• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 4.5.2024Meniny má Florián
12°Bratislava

Šialenec pozabíjal osem hostí v reštaurácii a potom spáchal samovražu

  • 15:49 24.02.2015
  • Uherský Brod
Šialenec pozabíjal osem hostí v reštaurácii a potom spáchal samovražu

Strelec v reštaurácii volal pred činom do televízie, sťažoval sa na šikanu.

Článok bol aktualizovaný 20:20 hod.

Po dnešnej streľbe v reštaurácii Družba v moravskom meste Uherský Brod je osem zabitých obetí, útočník sa potom zastrelil sám. O jednej z najtragickejších udalostí v dejinách Česka informovali české spravodajské portály Novinky.cz, iDNES.cz a Česká televízia (ČT) spolu so svojím webom.

Podľa starostu mesta Patrika Kunčara vtrhol strelec, miestny občan, do reštaurácie okolo 13.00 h, bol ozbrojený dvoma strelnými zbraňami a spustil okolo seba bezhlavú paľbu. Padlo až okolo 25 výstrelov. Vo vnútri sa nachádzalo asi 20 ľudí.

Okolo 14.30 h vtrhla do podniku zásahová jednotka a ozvali sa výbuchy. Jednotka reagovala na správy o útoku muža.

Podľa štátneho zástupcu (prokurátora) Romana Kafku je zo streľby podozrivý 62-ročný muž, ktorý nemá kriminálnu minulosť. V reštaurácii Družba zabil osem ľudí, z toho sedem mužov a jednu ženu. Muž potom spáchal samovraždu. Motív jeho útoku sa vyšetruje, išlo o kombináciu osobných dôvodov.

Volal do televízie

Televízia Prima popoludní uviedla, že strelec pred činom volal na linku Krimi správ, určenú pre divákov tejto spravodajskej relácie. V telefonáte sa sťažoval na šikanovanie, ktoré údajne úrady neriešia. Povedal tiež, že má pištoľ, rukojemníkov a zariadi sa "po svojom". Redaktor Pavel Lebduška, ktorý sa s volajúcim rozprával, predtým pracoval na polícii. Práve táto skúsenosť ho doviedla k záveru, že nejde len o plané vyhrážky, a informoval o tom policajtov. Telefonujúci muž mal podľa novinára tichší hlas, zhlboka dýchal a robil veľké pauzy. Žiadal, aby televízia poslal do Uherského Brodu štáb. Povedal, že mu ubližuje množstvo ľudí, je šikanovaný a žiadny úrad mu nechce pomôcť, preto nemá iné riešenie.

Spáchal samovraždu

Muž býval v Uherskom Brode a bol psychicky labilný. Mesto so 17.000 obyvateľmi sa nachádza neďaleko hranice so Slovenskom.

Podľa českého ministra vnútra Milana Chovanca bol muž držiteľom zbrojného pasu. Polícia teraz preveruje, či osem ľudí zabil legálne držanou zbraňou.

Vážne zranená servírka

Minister Chovanec v živom televíznom vysielaní z miesta činu vyhlásil, že streľba nebola "teroristickým činom".
Vážne zranenia utrpela jedna žena - servírka. Ide o dve strelné poranenia, hrudníka a pľúc. Ako jediná bola prevezená na ARO do nemocnice v Uherskom Hradišti, kde ju už operovali. Jej stav je vážny, ale stabilizovaný, informoval spravodajský portál Českej televízie (ČT).

Zásah polície v reštaurácie trval asi dve hodiny. Do budovy, kde sídli reštaurácia, vtrhla zásahová jednotka a tiež desiatky záchranárov. Podľa starostu Kunčara mal páchateľ pri sebe dve strelné zbrane. Na mieste sa našli náboje z brokovnice, uviedol portál Novinky.cz.

Český premiér Bohuslav Sobotka, ktorý je práve na návšteve Južnej Kórey, vydal vyhlásenie, že je útokom šokovaný. Ministra Chovanca požiadal, aby osobne dohliadol na vyšetrovanie. Prezident Miloš Zeman prostredníctvom svojho hovorcu vyjadril rodinám a blízkym obetí hlbokú sústrasť.

Kto bol strelec?

