• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
20°Bratislava

Putin otvorene prehovoril o príkaze k anexii Krymu

  • 12:10 09.03.2015
  • MOSKVA
Putin otvorene prehovoril o príkaze k anexii Krymu

V trajleri, ktorý odvysielala ruská štátna televízia Rossija 1, sa ruský prezident zmieňuje aj o nočnej porade s lídrami bezpečnostných služieb o akcii na záchranu ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča.

Ruský prezident Vladimir Putin v televíznom dokumente otvorene prehovoril o príkaze k anexii ruského Krymu v januári 2014. Informuje o tom agentúra AFP. V trajleri, ktorý v nedeľu odvysielala ruská štátna televízia Rossija 1, sa navyše zmieňuje aj o nočnej porade s lídrami bezpečnostných služieb o akcii na záchranu ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča.

Krym sa má vrátiť k Rusku

"Zasadnutie sa skončilo asi o 7. hodine ráno," povedal ruský prezident o nočnej schôdzke z 22. na 23. februára 2014. "Keď sme sa lúčili, povedal som svojim kolegom: Musíme začať pracovať na tom, aby sme Krym vrátili späť k Rusku".

Všetko o situácii na Ukrajine sa dočítate ----> TU.

Štyri dni neskôr prevzalo ťažko ozbrojené neoznačené elitné komando kontrolu nad regionálnym parlamentom na Kryme. Ten následne na krátkom zasadnutí odhlasoval uskutočnenie referenda o pripojení polostrova k Rusku. Ukrajina obvinila Moskvu z vojenskej invázie. Kremeľ tvrdenia, že ide o ruských vojakov, dlho vytrvalo odmietal.

Operácia na záchranu Janukovyča

V dokumente, ktorého vysielací čas zatiaľ nie je zverejnený, hovorí Putin aj o úteku Janukovyča a ruskej operácii na jeho záchranu. "Inak by ho zabili," vyhlásil. Ako dodal, boli pripravení na to, "odviezť ho z Donecka po suchu, po vode alebo letecky".

Proruský politik utiekol do východného mesta Doneck 22. februára po masových pouličných protestoch v Kyjeve. Následne sa objavil v juhoruskom Rostove a na Ukrajinu sa odvtedy nevrátil. Na východe vypukol ozbrojený konflikt, z ktorého Kyjev opäť obviňuje Rusko. Ruskí predstavitelia akékoľvek priame zasahovanie popierajú.

Odporúčame:

Únia je pripravená rýchlo konať, Rusom hrozia ďalšie sankcie

Na Ukrajine sú tisíce ruských vojakov, tvrdia Američania

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
WSJ: Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného zabili

WSJ: Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného zabili

DNES - 12:23Zahraničné

Americké spravodajské služby skonštatovali, že šéf Kremľa Vladimir Putin pravdepodobne nenariadil, aby opozičného lídra Alexeja Navaľného vo februári zabili v trestaneckej kolónii.

Ukrajina tvrdí, že dronmi zasiahla dve ropné rafinérie na juhu Ruska

Ukrajina tvrdí, že dronmi zasiahla dve ropné rafinérie na juhu Ruska

DNES - 11:07Zahraničné

Ukrajinské drony zasiahli dve ruské ropné rafinérie a vojenské letisko v rámci rozsiahleho útoku, ktorý Kyjev podnikol v noci na sobotu.

V Nemecku naďalej pátrajú po nezvestnom chlapcovi s autizmom

V Nemecku naďalej pátrajú po nezvestnom chlapcovi s autizmom

DNES - 10:03Zahraničné

Masívna pátracia akcia na severozápade Nemecka po nezvestnom šesťročnom chlapcovi trpiacom autizmom neúspešne pokračovala aj v noci na sobotu.

Útočník zastrelil influencerku z TikToku pred jej domom

Útočník zastrelil influencerku z TikToku pred jej domom

DNES - 7:01Zahraničné

Neznámy útočník na motorke zastrelil v piatok irackú influencerku známu pod menom Om Fahad pred jej domom v Bagdade.

Bieloruskí hekeri oznámili, že sa nabúrali do siete bieloruskej KGB

Bieloruskí hekeri oznámili, že sa nabúrali do siete bieloruskej KGB

DNES - 6:56Zahraničné

Bieloruská hekerská aktivistická skupina vyhlásila, že sa nabúrala do siete hlavnej bezpečnostnej agentúry KGB v tejto krajine.