• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 9.5.2024Meniny má Roland
13°Bratislava

Prebaľovanie potravín má nové pravidlá, Kiska odobril novelu

  • 15:33 18.02.2015
  • BRATISLAVA
Prebaľovanie potravín má nové pravidlá, Kiska odobril novelu

Novela zákona o potravinách vypúšťa duplicity, aj nahrádza pojem internetový predaj iným označením.

Prezident SR Andrej Kiska podpísal novelu zákona o potravinách, ktorú parlament schválil začiatkom februára. Legislatíva zavádza nové pravidlá pri prebaľovaní potravín.

Prevádzkovatelia, ktorí vykonávajú balenie, respektíve prebaľovanie potravín z pôvodného obalu do nového obalu, budú musieť túto činnosť vopred nahlásiť štátnej alebo príslušnej veterinárnej a potravinovej správe. Oznámia čas, druh i množstvo prebaľovanej potraviny. Inšpektori budú robiť náhodné kontroly. Nové pravidlá pripravilo ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV).

Držitelia licencie na prebaľovanie potravín budú musieť zamestnať garanta

Novela zároveň držiteľom licencie na prebaľovanie potravín stanovuje, že budú musieť mať v zamestnaneckom pomere odborne spôsobilú osobu, ktorá bude garantom kvality. Garantom môže byť len človek s príslušnou kvalifikáciou v oblasti potravinárstva alebo veterinárneho lekárstva. Týkať sa to nebude prvovýrobcov.

Odporúčame:

Požiadavky Únie v označovaní pôvodu mäsa môžu zvýšiť ceny

Slováci za potraviny nezaplatia menej, Smer zamietol novelu

Ministerstvo zaviedlo na prebaľovanie potravín nové pravidlá


Pôvodne chcel rezort odobrať licencie na prebaľovanie a vydávať nové na základe prísnejších kritérií, avšak tento postup mu znemožnila európska legislatíva. Novela zákona zároveň zo slovenskej legislatívy vypúšťa definíciu pojmov "dátum spotreby" a "dátum minimálnej trvanlivosti", či ustanovenia o označovaní potravín, nakoľko tie sú už vymedzené nariadením Európskeho parlamentu a Rady. Úpravou sa predchádza duplicite.

Nový pojem plnšie pokrýva túto oblasť predaja potravín

Agrorezort tiež nahradzuje v legislatíve pojem "internetový predaj" pojmom "predaj na diaľku". Odôvodňuje to tým, že nový pojem plnšie pokrýva túto oblasť predaja potravín. "Ide najmä o predajcov, ktorí na základe informácií na internete ponúkajú tovar cez telefón a pošlú ho po kuriérovi, poštou a pod. Nepredávajú cez internet, tam sú potraviny len vystavené, ale objednať si ich je treba telefonicky alebo písomne," konštatuje MPRV.

Návrh agrorezortu ďalej rozširuje zoznam prevádzkarní o prevádzkarne na výrobu klíčkov, ktoré musia byť schválené príslušným orgánom a spĺňať stanovené požiadavky pred začatím výroby. Novela zákona nadobudne účinnosť 1. apríla 2015.

Kiska podpísal novelu o územnej spolupráci regiónov EÚ

Prezident SR Andrej Kiska podpísal aj novelu zákona o európskom zoskupení územnej spolupráce a doplnení zákona o štátnej štatistike. Cieľom novely je zlepšiť fungovanie európskych zoskupení územnej spolupráce a posilniť právnu istotu ich členov, ako aj spresniť kompetencie a upraviť konania registrového úradu, ktorým je úrad vlády. Európske zoskupenia územnej spolupráce sú nástrojom na posilnenie hospodárskej, sociálnej a územnej súdržnosti regiónov Európskej únie. Novela nadobudne účinnosť 1. apríla.

Vládny Smer-SD cez spomínanú novelu presadil v krátkom čase ďalšiu výnimku z verejného obstarávania zmenou tohto zákona. Týka sa domácností, ktoré budú prvýkrát priamo poberať peniaze z Európskeho fondu regionálneho rozvoja na dodávku a inštaláciu malých zariadení na výrobu elektriny (do 10 kW) alebo tepla z obnoviteľných zdrojov energie pre rodinné a bytové domy na účely bývania. Z Európskeho fondu regionálneho rozvoja doposiaľ čerpajú peniaze len organizácie pri štandardnom postupe obstarávania.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
USA zrušili povolenia na dodávky pre čínsku spoločnosť Huawei

USA zrušili povolenia na dodávky pre čínsku spoločnosť Huawei

VČERA - 17:44Ekonomické

Ministerstvo obchodu v Spojených štátoch zrušilo licencie, na základe ktorých mohli americké technologické firmy ako Intel a Qualcom dodávať komponenty čínskej technologickej spoločnosti Huawei.

Ministerstvo cestovného ruchu a športu bude mať nové sídlo

Ministerstvo cestovného ruchu a športu bude mať nové sídlo

VČERA - 14:24Ekonomické

Vláda schválila nájom pre Ministerstvo cestovného ruchu a športu.

Rozdiel v cenách potravín sa na Slovensku oproti Poľsku zvýšil

Rozdiel v cenách potravín sa na Slovensku oproti Poľsku zvýšil

VČERA - 11:30Ekonomické

Hnutie Slovensko po mesiaci opäť porovnávalo ceny potravín na Slovensku a v Poľsku.

Ojazdené autá sú lacnejšie, a na trhu ich bolo medzimesačne menej

Ojazdené autá sú lacnejšie, a na trhu ich bolo medzimesačne menej

VČERA - 10:49Ekonomické

Na trhu sa čoraz častejšie objavujú aj jazdené elektromobily.

Prieskum: Väčšina Slovákov vie pokryť životné náklady, no musí škrtiť výdavky

Prieskum: Väčšina Slovákov vie pokryť životné náklady, no musí škrtiť výdavky

VČERA - 9:40Ekonomické

Väčšina Slovákov dokáže pokryť základné životné náklady, avšak musí značne škrtiť svoje výdavky.