• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 28.4.2024Meniny má Jarmila
20°Bratislava

Bezpečnostná rada OSN odsúdila barbarstvo islamistov v Iraku

  • 16:59 28.02.2015
  • NEW YORK
Bezpečnostná rada OSN odsúdila barbarstvo islamistov v Iraku

Islamský štát zničil okrem sôch aj vzácne knihy a rukopisy z mestskej knižnice, zatiaľ čo iné artefakty predal na čiernom trhu, aby získal peniaze na svoje bojové operácie.

Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) odsúdila v piatok barbarské teroristické činy páchané militantno-extrémistickou skupinou Islamský štát (IŠ) vrátane ničenia náboženských a historických pamiatok.

Video: Islamisti zničili vzácne pamiatky v múzeu v irackom meste Mósul

Pre riaditeľku UNESCO to je vojnový zločin

O zasadnutie BR OSN požiadala riaditeľka Organizácie OSN pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) Irina Bokovová po tom, ako vo štvrtok IŠ zverejnil na internete zábery ničenia pamiatok v obsadenom meste Mósul na severe Iraku.

Moslimskí extrémisti na videu rozbíjajú sochy v mósulskom múzeu a priamo na archeologickom nálezisku, pričom ich označujú za niekdajšie modly odporujúce islamskému učeniu. Islamský štát zničil aj vzácne knihy a rukopisy z mestskej knižnice, zatiaľ čo iné artefakty predal na čiernom trhu, aby získal peniaze na svoje bojové operácie.

Bokovová rozbíjanie starobylých sôch a iných artefaktov označila za "kultúrnu čistku" a vojnový zločin, ktorý nesmie zostať nepotrestaný. Vyzvala na vytvorenie "celosvetovej koalície proti nezákonnému obchodovaniu s tovarom kultúrneho charakteru".

Odporúčame:

Video: Militanti z IŠ zničili v Iraku vzácne pamiatky

Kurdi hlásia v Sýrii úspechy, zmasakrovali džihádistov

Zločiny Islamského štátu považuje OSN za genocídu


Rada zakázala obchodovanie s artefaktmi zo Sýrie

BR OSN odsúdila "ničenie nenahraditeľných náboženských a kultúrnych artefaktov v mósulskom múzeu ako aj pálenie tisícov kníh a vzácnych rukopisov v mósulskej knižnici. "IŠ ako aj netolerancia, násilie a nenávisť, ktorú šíri, musia byť porazené," uvádza sa vo vyhlásení rady.

BR OSN začiatkom februára zakázala akékoľvek obchodovanie s historickými pamiatkami a starožitnosťami zo Sýrie. Tým, ktorí artefakty od IŠ alebo ďalších islamistických skupín kúpia, hrozia sankcie.

Všetko o Islamskom štáte nájdete TU.

Ukradnuté artefakty sú odhodlaní vypátrať

Iracký premiér Hajdar al-Abádí v sobotu prisľúbil, že jeho vláda vypátra ukradnuté historické artefakty z mesta Mósul a militantom z extrémistickej skupiny Islamský štát (IŠ) zabráni v ich predaji. Al-Abádí tiež požiadal medzinárodné spoločenstvo o pomoc v snahách zastaviť "barbarských teroristov".

"Máme informácie, že IŠ zničil niektoré artefakty, no ďalšie si nechal na pašovanie. Operáciu sme už odštartovali," vyhlásil al-Abádí. Všetky artefakty sú podľa neho označené a vyfotené a Irak bude po nich pátrať za pomoci medzinárodného spoločenstva. "Vypátrame ich aj s pomocou sveta," povedal.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pápež sa stretol s väzenkyňami v Benátkach

Pápež sa stretol s väzenkyňami v Benátkach

DNES - 10:37Zahraničné

Pápež František navštívil v nedeľu ženskú väznicu v talianskych Benátkach v rámci svojej prvej cesty mimo Ríma za uplynulých sedem mesiacov.

Zo zabitia dvoch Ukrajincov v Nemecku podozrieva polícia ruského občana

Zo zabitia dvoch Ukrajincov v Nemecku podozrieva polícia ruského občana

DNES - 10:12Zahraničné

Dvaja muži z Ukrajiny boli v sobotu večer zabití v areáli nákupného strediska v nemeckom meste Murnau v spolkovej krajine Bavorsko, informuje agentúra DPA.

Hodinky pasažiera Titanicu sa vydražili za rekordnú sumu

Hodinky pasažiera Titanicu sa vydražili za rekordnú sumu

DNES - 6:07Zahraničné

Za 1,175 milióna libier (približne 1,4 milióna eur) vydražili v sobotu na aukcii vo Veľkej Británii zlaté vreckové hodinky.

Úrady vyzvali Lotyšov, aby pivnice prerobili na protiletecké kryty

Úrady vyzvali Lotyšov, aby pivnice prerobili na protiletecké kryty

VČERA - 23:05Zahraničné

Lotyšské úrady vyzvali obyvateľov, aby využili sobotňajší každoročný Deň veľkého upratovania na premenu pivníc na protiletecké úkryty.

Macron chce otvoriť diskusiu o európskej obrane vrátane jadrových zbraní

Macron chce otvoriť diskusiu o európskej obrane vrátane jadrových zbraní

VČERA - 21:07Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že je pripravený "otvoriť diskusiu" o úlohe jadrových zbraní v spoločnej európskej obrane.