• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
15°Bratislava

Kiska vrátil do parlamentu novelu proti schránkovým firmám

  • 18:18 18.12.2014
Kiska vrátil do parlamentu novelu proti schránkovým firmám

Prezident SR Andrej Kiska vrátil parlamentu novelu zákona o verejnom obstarávaní, ktorá má znemožniť schránkovým firmám s neznámymi vlastníkmi účasť na verejných zákazkách. Ako vo štvrtok informoval šéf tlačového oddelenia kancelárie prezidenta Roman Krpelan, prezident víta každú iniciatívu, ktorá sa po odhalení podozrivých nákupov v slovenských nemocniciach snaží chrániť verejné financie a obmedziť obchodovanie s neprehľadnými "schránkovými" firmami.

"Prijaté opatrenia v regulácii verejného obstarávania však podľa neho musia byť účinné a musia byť v súlade s Ústavou Slovenskej republiky, medzinárodnými záväzkami SR a právom Európskej únie," uviedol.

Podľa prezidenta zákon nespĺňa potrebné podmienky

Podľa hlavy štátu schválený zákon o verejnom obstarávaní tieto podmienky nespĺňa. Spôsob, akým sa snaží vylúčiť účasť "schránkových" firiem z verejného obstarávania, nie je podľa jeho názoru v súlade s Ústavou SR a právom Európskej únie.

"Sami navrhovatelia pritom pripustili, že zákon bude neúčinný. Nezabráni, aby tendre vyhrávali firmy s utajenými majiteľmi, keďže vyžaduje len odkrytie formálnych vlastníkov. Preto prezident navrhol parlamentu zákon upraviť," informoval Krpelan.

Odporúčame:

Symboly Košíc budú chránené, prezident Kiska podpísal novelu

Najviac Slovákov verí Kiskovi, Fica predbehol aj Bugár


Národná rada SR po schválení zákona 3. decembra navyše prijala uznesenie, v ktorom zaviazala vládu vypracovať do troch mesiacov návrh novej právnej úpravy. Tá by okrem iného mala odhaľovať konečných užívateľov výhod, nielen vlastníkov formálne zapísaných v obchodných registroch, a mala by sa týkať širších obchodných vzťahov firiem so štátom.

"Schválený zákon rozširuje aj okruh prípadov, na ktoré sa nevzťahujú pravidlá verejného obstarávania, o niektoré zákazky v súvislosti so zabezpečením prípravy a výkonu predsedníctva SR v Rade Európskej únie," dodal Krpelan. Obdobie slovenského predsedníctva v roku 2016 je dlhodobo známe. Preto podľa prezidenta nie je dôvod, aby sa na dodanie tovarov a služieb vzťahoval inštitút výnimky, ktorého účelom má byť reagovať na mimoriadne a nepredvídateľné situácie.

Kiska navrhol vypustiť ustanovenie ďalšej výnimky

"Som si vedomý skutočnosti, že platný zákon o verejnom obstarávaní je nepružný a pri jeho aplikácii v praxi sa vyskytujú mnohé problémy, s ktorými sa musia obstarávatelia vyrovnať," zdôraznil Kiska. Ustanovenie ďalšej výnimky však podľa hlavy štátu nie je vhodný prístup k riešeniu týchto systémových nedostatkov, a preto ju navrhol zo zákona vypustiť.

Na verejných obstarávaniach by sa podľa vlády mohli zúčastňovať len spoločnosti so známou vlastníckou štruktúrou. O verejné zákazky sa podľa novely nebudú môcť uchádzať firmy so sídlom v štáte, ktorého právny poriadok neumožňuje preukázať, ktoré fyzické osoby v nich majú účasť desať percent a viac, ani firmy, v ktorých majú uvedený podiel fyzické osoby s bydliskom v štáte, ktorého právny poriadok neumožňuje preukázať takúto účasť.

Prístup k verejnému obstarávaniu majú mať zakázaný aj firmy, v ktorých majú verejní funkcionári podiel desať percent a viac. Novela mala byť účinná pôvodne od 1. januára 2015.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
ADSS: Úspory v 2. pilieri sa doteraz zhodnotili o necelé dve miliardy eur

ADSS: Úspory v 2. pilieri sa doteraz zhodnotili o necelé dve miliardy eur

DNES - 9:46Ekonomické

Od roku 2005 do konca roka 2023 správcovia v druhom dôchodkovom pilieri zhodnotili príspevky sporiteľov o necelé dve miliardy eur.

Z trhu sťahujú ryžu, zákazníci ju nesmú konzumovať

Z trhu sťahujú ryžu, zákazníci ju nesmú konzumovať

20:36 03.05.2024Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či tento druh ryže nemajú doma.

ZSSK spustila sezónnu linku z Bratislavy do chorvátskeho Splitu, došlo však k zmene prepravy áut

ZSSK spustila sezónnu linku z Bratislavy do chorvátskeho Splitu, došlo však k zmene prepravy áut

16:34 03.05.2024Ekonomické

Prvý vlak v tohtoročnej sezóne odišiel z Bratislavy do Splitu v piatok popoludní.

Pozor na podvodné správy o preplatkoch, takto vás môžu obrať o peniaze na bankovom účte

Pozor na podvodné správy o preplatkoch, takto vás môžu obrať o peniaze na bankovom účte

15:36 03.05.2024Ekonomické

Banka upozorňuje na falošné SMS správy, ktoré chcú od ľudí získať platobné údaje.

Do dvoch rokov sa má pripraviť rámec pre zavedenie digitálneho eura

Do dvoch rokov sa má pripraviť rámec pre zavedenie digitálneho eura

14:07 03.05.2024Ekonomické

Po dvoch rokoch skúmania odštartovala koncom minulého roka Európska centrálna banka, spoločne s centrálnymi bankami členských krajín Eurosystému, prípravnú etapu zavedenia digitálneho eura.