• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
19°Bratislava

Na Ukrajine sú tisíce ruských vojakov, tvrdia Američania

  • 8:28 04.03.2015
  • BERLÍN/WASHINGTON/PARÍŽ
Na Ukrajine sú tisíce ruských vojakov, tvrdia Američania

Americký generálporučík tvrdí, že separatistov na východe Ukrajiny podporuje 12-tisíc ruských vojakov. a ďalše tisíce sa nachádzajú na polostrove Krym a 50-tisíc je pripravených na ruskej strane hranice s Ukrajinou.

Armáda USA odhaduje, že proruských separatistov na východe Ukrajiny podporuje približne 12-tisíc vojakov z Ruska.

Počas utorňajšieho vystúpenia v Berlíne to vyhlásil veliteľ amerických síl v Európe Ben Hodges, podľa ktorého v ukrajinských separatistických oblastiach Rusko nasadzuje vojenských poradcov, vojakov obsluhujúcich zbrane a bojové jednotky.

Všetko o situácii na Ukrajine sa dočítate ----> TU.

Generálporučík tiež tvrdí, že ďalších 29-tisíc ruských vojakov sa nachádza na polostrove Krym, ktorý Moskva pred rokom anektovala, a 50-tisíc je pripravených na ruskej strane hranice s Ukrajinou pre prípad, že by separatisti utrpeli významnú porážku v bojoch proti ukrajinskej armáde. Moskva obvinenia z vojenskej podpory separatistov opakovane poprela, zatiaľ čo Kyjev a krajiny Západu vyhlasujú, že majú nevyvrátiteľné dôkazy.

Prezident USA Barack Obama v utorok rokoval o ukrajinskej kríze s európskymi lídrami prostredníctvom videokonferencie. Podľa vyhlásenia kancelárie francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda, ktorý bol jedným z účastníkov, rozhovor viedol k všeobecnej zhode, že v prípade vážneho porušovania dohôd z bieloruského Minsku bude potrebná "dôrazná reakcia medzinárodného spoločenstva".

Okrem Hollanda s Obamom hovorili aj britský premiér David Cameron, nemecká kancelárka Angela Merkelová, taliansky premiér Matteo Renzi a stály predseda Európskej rady Donald Tusk. Spojené štáty medzitým vyhlásili, že naďalej zvažujú poskytnutie zbraní Kyjevu, hoci vládne a separatistické sily na východe Ukrajiny v prevažnej miere dodržiavajú nové prímerie.

Odporúčame:

Ukrajina prezradila čo by mohlo urovnať vzťahy s Rusmi

Na Ukrajine už zomrelo 6000 ľudí, Rusi nechcú plán Porošenka

V Moskve zastrelili známeho Putinovho kritika

Prečo zabili lídra ruskej opozície? Skúmajú viacero verzií

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

DNES - 15:25Zahraničné

Premiér SR Robert Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu. Uviedol to počas štvrtkovej hodiny otázok v parlamente v reakcii na vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Vojakov možno vyšleme na Ukrajinu, tvrdí Macron

Vojakov možno vyšleme na Ukrajinu, tvrdí Macron

DNES - 13:50Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron potvrdil, že nevylučuje vyslanie vojakov na Ukrajinu.

Szijjártó: NATO financovaním vojny smeruje k prekročeniu červených čiar

Szijjártó: NATO financovaním vojny smeruje k prekročeniu červených čiar

DNES - 13:08Zahraničné

Severoatlantická aliancia intenzívnejším financovaním vojny na Ukrajine robí míľové kroky smerom k tomu, aby prekročila predtým stanovené červené čiary, vyhlásil Péter Szijjártó.