• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
10°Bratislava

Cameron žiada zmeny zmlúv Únie, sprísňuje imigračné zákony

  • 14:59 28.11.2014
  • ROCESTER
Cameron žiada zmeny zmlúv Únie, sprísňuje imigračné zákony

Súčasťou zmien imigračných zákonov je podľa britského premiéra Davida Camerona aj to, že imigranti z Európskej únie v niektorých prípadoch nedostanú sociálne príspevky až prvé štyri roky.

Britský premiér David Cameron bude žiadať zmeny v zakladajúcich zmluvách o EÚ, ktoré mu umožnia obmedziť imigráciu do Británie z iných členských krajín únie s cieľom využiť tamojší sociálny systém.

Britský predseda vlády predstavil v piatok návrhy na obmedzenie poskytovania sociálnych dávok pre imigrantov z Európskej únie, ktorá britské plány považuje za porušenie svojich základných princípov o voľnom pohybe pracovných síl. Cameron preto žiada zmenu základných európskych zmlúv.

Prídavky na deti v zahraničí sa zrušia

Ak sa mu to nepodarí a jeho Konzervatívna strana zostane pri moci aj po budúcoročných voľbách, sľúbil vypísanie referenda o zotrvaní, či vystúpení Británie z únie. "Zisťujeme, aké časti zmlúv EÚ sa musia zmeniť, no je jasné, že zmluvy zmeniť treba a som si istý, že to dokážeme vyrokovať," vyhlásil Cameron.

Britský premiér potvrdil, že imigranti z EÚ v niektorých prípadoch nedostanú sociálne príspevky prvé štyri roky. Žiadateľ o prídavky na deti, sociálne bývanie či o príspevky v nezamestnanosti musí napríklad doložiť, že v Británii pracoval aspoň štyri roky. Ak si do šiestich mesiacov vôbec nenájde prácu, bude musieť Britániu opustiť. Prídavky na deti žijúce v zahraničí sa zrušia úplne.

Briti sa obávajú imigrácie

Nový systém má znemožniť zneužívanie sociálnych výhod. V Británii podľa štatistík žije asi 300 000 imigrantov z EÚ, ktorí pracujú za nízke mzdy ako nekvalifikovaní pracovníci.

Prieskumy verejnej mienky ukazujú, že imigrácia je pre britských voličov jedným z najväčších zdrojov obáv pred parlamentnými voľbami v roku 2015. Cameronova konzervatívna vláda sa preto snaží čeliť popularite Strany nezávislosti Veľkej Británie (UKIP) sprísnením pravidiel v oblasti prisťahovalectva a sociálnych dávok.

Britskými návrhmi sa treba zaoberať bez drámy

Európska komisia (EK) v piatok uviedla, že návrhy britského premiéra na obmedzenie poskytovania sociálnych dávok pre imigrantov z Európskej únie je nutné pokojne a pozorne prediskutovať. Komisia zdôraznila, že národné parlamenty členských krajín majú na základe európskych zákonov priestor na boj proti zneužívaniu sociálnej podpory v krajine.

"Je na národných poslancoch, aby bojovali proti zneužívaniu tohto systému a zákony EÚ to umožňujú," povedal hovorca komisie. Dodal, že v rámci EÚ je nutné sa britskými návrhmi zaoberať bez zbytočnej drámy.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zelenskyj: Ukrajina a Spojené štáty už pracujú na konkrétnom texte bezpečnostnej dohody

Zelenskyj: Ukrajina a Spojené štáty už pracujú na konkrétnom texte bezpečnostnej dohody

DNES - 6:35Zahraničné

Ukrajina a Spojené štáty chcú spolupracovať ešte užšie na základe bilaterálnej bezpečnostnej dohody.

Írsko podnikne kroky na vracanie migrantov do Británie

Írsko podnikne kroky na vracanie migrantov do Británie

DNES - 6:11Zahraničné

Dublin podľa Harrisa nedovolí, aby iné krajiny využívali Írsko na riešenie vlastných imigračných problémov.

Tornáda si v Oklahome vyžiadali štyri obete, zanechali značné škody

Tornáda si v Oklahome vyžiadali štyri obete, zanechali značné škody

DNES - 6:10Zahraničné

Najmenej štyria ľudia zahynuli pri tornádach, ktoré sa cez víkend prehnali americkým štátom Oklahoma.

Severná Kórea kritizovala Spojené štáty za dodávky rakiet Ukrajine

Severná Kórea kritizovala Spojené štáty za dodávky rakiet Ukrajine

DNES - 6:05Zahraničné

Severná Kórea odsúdila v pondelok Spojené štáty za to, že poslali Ukrajine na boj proti Rusku taktické rakety s dlhším doletom.

Tadžikistan odporúča svojim občanom cestovať do Ruska len v nutných prípadoch

Tadžikistan odporúča svojim občanom cestovať do Ruska len v nutných prípadoch

VČERA - 22:09Zahraničné

Tadžikistan odporúča svojim občanom, aby sa zdržali cestovania do Ruska.