• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
10°Bratislava

Právnikovi spojenému s tendrom na širokorozchodnú hrozí väzenie

  • 9:25 05.12.2014
  • VIEDEŇ
Právnikovi spojenému s tendrom na širokorozchodnú hrozí väzenie

Trestné oznámenia a podnety proti mne sú posledným, zúfalým pokusom ľudí Aliyeva zvrátiť vývoj situácie, reagoval známy rakúsky právnik Gabriel Lansky.

Známemu rakúskemu právnikovi Gabrielovi Lanskemu hrozí pre kauzu bývalého kazašského veľvyslanca vo Viedni Rakhata Aliyeva vyšetrovacia väzba. Píše rakúsky denník Kurier.

Aliyev je vo vlasti obvinený z dvojnásobnej vraždy a Lansky mal pracovať na jeho vydaní do Kazachstanu prostredníctvom úplatkov od kazašskej tajnej služby KNB. Tie mali smerovať do rúk prokurátorom, sudcom i úradníkom Ministerstva spravodlivosti.

Kurier uvádza ako príklad, že vysokopostavená funkcionárka Viedenskej advokátskej komory dostala vraj od Lanskeho takmer 23 tisíc eur, aby zamaskovala jeho spoluprácu s KNB. O prípade informovala aj rakúska verejnoprávna televízia ORF. Relácia "ZIB2" odvysielala správu, že Lanskeho kancelária poverila istú reklamnú agentúru, aby v rakúskych médiách systematicky šírila propagandu proti Aliyevovi.

Lansky reaguje

Kurier cituje aj Lanskeho, ktorý odmieta obvinenia ako veľmi vážne ohováranie. "Trestné oznámenia a podnety proti mne sú posledným, zúfalým pokusom ľudí Aliyeva zvrátiť vývoj situácie," dodal Lansky, ktorý sa spája aj s neukončeným tendrom na štúdiu realizovateľnosti predĺženia širokorozchodnej železnice z Košíc do Viedne. Jeho právna kancelária zastupuje podľa informácií TASR aj vypisovateľa tendra spoločnosť Breitspur Plannungsgesselschaft, aj víťazné konzorcium Bernard-Obermayer-Valbek. Tender nie je ukončený pre námietku neúspešného konzorcia ILF-Werner Consult-Reming Consult.

Širokorozchodná

Námietka sa podľa zistení TASR týka účasti dvoch firiem v dvoch rôznych konzorciách, vlastnených rovnakou materskou spoločnosťou. Vo víťaznom konzorciu je aj spoločnosť Valbek, s.r.o., ktorá je dcérskou firmouValbek CZ. Z informácií na webovej stránke spoločnosti a z Obchodného registra SR vyplýva aj vlastnícke prepojenie na firmu PRODEX, ktorá bola súčasťou neúspešného konzorcia spolu so spoločnosťamiSchimetta a Stoik. PRODEX na svojej stránke uvádza, že je špecialista na železničné stavby.

Víťazné konzorcium Bernard-Obermayer-Valbek uspelo podľa medializovaných informácií s cenou necelýchšesť miliónov eur, ktorá je podobná sume za predbežnú štúdiu zverejnenú v roku 2011 spoločnosťouRoland Berger. Súčasný dokument by mal byť už širší a komplexnejší a zahŕňať systémový rozvoj, výber koridoru, výber trasy, predprojektovú prípravu širokorozchodnej železnice i to, či môže byť projekt rentabilný.

Štúdiu realizovateľnosti predĺženia širokorozchodnej železnice z Košíc do Viedne vyhlásila viedenská spoločnosť Breitspur Planungsgesellschaft, ktorú spoločne riadia rakúska, ukrajinská, ruská a slovenská železničná spoločnosť. Súťaž sa riadi podľa rakúskych legislatívnych pravidiel a oznámenie o nej sa objavilo aj v európskom vestníku verejného obstarávania.

Štúdia realizovateľnosti má posúdiť projekt predĺženia širokorozchodnej železnice v rozsahu dokumentácie pre strategické posúdenie vplyvov na životné prostredie, dokumentácie pre stavebný zámer, ako aj časti dokumentácie pre územné rozhodnutie. Takisto by sa mala zaoberať umiestnením nového nákladného terminálu v regióne Viedeň - Bratislava.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zelenskyj: Ukrajina a Spojené štáty už pracujú na konkrétnom texte bezpečnostnej dohody

Zelenskyj: Ukrajina a Spojené štáty už pracujú na konkrétnom texte bezpečnostnej dohody

DNES - 6:35Zahraničné

Ukrajina a Spojené štáty chcú spolupracovať ešte užšie na základe bilaterálnej bezpečnostnej dohody.

Írsko podnikne kroky na vracanie migrantov do Británie

Írsko podnikne kroky na vracanie migrantov do Británie

DNES - 6:11Zahraničné

Dublin podľa Harrisa nedovolí, aby iné krajiny využívali Írsko na riešenie vlastných imigračných problémov.

Tornáda si v Oklahome vyžiadali štyri obete, zanechali značné škody

Tornáda si v Oklahome vyžiadali štyri obete, zanechali značné škody

DNES - 6:10Zahraničné

Najmenej štyria ľudia zahynuli pri tornádach, ktoré sa cez víkend prehnali americkým štátom Oklahoma.

Severná Kórea kritizovala Spojené štáty za dodávky rakiet Ukrajine

Severná Kórea kritizovala Spojené štáty za dodávky rakiet Ukrajine

DNES - 6:05Zahraničné

Severná Kórea odsúdila v pondelok Spojené štáty za to, že poslali Ukrajine na boj proti Rusku taktické rakety s dlhším doletom.

Tadžikistan odporúča svojim občanom cestovať do Ruska len v nutných prípadoch

Tadžikistan odporúča svojim občanom cestovať do Ruska len v nutných prípadoch

VČERA - 22:09Zahraničné

Tadžikistan odporúča svojim občanom, aby sa zdržali cestovania do Ruska.