• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 30.4.2024Meniny má Anastázia
16°Bratislava

Trnavskí colníci zadržali takmer 14-tisíc falošných parfumov

  • 13:29 30.12.2014
Trnavskí colníci zadržali takmer 14-tisíc falošných parfumov

Trnavskí colníci zadržali 13 920 parfumov. Mali pri nich podozrenie, že ide o reprodukcie ochranných známok Dior, Chanel, Lacoste, Gucci, Davidoff či Dolce Gabbana.

Súvisiace:

Muž prevážal falzifikáty parfumov, zadržali ho colníci

Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa colného úradu Trnava Iveta Švárna, keby sa parfumy predávali na trhu, spôsobili by majiteľom ochranných známok škodu približne 600-tisíc eur. Colníci z Trnavy parfumy zadržali v spolupráci s colníkmi Kriminálneho úradu finančnej správy. Mali totiž podozrenie, že ide o porušenie práv duševného vlastníctva ochranných známok svetoznámych značiek.

Ide o často napodobňovaný artikel

Colníci v Brodskom kontrolovali zásielku z Číny, ktorá mala podľa prepravných dokladov skončiť na európskom trhu. Svoje podozrenie na porušenie práv oznámili zástupcom majiteľov ochranných známok, ktorí potvrdili, že ide o falšovaný tovar.

Práve oni teraz rozhodnú o ďalšom postupe. Môžu súhlasiť so zničením tovaru alebo podať návrh na súd za falšovanie ochrannej známky. Ako ďalej uviedla Švárna, napodobeniny parfumov sú častým obchodným artiklom, ktorý finančná správa odhaľuje pri vstupe do Európskej únie, ale aj na vnútornom trhu.

Zákazník na prvý pohľad nespozná falzifikáty

Osobe, ktorá porušila zákon o presadzovaní práv duševného vlastníctva colnými orgánmi, môže colný úrad uložiť pokutu od 50 eur do 67-tisíc eur podľa závažnosti a druhu porušenia. Za opakované porušenie hrozí pokuta do 135-tisíc eur.

"Falzifikáty sú v mnohých prípadoch tak dokonalé, že ich zákazník na prvý pohľad nespozná, originály napodobňujú najmä svojím obalom. Vôňa je však v niektorých prípadoch úplne odlišná a kvalita tiež. Upozorňujeme preto spotrebiteľov, aby parfumy kupovali v overených obchodoch a vyvarovali sa pouličným predajcom a tržniciam," dodala hovorkyňa Colného úradu Trnava.

V Nových Zámkoch našli nebezpečné výrobky

Viac ako 25-tisíc nebezpečných výrobkov z Číny zaistili colníci v spolupráci so Slovenskou obchodnou inšpekciou (SOI) pri kontrole kontajnerov na pobočke v Nových Zámkoch. Okrem toho zaistili aj vyše 11-tisíc kusov tovaru, ktorý nebol predložený k colnej kontrole.

Ako informoval hovorca Colného úradu Nitra Stanislav Pacher, 18 984 vianočných svietiacich reťazcov, 944 dekoračných LED plastových svietidiel, 57 elektrických mixérov, 5820 rôznych plastových hračiek nespĺňalo základné bezpečnostné požiadavky Európskej únie a chýbali na nich dôležité označenia.

Na základe stanoviska SOI colný úrad tovar, ktorý mohol spôsobiť materiálne škody, ale aj ohrozenie zdravia či života spotrebiteľov, neprepustí na trh únie a bude zničený pod colným dohľadom, prípadne bude vyvezený späť mimo územia EÚ, uviedol Pacher.

Nitrianski colníci zadržali aj nezákonne dovezené výrobky. Išlo o tisíce odšťavovačov, mixéry, rôzne svietidlá, textilné výrobky a stovky hračiek. Spoločnosti, ktorá tovar nepredložila k colnej kontrole, hrozí pokuta až do 99 581,75 eura.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Po zrážke troch áut uzatvorili cestu

Po zrážke troch áut uzatvorili cestu

DNES - 8:04Domáce

Ranná dopravná nehoda mala šiestich účastníkov.

Blanár rokoval s eurokomisárkou Urpilainenovou aj o nelegálnej migrácii

Blanár rokoval s eurokomisárkou Urpilainenovou aj o nelegálnej migrácii

DNES - 6:06Domáce

Európske otázky, dianie na Ukrajine i strategická iniciatíva Globálna brána boli hlavnými témami rokovaní Juraja Blanára a eurokomisárky pre medzinárodné partnerstvá Jutty Urpilainenovej.

Sólymos kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

Sólymos kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

VČERA - 20:02Domáce

Exminister životného prostredia a predseda mimoparlamentného Mosta-Híd 2023 László Sólymos kritizuje zastavenie sanácie environmentálnej záťaže v bratislavskej Vrakuni.

Dolinková: Rázsochy sú zlyhaním vlád, pre ktoré Dvořák a Krajčí pracovali

Dolinková: Rázsochy sú zlyhaním vlád, pre ktoré Dvořák a Krajčí pracovali

VČERA - 18:08Domáce

Ministerka zdravotníctva hovorí v súvislosti s opozičnou iniciatívou na jej odvolanie o "úbohom politikárčení" a zúfalstve poslancov Mareka Krajčího a Oskara Dvořáka.

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Zuzany Dolinkovej

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Zuzany Dolinkovej

VČERA - 15:23Domáce

Opozičné PS, KDH a hnutie Slovensko spoločne zbierajú podpisy na odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) z funkcie.