• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 12.5.2024Meniny má Pankrác
14°Bratislava

Video: Taliban vystrieľal školu v Pešávare, hlásia 126 obetí

  • 22:09 16.12.2014
  • PEŠÁVAR
Video: Taliban vystrieľal školu v Pešávare, hlásia 126 obetí

Do školy v Pešávare vnikli šiesti Talibanci, zahynulo vyše sto detí. Pakistanský premiér označil útok za národnú tragédiu.

Pri útoku Talibanu na armádou prevádzkovanú školu v severozápadnom pakistanskom meste Pešávar zahynulo najmenej 132 ľudí, z toho vyše sto detí. Ďalšie desiatky utrpeli zranenia.

Do školy v utorok ráno vnikli šiesti militanti so samopalmi a samovražednými vestami a z miesta bolo počuť streľbu a výbuchy. Armáda školu obkľúčila a podarilo sa jej z budovy evakuovať väčšinu z asi 500 školákov. Pri následnej akcii špeciálne jednotky zastrelili päť útočníkov a ďalší odpálil nálož pripevnenú na svojom tele, keď ho obkľúčili. Väčšina zabitých detí bola vo veku od 12 do 16 rokov.

Útočníci z pakistanského Talibanu, ktorý je známy pod názvom Tahrík-i-Taliban, mali pri útoku rozkaz ušetriť malé deti a zabíjať len starších študentov.

Podľa hovorcu Talibanu je útok odpoveď na operácie armády proti hnutiu. "Zvolili sme si pre útok armádnu školu, pretože vláda útočí na naše rodiny a ženy," uviedol hovorca Muhammad Umar Chorasání. "Chceme, aby cítili našu bolesť," dodal. Podľa odhadov počas poslednej ofenzívy ozbrojených síl v Severnom Vazíristane a blízkej oblasti Chajbár zahynuli stovky bojovníkov Talibanu.

Pakistanský premiér Naváz Šaríf označil útok za "národnú tragédiu". Vláda vyhlásila od stredy trojdňový štátny smútok.

Odporúčame aj:

Taliban zabil v Afganistane dvanásť členov odmínovacej čaty

Útok samovraha na britskú ambasádu zabil päť ľudí

Taliban zaútočil, o život prišli ošetrovateľky očkujúce deti

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR útok ostro odsúdilo. "Vyjadrujeme úprimnú sústrasť všetkým rodinám obetí tohto nezmyselného činu. Zbabelí a zákerní vrahovia musia byť potrestaní," reagoval rezort diplomacie v stanovisku, ktoré agentúre SITA zaslali z tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí. "Potvrdzujeme svoju jednoznačnú podporu úsiliu pakistanskej vlády v boji proti teroristom a extrémistom usilujúcim o destabilizáciu pomerov v krajine," dodali z ministerstva.

Afganské fundamentalistické hnutie Taliban tiež odsudzuje utorňajší útok spriaznenej skupiny na školu v pakistanskom Pešávare, kde podľa posledných údajov zahynulo najmenej 132 študentov a deväť pracovníkov. Podľa vyhlásenia hovorcu Zabíhulláha Mudžáhida je "úmyselné zabíjanie nevinných ľudí, detí a žien proti základom islamu a toto kritérium musí mať na pamäti každá islamská strana a vláda".

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Mišustin predložil Štátnej dume kandidátov na posty v novej vláde

Mišustin predložil Štátnej dume kandidátov na posty v novej vláde

VČERA - 19:11Zahraničné

Staronový ruský premiér Michail Mišustin predložil Štátnej dume, dolnej komore parlamentu, kandidátov na posty podpredsedov vlády a šéfov viacerých ministerstiev.

Holandského speváka vyradili z Eurovízie pre výhražky produkčnej

Holandského speváka vyradili z Eurovízie pre výhražky produkčnej

VČERA - 16:27Zahraničné

Organizátori Eurovízie vyradili holandského speváka Joosta Kleina z tejto pesničkovej súťaže. Len niekoľko hodín pred finále tak reagovali na sťažnosť členky produkčného štábu, ktorá speváka obvinila zo zastrašovania.

Putin potvrdil zloženie novej vlády, bude mať 10 vicepremiérov

Putin potvrdil zloženie novej vlády, bude mať 10 vicepremiérov

VČERA - 14:28Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu podpísal výnos, ktorým potvrdil zloženie novej vlády. Na jej čele zostane Michail Mišustin a vláda bude mať desať vicepremiérov.

Polárna žiara so sebou priniesla problémy, toto spôsobila slnečná búrka na Zemi

Polárna žiara so sebou priniesla problémy, toto spôsobila slnečná búrka na Zemi

VČERA - 14:25Zahraničné

Spoločnosť Starlink dodávajúca satelity, ktorú vlastní spoločnosť SpaceX, v sobotu varovala pred zhoršenými službami zapríčinenými najväčšou geomagnetickou búrkou za posledných dvadsať rokov.

Rusko oznámilo, že obsadilo šesť obcí na východe Ukrajiny

Rusko oznámilo, že obsadilo šesť obcí na východe Ukrajiny

VČERA - 14:22Zahraničné

Ruské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo prevzatie kontroly nad piatimi obcami v ukrajinskej Charkovskej oblasti a jednou v Doneckej oblasti. Ukrajinské úrady hlásia po ruských útokoch obete na životoch i zranených.