• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
19°Bratislava

Európsky deň za bezpečnejší internet

  • 8:09 10.02.2015
  • BRATISLAVA
Európsky deň za bezpečnejší internet

Dnes je Európsky deň za bezpečnejší internet. Povedomie o ňom je na Slovensku stále pomerne nízke.

Hlavným cieľom tohto dňa je preto upozorniť deti a mladých ľudí na zodpovedné používanie internetu a nových informačných technológií.

Slovným spojením "lepší internet" sa zvyčajne označuje kvalitný, možno rýchly internet a jeho súčasťou je aj bezpečný internet. "Bezpečný internet je teda podmnožina 'lepšieho'internetu," vysvetlil pre TASR šéfredaktor časopisu PC Revue Ondrej Macko. Na otázky TASR, ako môže užívateľ - hľadajúci na sieti zábavu, využívajúci počítačovú sieť na prácu, rodič, ale aj poslanci a politici - prispieť k lepšiemu internetu, šéfredaktor špecializovaného magazínu odpovedal:

Verejné siete

"V prípade zábavy, ako je napríklad hranie online hier, možno vyhľadávanie zaujímavých informácií, sledovanie videí, je situácia asi najjednoduchšia. Dá sa celkom dobre použiť aj internet, povedzme zadarmo, napríklad v internetových kaviarňach, obchodných centrách a podobných zariadeniach. Takíto užívatelia najlepšie prispejú k bezpečnému internetu tým, že na seba nenachytajú nákazu a nebudú ju šíriť ďalej. To znamená v prvom rade použitie bezpečnostného softvéru, ktorý bude chrániť pred nákazou na internete," vysvetlil Ondrej Macko.

Internet v práci

"Pri pracovnom použití sa už vyžaduje použitie internetových sietí, ktoré sú známe a zabezpečené. Ide najmä o použitie firemného internetu, v prípade pohybu v teréne zas internetu poskytovanému priamo poskytovateľom, čiže cez SIM kartu," pokračoval.

Blokovanie stránok

"Ak sa používateľ celosvetovej počítačovej siete bojí o dieťa, ktoré sa na internet pripája doma, má možnosť požiadať poskytovateľa o blokovanie stránok s nevhodným obsahom - napríklad erotikou, násilím, zbraňami, rasovou neznášanlivosťou a podobne," zdôraznil.

"Politici a poslanci najmä na európskej úrovni majú možnosť plošne ovplyvňovať poskytovateľov internetu v tom, aby vo väčšej miere kontrolovali nevhodný obsah" stránok, vyzdvihol.

Šéfredaktor časopisu špecializovaného na počítače a výpočtovú techniku ďalej uviedol, že "asi najlepšia osveta by pozostávala v tom, aby ľuďom bolo jasné, aké sú riziká, čo sa môže stať".

A dodal: "Osobne si myslím, že keď sa použije zdravý rozum pri zariadení s internetom a dobrý aktuálny zabezpečovací systém v zariadení (počítači, smartfóne, tablete), budú ľudia dostatočne chránení."

Odborník ocenil české Národní centrum bezpečnějšího internetu (NCBI), neziskové, mimovládne združenie založené v roku 2007. Poslaním NCBI je prispievať k zvyšovaniu bezpečnosti pri používaní internetu, moderných informačných a komunikačných technológií, zvyšovať povedomie užívateľov o ich kladoch a možných nebezpečenstvách, prispievať k osvojovaniu etických noriem v online prostredí, napomáhať predchádzaniu a znižovaniu možných sociálnych rizík spojených s používaním týchto technológií.

Ondrej Macko vyslovil názor, že určite by podobné centrum pomohlo aj na Slovensku. "Povedomie o bezpečnom internete je u nás pomerne nízke," zdôraznil.

V krajinách EÚ, ako aj v ďalších štátoch sveta, sa pri príležitosti Európskeho dňa za bezpečnejší internet organizujú na národnej či miestnej úrovni mnohé podujatia, vrátanie hier, kvízov, zamerané najmä na otázky bezpečnosti na internete. K tomuto dňu sa v minulosti spravidla pripájalo aj Slovensko.

Zásady pre bezpečnejšie sociálne siete

Už v roku 2009 pri príležitosti Európskeho dňa za bezpečnejší internet spoločnosti prevádzkujúce sociálne siete uznali, že mladí užívatelia – aj ich rodičia – sa v okamihu zapojenia do sociálnych sietí na internete musia cítiť bezpečne. Preto podpísali Zásady pre bezpečnejšie sociálne siete. Tie vzišli z diskusií, ktoré EK viedla v roku 2008 so stránkami sociálnych sietí, mimovládnymi organizáciami a výskumnými pracovníkmi.

Európsky deň za bezpečnejší internet sa organizuje od roku 2004. O tom, aké nebezpečenstvá môžu hroziť pri využívaní internetu, dostávajú informácie nielen deti a dospievajúci, ale aj ich rodičia.

Európsky deň za bezpečnejší internet podporuje EK prostredníctvom Programu pre bezpečnejší internet a od roku 2004 ho každoročne organizuje Európska sieť pre bezpečný internet (INSAFE).

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: Freeimages
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na koncert Madonny prišlo na pláž Copacabana v Riu 1,6 milióna ľudí

Na koncert Madonny prišlo na pláž Copacabana v Riu 1,6 milióna ľudí

DNES - 16:48Kultúra

Viac ako milión ľudí sa v sobotu večer zišlo na brazílskej pláži Copacabana v Riu de Janeiro, kde sa konal bezplatný koncert americkej popovej speváčky Madonny.

Zomrela obľúbená česká herečka, našli ju mŕtvu v jej byte

Zomrela obľúbená česká herečka, našli ju mŕtvu v jej byte

DNES - 15:16Kultúra

Polícia sa vyjadrila k príčine úmrtia známej herečky.

Múzeum Louvre zvažuje vystavenie Mony Lisy v samostatnej sále

Múzeum Louvre zvažuje vystavenie Mony Lisy v samostatnej sále

5:38 28.04.2024Kultúra

Múzeum Louvre v Paríži začalo s francúzskym ministerstvom kultúry diskusiu o zlepšení podmienok vystavovania slávneho portrétu Mony Lisy.

Slovenský herec Maroš Kramár slávi 65. narodeniny

Slovenský herec Maroš Kramár slávi 65. narodeniny

6:14 26.04.2024Kultúra

Patrí k najobľúbenejším hercom nielen na Slovensku, ale aj v Českej republike. Stvárnil viac než stovku filmových a televíznych úloh.