• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 12.5.2024Meniny má Pankrác
22°Bratislava

Fico pripustil demisiu, nepotrebuje počúvať, že ho zastrelia

  • 16:24 02.12.2014
  • BRATISLAVA
Fico pripustil demisiu, nepotrebuje počúvať, že ho zastrelia

Premiér Robert Fico na dnešnom diskusnom fóre Hospodárskych novín HNClub niekoľkokrát naznačil, že podá v júni 2015 demisiu, ak bude opozícia pokračovať v organizovaní protestov.


"Opozícia nemá žiadnu alternatívu, tak sa rozhodla, že začne burcovať ulicu, začala sa balkanizácia slovenskej politiky. Predstavte si, že v júni 2015 by Smer povedal, že dáme demisiu a sadneme si osemdesiati traja v parlamente s prekríženými rukami a budeme čakať, čo sa bude v tomto štáte diať," vyhlásil predseda vlády.

Odporúčame aj:

Ak Ukrajinu zachváti vojna, Slovensko bude podľa Fica trpieť

Premiéra nebaví počúvať, že je čvarga

Trpezlivosť vládneho Smeru podľa premiéra sa totiž niekde končí. Premiér Fico podľa vlastných slov nepotrebuje počúvať ľudí, ktorí mu pod oknom vykrikujú, že ho zastrelia ako Ceausescua a rovnako ho nebaví počúvať od opozičných politikov, ktorí v živote nič nedokázali, že je čvarga.

"Ak si niekto myslí, že nás dlhodobo budú prefackávať, budú nám brnkať po nose, tak použijem ten režim, ktorý som naznačil. V júni 2015 – nech sa páči, ukážte Slovensku, aká je alternatíva pre tento štát," zopakoval predseda vlády svoju vyhrážku. "Už vidím Matoviča, Hlinu, Lipšica, Freša, Bugára a Figeľa, ako budú sedieť u prezidenta ako päť svätých a hľadať riešenia," poznamenal.

Fico sa do politického dôchodku nechystá

Súčasné opozičné strany podľa Fica neponúkajú žiadnu alternatívu a niektoré z nich nie sú ani hodnotovo vybavené. "Skúste dnes hodiť do nejakej strany, ktorá nie je hodnotovo vybavená, nejakú hodnotovú otázku a pozabíjajú sa," dodal s tým, že len stabilné politické strany sú schopné posunúť krajinu ďalej. Ak by v roku 2016 po parlamentných voľbách vznikla koalícia súčasných opozičných strán, Fico jej dáva životnosť asi sedem mesiacov.

Premiér dnes zároveň odmietol špekulácie o tom, že by sa chystal odísť z politického života. "Som predseda vlády a predseda strany a mojou úlohou je pripraviť a priviesť Smer do volieb v roku 2016. Zatiaľ sa nemení nič na tom, že by som chcel byť lídrom tejto kandidátky a opätovne sa chcem pokúsiť získať slovenskú verejnosť na svoju stranu," ukončil.

Kusý nedôveruje Ficovým argumentom

Vyhlásenie premiéra je vyhrážka smerom k opozícii. Pre agentúru SITA to povedal analytik Ján Baránek. Podľa neho by totiž časti menších opozičných strán predčasné voľby vôbec nevyhovovali.

"Pre strany, ktoré majú v prieskumoch pod päť percent, alebo momentálne vznikajú, by predčasné voľby neboli výhodné a v Smere to vedia," povedal Baránek. Podľa neho by voľby neuškodili stranám ako KDH, Most-Híd alebo Sieť, za demonštráciami však stoja s výnimkou OĽaNO malé strany. Smer-SD podľa neho už od leta hľadal zámienku, pod ktorou by mohol vytiahnuť tému predčasných volieb, našiel ju ale až teraz.

S Baránkom súhlasí aj politológ Miroslav Kusý. "Je to také bu-bu-bu smerom k opozícii," povedal Kusý s tým, že opozičné strany by predčasnými voľbami nezískali.

Kusý tiež nedôveruje Ficovým argumentom, ktoré ho k výrokom o možnosti odstúpenia viedli. "Vzhľadom na spôsob, ako Fico pristupoval k svojim politickým protivníkom je nepravdepodobné, že by sa zrazu stal takým útlocitným," povedal. Podľa Kusého Fico tiež opozícii dáva najavo, že aféra s korupciou v zdravotníctve je pre neho uzavretá. "V podstate to znamená - odstavil som Pašku, dajte pokoj, ideme ďalej," uzavrel Kusý

Reakcia Úradu vlády SR

Predseda vlády SR Robert Fico sa ohradzuje voči dezinterpretácii jeho slov o možnosti demisie vlády na HN klube

Predseda vlády Robert Fico sa ohradzuje voči dezinterpretácii jeho slov o možnej demisii niektorými médiami. Na dnešnom HN klube hovoril o teoretickom modeli podania demisie s cieľom ukázať, aká je iná alternatíva voči strane Smer - SD vo vláde. Tou je rozdrobená pravica, ktorá je po vzniku nových subjektov zastúpená v parlamente 10 stranami. Jednoducho povedané - alternatívou môže byť len nový, ešte väčší zlepenec ako v rokoch 2010 - 2012, bez schopnosti rozhodovať a riešiť problémy ľudí a krajiny. Robert Fico v žiadnom prípade nespájal možnosť demisie s protestmi v uplynulých dňoch. Naopak - opäť zdôraznil, že rešpektuje právo ľudí slobodne vyjadrovať svoje názory.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pre túto noc vydali výstrahu, pred týmto varujú meteorológovia

Pre túto noc vydali výstrahu, pred týmto varujú meteorológovia

DNES - 15:39Domáce

Pre väčšinu Slovenska platia výstrahy prvého stupňa.

Hasiči bojujú s požiarom strechy

Hasiči bojujú s požiarom strechy

DNES - 15:37Domáce

Hasiči aktuálne zasahujú pri požiari strechy haly v areáli firmy, ktorá sa zaoberá spracovaním dreva.

Spor po prezidentských voľbách pretrváva, Hlas nevylučuje otvorenie koaličnej dohody

Spor po prezidentských voľbách pretrváva, Hlas nevylučuje otvorenie koaličnej dohody

DNES - 13:51Domáce

Hlas-SD trvá na obsadení postu predsedu Národnej rady SR Richardom Rašim po tom, ako Peter Pellegrini vyhral prezidentské voľby.

Najdôveryhodnejším politickým lídrom je Pellegrini, druhá skončila Čaputová

Najdôveryhodnejším politickým lídrom je Pellegrini, druhá skončila Čaputová

DNES - 13:47Domáce

Najdôveryhodnejším politickým lídrom je novozvolený prezident Peter Pellegrini. Dôveruje mu 47 percent, nedôveruje 52 percent opýtaných.

Smer chce získať aspoň štyri kreslá v europarlamente, PS vidí šancu na päť

Smer chce získať aspoň štyri kreslá v europarlamente, PS vidí šancu na päť

DNES - 13:29Domáce

Kandidáti do volieb do Európskeho parlamentu Erik Kaliňák, Branislav Ondruš, Jana Bittó Cigániková a Veronika Cifrová Ostrihoňová dúfajú v čo najlepší výsledok v eurovoľbách.