• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
14°Bratislava

Nemecko poprelo, že chystá plán pre odchod Grécka z eurozóny

  • 16:25 07.01.2015
Nemecko poprelo, že chystá plán pre odchod Grécka z eurozóny

Nemecko vraj pripravuje záložný plán v prípade, že by Grécko opustilo eurozónu. Tieto plány počítajú aj s možným dopadom prípadného rozsiahleho výberu vkladov z bánk. Informoval o tom nemecký denník Bild s odvolaním sa na nemenované vládne zdroje.

Podľa denníka možné vládne scenáre súvisia s prípadným víťazstvom ľavicovej strany Syriza vo voľbách, ktoré sa v Grécku uskutočnia 25. januára. Syriza má v úmysle zrušiť úsporné opatrenia a odpísať časť gréckeho dlhu.

Nemecko tvrdenie poprelo

Nemecká vláda však poprela tvrdenie, že chystá plány pre prípad odchodu Grécka z eurozóny. Uviedol to v stredu hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert. "Neviem o takýchto plánoch a v súčasnosti politické špičky neskúmajú takéto scenáre," povedal Seibert.

Odporúčame:

Grécko musí o opustení eura rozhodnúť samo, tvrdí Hollande

Grécko chceme v eurozóne, jednoznačne kričí Nemecko


Vládni experti sa podľa dostupných informácií obávajú kolapsu gréckeho bankového systému. Ten by vyvolala prípadná snaha gréckych inštitúcií ochrániť si vklady v eurách v prípade, že Grécko vystúpi z eurozóny. EÚ by v takom prípade musela podľa vládneho dokumentu intervenovať, pričom hodnota týchto intervencií by dosahovala miliardy.

Nemecký šéf EP odsudzuje špekulácie Berlína o odchode Grécka

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz skritizoval vládu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej za šírenie "nezodpovedných špekulácií" vo veci prípadného odchodu Grécka z eurozóny. Podľa slov nemeckého šéfa europarlamentu sú informácie o prípravách Berlína na odchod Grécka z eurozóny v reakcii na výsledok januárových predčasných volieb za škodlivé.

Merkelovej vláda však medializované správy poprela a miesto Atén vidí aj naďalej v eurozóne. Týždenník Der Spiegel však v sobotu informoval, že Berlín v prípade víťazstva opozičnej strany SYRIZA a následnom odmietnutí rozpočtovej disciplíny považuje odchod Grékov od eura za nevyhnutný.

"Nezodpovedné špekulácie a debaty o odchode Grécka veľmi nepomáhajú. Každému by malo byť jasné, že opustenie eura nie je otázkou. Nežiadané vyjadrenia, ktoré v Grékoch vzbudzujú dojem, že sa nerozhoduje o ich vlastnej budúcnosti vo voľbách ale v Berlíne či v Bruseli, môžu ešte viac nahnať voličov do náručia radikálnych síl," povedal Schulz pre denník Die Welt v reakcii na situáciu okolo Grécka, kde sa po decembrovom nezvolení prezidenta budú konať koncom januára predčasné voľby. Favoritom je práve radikálna SYRIZA.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Action sťahuje z predaja nebezpečný produkt

Action sťahuje z predaja nebezpečný produkt

VČERA - 21:13Ekonomické

Výrobok môže predstavovať zdravotné riziko.

Z trhu sťahujú dva polotovary

Z trhu sťahujú dva polotovary

VČERA - 20:15Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či tieto potraviny nemajú doma.

ZSSK spúšťa novinku: Vlakvedúci budú mať telové kamery

ZSSK spúšťa novinku: Vlakvedúci budú mať telové kamery

VČERA - 19:29Ekonomické

ZSSK spustila projekt bezpečnostných telových kamier pre vlakvedúcich.

Fico o 2. dôchodkovom pilieri: Vláda nechce ľuďom brať peniaze, ale pomôcť s lepším zhodnotením

Fico o 2. dôchodkovom pilieri: Vláda nechce ľuďom brať peniaze, ale pomôcť s lepším zhodnotením

VČERA - 15:42Ekonomické

Vláda nechce brať ľuďom peniaze z ich účtov ani z druhého dôchodkového piliera. Naopak, chce im pomôcť k lepšiemu zhodnoteniu. Počas pravidelnej štvrtkovej Hodiny otázok v Národnej rade SR to vyhlásil premiér.

Demokrati reagovali na Ficov zámer: Sporitelia majú na výber lepšie investície ako štátne dlhopisy

Demokrati reagovali na Ficov zámer: Sporitelia majú na výber lepšie investície ako štátne dlhopisy

VČERA - 15:37Ekonomické

Pokiaľ by občania chceli investovať peniaze usporené na dôchodky, majú na výber indexové alebo akciové fondy, v ktorých je úrok výrazne vyšší, ako sa dá očakávať pri štátnych dlhopisoch.