Vrah, ktorý dnes popoludní zastrelil sedem mužov a jednu ženu v reštaurácii Družba v moravskom meste Uherský Brod, bol podľa dostupných informácií nezamestnaný apsychicky labilný. Vlastnil zbrojný preukaza býval neďaleko reštaurácie, kde spáchal masovú vraždu. Informoval o tom český spravodajský portál Novinky.cz.

Šesťdesiatdvaročný muž sa na svoj čin zrejme dobre pripravil. Vlastnil zbrojný preukaz, vedel so zbraňami zaobchádzať a dve si vzal aj do reštaurácie, kde približne o 13.00 h zabíjal. Potom zbraň obrátil proti sebe a spáchal samovraždu.

To, že svoj čin plánoval, dokazuje aj telefonát do televízie Prima, kde reportérovi krátko pred svojím streleckým vyčíňaním povedal, že ľudia ho šikanujú, ubližujú mu a on si to s nimi vybaví sám. Dokonca žiadal, aby televízia poslala do Uherského Brodu štáb s kamerami.

Páchateľ všetky svoje obete strelil do hlavy, uviedla Česká televízia. Zabil ich krátko po tom, ako vošiel do reštaurácie. Portál denníka Blesk napísal, že muž sa po streľbe rozprával s policajným vyjednávačom a klamal mu, že všetci vo vnútri sú nažive. Špeciálna policajná jednotka preto dnu prenikla až po dvoch hodinách.

Muž býval približne kilometer od miesta zločinu s manželkou. Susedia charakterizujú jeho aj manželku ako nervovo labilných ľudí.

Podľa susedov manželka užíva lieky, ale často si ich zabudne vziať a pije pivo. "Potom reve na ulici a pľuje na ľudí, ktorých aj udáva," povedal českému denníku Právo jeden z miestnych obyvateľov.

Páchateľ bol asi desať rokov nezamestnaný, v minulosti pracoval ako elektrikár. Snažil sa starať o manželku. Strelec mal k zbraniam vzťah celý život, jeho otec totiž zrejme pracoval v zbrojovke.

Jeden zo susedov opísal muža ako zvláštneho človeka, ktorý sa "často správal ako psychopat". Ľudia sa manželom podľa susedových slov vyhýbali oblúkom.

Podľa reportéra Práva je útočníkov dom obohnaný páskami a stojí pred ním policajné auto.

Manželka zatiaľ nevie, čo sa stalo. Odmieta policajtov vpustiť dnu a čaká na manžela, napísal portál Novinky.cz.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: YouTube.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
USA odsúdili ruské kyberútoky v európskych krajinách vrátane Slovenska

USA odsúdili ruské kyberútoky v európskych krajinách vrátane Slovenska

VČERA - 22:13Zahraničné

Americké ministerstvo zahraničných vecí obvinilo v piatok Rusko zo série "zlomyseľných" kybernetických útokov proti európskym krajinám vrátane Slovenska. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Na cvičenie NATO v Česku pricestujú stovky amerických vojakov

Na cvičenie NATO v Česku pricestujú stovky amerických vojakov

VČERA - 19:14Zahraničné

V Česku sa na budúci týždeň začne vojenské cvičenie Severoatlantickej aliancie Immediate Response (Okamžitá odpoveď).

Muža, ktorý vnikol do budovy gymnázia, chytili po krádeži peňaženky z auta

Muža, ktorý vnikol do budovy gymnázia, chytili po krádeži peňaženky z auta

VČERA - 17:16Zahraničné

Muža, ktorý násilne vnikol do budovy gymnázia v Litvínove, polícia zadržala krátko po krádeži peňaženky z auta.

Robert Kaliňák sa poďakoval Španielsku za príspevok do jednotky NATO na Slovensku

Robert Kaliňák sa poďakoval Španielsku za príspevok do jednotky NATO na Slovensku

VČERA - 15:13Zahraničné

Minister obrany SR Robert Kaliňák sa v piatok poďakoval španielskej ministerke obrany Margarite Roblesovej Fernándezovej za príspevok jej krajiny do Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO na Slovensku.

EÚ a NATO odsúdili ruské kyberútoky na Českú republiku a Nemecko

EÚ a NATO odsúdili ruské kyberútoky na Českú republiku a Nemecko

VČERA - 14:47Zahraničné

Európska únia a Severoatlantická aliancia v piatok odsúdili ruské kybernetické útoky na Nemecko a Českú republiku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.