• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
25°Bratislava

Hranice Európy nesmie prekresľovať hlaveň pušky, tvrdí Obama

  • 20:27 09.02.2015
Hranice Európy nesmie prekresľovať hlaveň pušky, tvrdí Obama

Prezident USA Barack Obama v pondelok po stretnutí s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou vyhlásil, že jeho vláda berie do úvahy všetky možnosti riešenia krízy na Ukrajine, zatiaľ však nerozhodol o tom, či Washington poskytne Kyjevu smrtiace zbrane.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate ----> TU.

Zároveň ubezpečil, že USA sú rovnako ako ich európski spojenci naďalej odhodlané vyriešiť spory s Ruskom okolo Ukrajiny diplomatickou cestou. Merkelová zasa vo Washingtone zopakovala, že diplomatické úsilie bude napriek ťažkostiam pokračovať a nevidí spôsob, ako situáciu riešiť vojensky.

Možnosťou sú aj smrtiace zbrane

"Jednou z možností, ktoré sa preverujú, sú aj smrtiace obranné zbrane (pre ukrajinskú armádu), ale ja som o tom zatiaľ nerozhodoval," povedal Obama na spoločnej tlačovej konferencii s Merkelovou v Bielom dome.

Východ Ukrajiny je pod paľbou, ľudia sú v úkrytoch

Informácie o možnej dodávke amerických zbraní na Ukrajinu zverejnil začiatkom februára denník The New York Times, podľa ktorého na takýto krok vyzýva skupina bývalých predstaviteľov USA.

Washington už poskytol ukrajinskej armáde zariadenia v hodnote niekoľkých desiatok miliónov dolárov, žiadosti ukrajinského náprotivka Petra Porošenka o širšiu podporu však Obama zatiaľ ponechal nevypočuté.

Obama nechce len nečinne stáť

"Môžeme si byť istí, že akákoľvek smrtiaca pomoc, ktorú poskytneme Ukrajine, bude použitá správne, nepadne do zlých rúk a nepovedie k prehnane agresívnym krokom, ktoré nemôžu znášať Ukrajinci?" povedal šéf Bieleho domu v pondelok.

Za dôležité otázky označil aj možné reakcie zo strany ukrajinských separatistov a Ruska. Moskvu zároveň varoval pred "zhoršením politickej a ekonomickej izolácie", ak bude "pokračovať v terajšom kurze, ktorý ruinuje ruskú ekonomiku, poškodzuje Rusov a má tiež hrozný účinok na Ukrajinu".

"Absolútne sa zhodujeme v tom, že v 21. storočí nemôžeme nečinne stáť a jednoducho dovoliť, aby boli hranice Európy prekresľované hlavňou pušky," uzavrel Obama po stretnutí s Merkelovou. Tá sa po boku partnera vyjadrila, že ak "v istom časovom okamihu bude nutné povedať, že úspech nie je možný aj napriek všetkým snahám, Spojené štáty a Európa si budú musieť spolu sadnúť a pouvažovať o ďalších možnostiach, čo by sa dalo urobiť".

Odporúčame:

Ministri EÚ vyzvali Rusko, aby prepustilo ukrajinskú vojačku

Na Ukrajine sa zabíjalo, Putin viní z krviprelievania Západ

Merkelová a Obama prerokujú eskaláciu napätia na Ukrajine

Únia rozšírila sankcie proti Rusom a proruským Ukrajincom


Porošenko sa stretne s Putinom

Merkelová s Obamom predtým hodnotili zhoršujúcu sa situáciu na východe Ukrajiny po telefóne a zhodli sa na tom, že Rusko musí niesť zodpovednosť za podporu separatistov a zlyhanie pri plnení záväzkov vyplývajúcich zo septembrovej dohody podpísanej v bieloruskom Minsku.

V piatok Merkelová a francúzsky prezident François Hollande rokovali v Moskve s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. V telefonáte s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom o dva dni neskôr sa dohodli, že všetci štyria sa najbližšiu stredu zídu v bieloruskom Minsku.

Putin si nenechá diktovať ultimáta

Ruský prezident Vladimir Putin si v súvislosti s ukrajinskou krízou nenechá diktovať žiadne ultimáta.

Kremeľský hovorca Dmitrij Peskov to uviedol vo vyhlásení, ktoré v pondelok citovala rozhlasová stanica Gavariť Maskva a v ktorom odmietol medializované špekulácie, že nemecká kancelárka Angela Merkelová dala Putinovi ultimátum v snahe dosiahnuť prelom v rokovaniach o Ukrajine. Podľa Peskova "s prezidentom nikto nikdy nehovoril ultimatívnym tónom, a nemohol by ani keby chcel".
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slovenskí hokejisti do 18 rokov na bronz nedosiahli, prehrali s favorizovaným Švédskom

Slovenskí hokejisti do 18 rokov na bronz nedosiahli, prehrali s favorizovaným Švédskom

DNES - 15:43Zahraničné

Slovenskí hokejisti do 18 rokov obsadili na MS vo Fínsku konečné štvrté miesto a zopakovali tak svoje umiestnenie spred roka.

Ukrajina hlási ďalšie útoky Ruska počas pravoslávnej Veľkej noci

Ukrajina hlási ďalšie útoky Ruska počas pravoslávnej Veľkej noci

DNES - 11:08Zahraničné

Dvaja ľudia zahynuli v noci na nedeľu pri ruskom raketovom útoku v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

Počet obetí záplav na juhu Brazílie stúpol

Počet obetí záplav na juhu Brazílie stúpol

DNES - 8:08Zahraničné

Už 58 obetí si vyžiadali rozsiahle záplavy na juhu Brazílie vyvolané prudkým dažďom na juhu Brazílie.

Štyri deti sa prepadli strechou športového centra

Štyri deti sa prepadli strechou športového centra

DNES - 7:25Zahraničné

Štyri deti utrpeli ťažké zranenia po tom, ako sa v noci na nedeľu prepadli strechou športového centra na juhozápade Nemecka, vyhlásila polícia.

Ukrajinské jednotky na východe Ukrajiny zostrelili stíhačku Su-25

Ukrajinské jednotky na východe Ukrajiny zostrelili stíhačku Su-25

DNES - 6:20Zahraničné

Ukrajinské jednotky v sobotu nad Doneckou oblasťou na východe Ukrajiny zostrelili stíhací bombardér Su-25, vyhlásil počas príhovoru ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.