil

Ruský prezident Vladimir Putin udelil čestné uznanie čečenskému lídrovi Ramzanovi Kadyrovi krátko potom, ako prezident Čečenska pochválil podozrivého vraha opozičného lídra Borisa Nemcova a označil ho za "skutočného vlastenca". Dokumenty zverejnené v pondelok na internetovej stránke Kremľa obsahujú mená držiteľov ocenenia udeľovaného ako uznanie úspechov dosiahnutých vo verejnom živote.

Označenie možného vraha Nemcova Kadyrovom za "hlboko veriaceho muža oddaného Rusku" vyvolalo v nedeľu ostrú kritiku v radoch vládnych oponentov. Kadyrov povedal, že vraha zrejme urazili Nemcovove vyjadrenia po útoku na francúzsky satirický týždenník Charlie Hebdo. Putin tiež udelil medailu "za službu národu" mužovi, o ktorom britská polícia tvrdí, že otrávil bývalého tajného agenta Alexandra Lilvinenka v Londýne.

Odporúčame:

Putin otvorene prehovoril o príkaze k anexii Krymu

V prípade vraždy Nemcova už zadržali päticu podozrivých


Teórie o islamistoch majú kryť skutočných páchateľov

Kolega zosnulého Nemcova odmietol ako nezmysel tvrdenia, že by ho chceli zabiť islamisti. Podľa slov Ilju Jašin je ich úlohou len odviesť pozornosť od skutočností, že vo vražde má prsty vláda. Jašin sa tak vyjadril po tom, čo súd v Moskve obvinil v súvislosti s Nemcovovou vraždou na moste pri Kremli 27. januára Čečencov Zaura Dadajeva a Anzora Gubaševa a ďalších troch podozrivých zadržia.

Dadajev sa podľa súdu priznal k podielu na usmrtení Nemcova. Čečenci boli údajne nahnevaní na zverejnenie karikatúr proroka Mohameda vo francúzskom satirickom magazíne Charlie Hebdo, ktoré Nemcov obhajoval.

Najhoršie obavy sa potvrdili, tvrdí Jašin

"Naše najhoršie obavy sa potvrdili," uviedol na Twitteri Jašin, ktorý je spolulídrom malej Nemcovovej opozičnej strany. "Obvinia toho, čo stlačil spúšť, zatiaľ čo tí, čo v skutočnosti nariadili Nemcovovu vraždu, z toho vyjdú bez ujmy," napísal. Dodal tiež, že "nezmyselná teória vyšetrovateľov o islamistických motívoch sa hodí Kremľu a berie (prezidenta Vladimira) Putina mimo dostrel".

Päťdesiatpäťročného Nemcova minulý zastrelili neznámi páchatelia v centre Moskvy, keď kráčal po moste cez rieku Moskva. Opozícia vraždu označuje za pomstu za kritiku Kremľa ako aj jeho odhodlanosť odhaľovať korupciu na vysokých miestach. Dni predtým, ako bol zavraždený, údajne pracoval na správe o vysielaní ruských vojakov do bojov na Ukrajinu.

Putin, ktorý bol častým terčom Nemcovovej kritiky a podiel Rusov na kríze odmieta, jeho usmrtenie tvrdo odsúdil a označil za "hanebnú tragédiu". Nemcovovi spolupracovníci sa však pýtajú, prečo polícii trvalo tak dlho prísť na miesto činu a hoci oblasť okolo Kremľa je prísne monitorovaná, páchateľ dokázal vystreliť šesť striel a nepozorovane utiecť.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Úrady vyzvali Lotyšov, aby pivnice prerobili na protiletecké kryty

Úrady vyzvali Lotyšov, aby pivnice prerobili na protiletecké kryty

DNES - 23:05Zahraničné

Lotyšské úrady vyzvali obyvateľov, aby využili sobotňajší každoročný Deň veľkého upratovania na premenu pivníc na protiletecké úkryty.

Macron chce otvoriť diskusiu o európskej obrane vrátane jadrových zbraní

Macron chce otvoriť diskusiu o európskej obrane vrátane jadrových zbraní

DNES - 21:07Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že je pripravený "otvoriť diskusiu" o úlohe jadrových zbraní v spoločnej európskej obrane.

Stredozápad USA postihlo ničivé tornádo, k obetiam na životoch nedošlo

Stredozápad USA postihlo ničivé tornádo, k obetiam na životoch nedošlo

DNES - 20:00Zahraničné

Stredozápadom USA, najmä štátmi Nebraska a Iowa, sa v noci na sobotu prehnalo ničivé tornádo, ktoré sa podľa dostupných zaobišlo bez obetí na životoch, úrady však evidujú zranených.

Syrskyj: Situácia na fronte je zložitá a má

Syrskyj: Situácia na fronte je zložitá a má "tendenciu eskalovať"

DNES - 17:54Zahraničné

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj informoval západných partnerov o zložitej operačno-strategickej situácii na fronte, ktorá má tendenciu eskalovať.

Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City

Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City

DNES - 16:15Zahraničné

Súd v Moskve v sobotu vzal do väzby ďalšiu osobu podozrivú v kauze teroristického útoku v koncertnej sále Crocus City Hall neďaleko Moskvy.