• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
17°Bratislava

Le Penová vyzvala na zrušenie schengenskej zóny voľného pohybu

  • 18:53 13.01.2015
  • Štrasburg
Le Penová vyzvala na zrušenie schengenskej zóny voľného pohybu

Líderka FN svoje slová podložila potrebou predísť útokom ako boli tie z minulého týždňa v Paríži, pri ktorých prišlo o život 17 ľudí.

Šéfka francúzskeho ultrapravicového Národného frontu (FN), europoslankyňa Marine Le Penová dnes v rámci plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu v Štrasburgu vyzvala na okamžité pozastavenie uplatňovania dohody o voľnom pohybe v schengenskom priestore.

Líderka FN svoje slová podložila potrebou predísť útokom ako boli tie z minulého týždňa v Paríži, pri ktorých prišlo o život 17 ľudí. Le Penová vyrukovala s touto žiadosťou už v piatok minulého týždňa počas stretnutia s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom v Elyzejskom paláci.

Počas dnešnej tlačovej konferencie v sídle Európskeho parlamentu v Štrasburgu pripomenula, že "francúzsky ľud musí znovu získať kontrolu nad svojimi hranicami", a obvinila Európsku úniu, že zásluhou svojej politiky úsporných opatrení "odzbrojila armádu a políciu Francúzska".

"Európa nás robí zraniteľnejšími, pretože nám ukladá otvorenie hraníc," zdôraznila La Penová. A dodala, že každá krajina na svete dobre vie, že prvým opatrením v boji proti terorizmu je zabezpečiť možnosť ochrany prostredníctvom kontroly hraníc.

Na upozornenie novinárov, že zavretie hraníc by v prípade atentátu na redakciu Charlie Hebdo nepomohlo, pretože za útokmi boli občania Francúzska, Le Penová trvala na tom, že ak by jej krajina mohla uzavrieť hranice, tak môže lepšie bojovať proti terorizmu - neumožnila by vstup na svoje územie Francúzom, ktorí dostali vojenský výcvik medzi džihádistami v tretích krajinách.

Šéfka FN upozornila, že sloboda pohybu zaručená schengenským priestorom umožnila podozrivej teroristke Hayat Boumeddienovej, komplicke jedného zo zabitých atentátnikov, odísť do Španielska bez akejkoľvek kontroly a odtiaľ odletieť do Turecka.

Na druhej strane Le Penová kritizovala prezidenta Hollanda, že by nemal v tomto prípade hovoriť o teroristoch, ale o islamskom fundamentalizme.

"Terorizmus je len prostriedkom, za ktorým je ideológia, a je lepšie nazývať veci ich pravými menami," konštatovala politička.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slováci podľahli Lotyšom 2:3 po samostatných nájazdoch

Slováci podľahli Lotyšom 2:3 po samostatných nájazdoch

DNES - 23:07Zahraničné

Slovenskí hokejoví reprezentanti prehrali vo svojom šiestom zápase v ostravskej B-skupine MS s Lotyšskom 2:3 po nájazdoch a skomplikovali si cestu do štvrťfinále.

Vrtuľník s iránskym prezidentom sa zrútil, záchranári po ňom ďalej pátrajú

Vrtuľník s iránskym prezidentom sa zrútil, záchranári po ňom ďalej pátrajú

DNES - 21:55Zahraničné

Vrtuľník vezúci iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího a ministra zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján sa v nedeľu v hustej hmle zrútil v hornatom teréne.

Kapitánom lode, ktorá bola účastníkom tragickej nehody na Dunaji, je občan SR

Kapitánom lode, ktorá bola účastníkom tragickej nehody na Dunaji, je občan SR

DNES - 18:36Zahraničné

Kapitánom lode, ktorá bola účastníkom tragickej zrážky s motorovým člnom v noci zo soboty na nedeľu na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce, je občanom Slovenska.

Po havarovanom vrtuľníku s iránskym prezidentom naďalej pátrajú

Po havarovanom vrtuľníku s iránskym prezidentom naďalej pátrajú

DNES - 18:04Zahraničné

Po havarovanom vrtuľníku, na ktorého palube bol údajne aj iránsky prezident Ebráhím Raísí, naďalej pátrajú, informovali v nedeľu tamojšie médiá.

Irán: Jeden z prezidentských vrtuľníkov havaroval

Irán: Jeden z prezidentských vrtuľníkov havaroval

DNES - 17:24Zahraničné

Jeden z troch vrtuľníkov v konvoji, ktorý prevážal iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího v nedeľu na východe krajiny "tvrdo pristál".