• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 11.5.2024Meniny má Blažena
23°Bratislava

Česko paralyzuje mráz, vlaky zo Slovenska k susedom stopli

  • 12:22 03.12.2014
  • PRAHA
Česko paralyzuje mráz, vlaky zo Slovenska k susedom stopli

Mrznúci dážď a poľadovica v Českej republike už tretí deň paralyzuje dopravu. Námraza sa podľa meteorológov bude tvoriť na celom území Česka aj v stredu, pričom k večeru by sa mala situácia zlepšiť.

České dráhy museli zrušiť množstvo spojov vrátane medzinárodných, ďalšie majú veľké meškania. Železničnú dopravu medzi Českom a Slovenskom zrušili v noci na stredu úplne.

Súvisiace:

Obrazom: Česi bojujú s poľadovicou, fotky zaplavili internet

Česko paralyzovala poľadovica, meškajú aj vlaky na Slovensko

Hovorkyňa Českých dráh Radka Pistoriusová vyzvala cestujúcich, aby svoju cestu do Česka zrušili alebo odložili. Obmedzenia v železničnej doprave sa týkajú najmä strednej Moravy. Medzi Brnom a Prahou nasadia len asi 20 vlakových súprav s dieselovými lokomotívami.

Obmedzená je aj prevádzka mestskej dopravy v Prahe, Brne či v Olomouci, pričom obmedzenia sa týkajú aj prímestskej železničnej dopravy. V spomínaných mestách naďalej nepremávajú električky a trolejbusy. "Veľká časť osobnej vlakovej dopravy v ranných a dopoludňajších hodinách nebude vôbec premávať alebo bude ma veľké meškania. Náhradnú autobusovú dopravu sa nepodarilo zaistiť," povedala podľa serveru iDNES.cz Pistoriusová. Kalamitný stav je aj na cestách v Přerovsku a Prostejovsku. Mrznúci dážď spôsobil ťažkosti aj v energetike, pričom kalamitný stav vyhlásili v Chrudimsku.

Video: V Prahe nejazdia pre poľadovicu električky


Vlaky z Česka stále nechodia alebo meškajú

Pre zlé počasie v Čechách viaceré vlaky v medzinárodnej doprave stále nechodia či meškajú, agentúru SITA informovala Zuzana Červená zo Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Pre kalamitu v Čechách viaceré vlaky odtiaľ na Slovensko nechodia alebo majú meškanie.

"Podľa vyjadrenia Českých dráh by sa malo do dnešného (streda, pozn. red.) večera počasie stabilizovať," vysvetlila s tým, že to však môže mať stále vplyv na meškanie vnútroštátnych i medzištátnych vlakov. ZSSK upozorňuje cestujúcich, aby zvážili cestu vlakom, prípadne použili iné dopravné prostriedky. Lístky na zmeškané či odrieknuté vlaky môžu vrátiť v pokladniciach ZSSK, pričom im nebudú účtovať žiadny storno poplatok.

Pre kalamitu u našich susedov nejazdia vlaky Ex 121 HRADČANY (Praha - Žilina), Ex 124 BEČVA (Žilina – Praha), EC 275 JAROSLAV HAŠEK (Praha – Budapešť) a EC 222 DETVAN (v úseku Žilina – Praha). Vlak R 443 ŠÍRAVA mešká 140 minút, EC 273 AVALA dve hodiny a EC 277 SLOVAN hodinu. V prípade vlakov EC 171 HUNGARIA a EC 175 JAN JESENIUS bude meškanie dodatočne spresnené.

Všetky informácie o mimoriadnej situácii na Českých dráhach sú zverejnené na stránke Cd.cz, o aktuálnej situácii informuje aj Železničná spoločnosť Slovensko na stránke Slovakrail.sk alebo na sociálnej sieti Facebook.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Holandského speváka vyradili z Eurovízie pre výhražky produkčnej

Holandského speváka vyradili z Eurovízie pre výhražky produkčnej

DNES - 16:27Zahraničné

Organizátori Eurovízie vyradili holandského speváka Joosta Kleina z tejto pesničkovej súťaže. Len niekoľko hodín pred finále tak reagovali na sťažnosť členky produkčného štábu, ktorá speváka obvinila zo zastrašovania.

Putin potvrdil zloženie novej vlády, bude mať 10 vicepremiérov

Putin potvrdil zloženie novej vlády, bude mať 10 vicepremiérov

DNES - 14:28Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu podpísal výnos, ktorým potvrdil zloženie novej vlády. Na jej čele zostane Michail Mišustin a vláda bude mať desať vicepremiérov.

Polárna žiara so sebou priniesla problémy, toto spôsobila slnečná búrka na Zemi

Polárna žiara so sebou priniesla problémy, toto spôsobila slnečná búrka na Zemi

DNES - 14:25Zahraničné

Spoločnosť Starlink dodávajúca satelity, ktorú vlastní spoločnosť SpaceX, v sobotu varovala pred zhoršenými službami zapríčinenými najväčšou geomagnetickou búrkou za posledných dvadsať rokov.

Rusko oznámilo, že obsadilo šesť obcí na východe Ukrajiny

Rusko oznámilo, že obsadilo šesť obcí na východe Ukrajiny

DNES - 14:22Zahraničné

Ruské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo prevzatie kontroly nad piatimi obcami v ukrajinskej Charkovskej oblasti a jednou v Doneckej oblasti. Ukrajinské úrady hlásia po ruských útokoch obete na životoch i zranených.

Poľsko posilňuje východné hranice, Tusk varuje pred hybridnou vojnou

Poľsko posilňuje východné hranice, Tusk varuje pred hybridnou vojnou

DNES - 13:09Zahraničné

Poľský premiér Donald v sobotu uviedol, že jeho krajina vzdoruje stupňujúcej sa hybridnej vojne. Poľsko takisto pracuje na posilnení svojich východných hraníc.