• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 8.5.2024Meniny má Ingrida
14°Bratislava

Stojíme medzi mierom a vojenskou eskaláciou, povedal Lajčák

  • 6:00 05.12.2014
  • BRATISLAVA
Stojíme medzi mierom a vojenskou eskaláciou, povedal Lajčák

Európa stojí na križovatke medzi bezpečnosťou a nestabilitou, medzi mierom a ďalšou vojenskou eskaláciou, medzi spoluprácou a novými deliacimi čiarami.

Naše úsilie by sa preto malo sústrediť na uvoľňovanie napätia, premosťovanie rozdielov a sprostredkovávanie riešení. Povedal to vo štvrtok minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák vo vystúpení na zasadnutí Ministerskej rady Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vo švajčiarskom Bazileji. Agentúru SITA o tom informoval Tlačový odbor MZV.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate ---->TU.

V otázke Ukrajiny musí byť Únia zomknutá

Ústrednou témou rokovaní šéfov diplomacií 57 štátov OBSE bola situácia na Ukrajine a jej dopady na celý región Európy. "Vývoj na Ukrajine nás núti mobilizovať úsilie a zamyslieť sa nad tým, ako lepšie brániť našu bezpečnosť, prosperitu a hodnoty. Konflikt na Ukrajine nemá vojenské riešenie. Jedinou cestou je dodržiavanie prímeria a implementácia Minských dohôd," povedal Lajčák.

Lajčák sa stretol s ministrom zahraničných vecí Nemecka Frankom Walterom Steinmeierom, s ktorým hovoril najmä o situácii na Ukrajine aj v súvislosti s nedávnou cestou šéfa nemeckej diplomacie do Kyjeva a Moskvy.

Súvisiace:

Ak Ukrajinu zachváti vojna, Slovensko bude podľa Fica trpieť

Ministri v rozhovore vyjadrili presvedčenie, že v otázke Ukrajiny musí byť EÚ zomknutá, a to nielen vo vzťahu k riešeniu situácie v oblasti Donbasu, ale aj pokiaľ ide o štrukturálne ekonomické a politické reformy na Ukrajine vrátane boja proti korupcii. Podľa Lajčáka by mala EÚ na seba prevziať aktívnejšiu úlohu, ale zároveň komunikačné kanály s Moskvou musia ostať otvorené.

Lajčák ocenil snahu Bieloruska riešiť konflikt na Ukrajine

Okrem Steinmeiera sa Lajčák stretol aj s ministerkou zahraničných vecí Moldavska Nataliou Ghermanovou. S ňou diskutoval o nedávnych parlamentných voľbách v Moldavsku a eurointegračných ambíciách Kišiňova. S ministrom zahraničných vecí Bieloruska Lajčák skonštatoval zlepšenie vzťahov medzi EÚ a Bieloruskom a ocenil snahu riešiť konflikt na Ukrajine. "Veríme, že sa tento trend bude naďalej prehlbovať a dôjde k pokroku aj v tých oblastiach, ktoré sú pre EÚ limitné, vrátane otázky politických väzňov," povedal šéf slovenskej diplomacie.

Bilaterálny program zasadnutia Ministerskej rady OBSE v Bazileji symbolicky zakončilo stretnutie s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom. Hovorilo sa o Ukrajine, o vzťahoch medzi Ruskom a EÚ ako aj o bezpečnostnej situácii na európskom kontinente. "Od našej schopnosti hľadať riešenia a prijímať kompromisy závisí, či sa Európa bude naďalej vyvíjať ako spoločný priestor alebo nastane obrat k minulosti a náš kontinent opäť rozdelia konfrontačné línie," povedal M. Lajčák.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
ÚVZ: Pravidelný pohyb pomáha v prevencii ochorení, vhodná je rýchla chôdza

ÚVZ: Pravidelný pohyb pomáha v prevencii ochorení, vhodná je rýchla chôdza

DNES - 10:14Domáce

Pohyb priaznivo ovplyvňuje aj duševné zdravie ľudí. Vhodnou formou fyzickej aktivity je aj rýchla chôdza. Poukázal na to Úrad verejného zdravotníctva SR.

Počet dopravných nehôd je zatiaľ podobný ako vlani v rovnakom období

Počet dopravných nehôd je zatiaľ podobný ako vlani v rovnakom období

DNES - 7:50Domáce

Počet dopravných nehôd je zatiaľ podobný ako v rovnakom období minulého roka. Kým vlani došlo od januára do 5. mája k 3569 nehodám, tento rok ich polícia zaznamenala 3575.

Polícia zverejnila video z tragickej nehody, auto doslova zvalcovalo muža

Polícia zverejnila video z tragickej nehody, auto doslova zvalcovalo muža

VČERA - 20:48Domáce

Muž, ktorý popri ceste tlačil bicykel, nemal šancu prežiť.

Prezidentka vetovala novelu zákona o múzeách a galériách

Prezidentka vetovala novelu zákona o múzeách a galériách

VČERA - 20:18Domáce

Prezidentka Zuzana Čaputová vetovala v utorok novelu zákona o múzeách a galériách a o ochrane predmetov kultúrnej hodnoty.

Tragická nehoda na západe: Polícia hľadá svedkov

Tragická nehoda na západe: Polícia hľadá svedkov

VČERA - 19:06Domáce

Vodič motocykla mal prechádzať cez križovatku, keď mu do cesty vošiel kamión.