• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

Príjmy samospráv klesli, daňové výnosy medziročne stúpli

  • 13:36 05.04.2013
  • BRATISLAVA
Príjmy samospráv klesli, daňové výnosy medziročne stúpli

Príjmy samospráv boli vlani v sume 3,785 mld. eur. Medziročne klesli o 5,35 %.

Z analýzy CRIF - Slovak Credit Bureau vyplýva, že celkové príjmy municipalít a ich rozpočtových organizácií, vrátane príjmov z finančných operácií, síce medziročne poklesli, ale objem daňových príjmov a v rámci nich výnosu dane z príjmov fyzických osôb poukázaného územnej samospráve sa v porovnaní s rokom 2011 veľmi mierne zvýšil.

Obce očakávali vo svojich rozpočtoch medziročný nárast výnosu dane z príjmov fyzických osôb poukázaného územnej samospráve a jeho objem vo výške 1,222 mld. eur. Tieto predpoklady sa však nenaplnili, objem podielových daní bol v porovnaní s rozpočtom nižší o 2,07 % a dosiahol čiastku necelých 1,197 mld. eur.

Medziročne rýchlejším tempom ako celkové príjmy poklesol objem celkových výdavkov municipalít a ich rozpočtových organizácií a výsledok rozpočtového hospodárenia municipalít sa v porovnaní s rokom 2011 zlepšil.

Celkové výdavky municipalít medziročne poklesli o 5,75 % na 3,627 mld. eur. Tento trend bol dôsledkom najmä medziročného zníženia objemu kapitálových a finančných výdavkov.

Výrazne najväčší podiel na celkových výdavkoch si udržali bežné výdavky, ktoré zahŕňajú najmä platby za mzdy, platy, tovary a služby, poistné a bežné transfery - najmä príspevky a dotácie jednotlivcom, neziskovým právnickým osobám, príspevkovým organizáciám, rozpočtovým organizáciám, splátky úrokov a ostatné platby súvisiace s úvermi. Bežné výdavky si ako jediné z výdavkov v porovnaní s rokom 2011 zvýšili svoj objem, a to o 5,15 % na 2,737 mld. eur.

Saldo celkového rozpočtu, teda rozdiel medzi príjmami a výdavkami, vrátane finančných operácií, bolo za SR celkom v rokoch 2011 aj 2012 kladné. Vyššie tempo medziročného poklesu celkových výdavkov v porovnaní s tempom poklesu celkových príjmov o 0,40 percentuálneho bodu viedlo k lepšiemu výsledku rozpočtového hospodárenia municipalít, nakoľko saldo ich celkového rozpočtu medziročne vzrástlo o 4,95 %.

Spoločnosť CRIF - Slovak Credit Bureau zabezpečuje na Slovensku prevádzku slovenských úverových registrov, bankového a nebankového. Obom registrom firma zabezpečuje technický servis a služby klientskych centier.

Spoločnosť CRIF - Slovak Credit Bureau je prevádzkovateľom informačného portálu Univerzálny register Plus obsahujúceho komplexné informácie o všetkých subjektoch na Slovensku, vrátane informácií o ich platobnej disciplíne. Spoločnosť vznikla v máji 2004, jej jediným akcionárom je medzinárodná skupina CRIF.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Action sťahuje z predaja nebezpečné výrobky

Action sťahuje z predaja nebezpečné výrobky

VČERA - 20:42Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či výrobky nemajú doma.

Farmárom má rezort financií poskytnúť návratnú finančnú výpomoc

Farmárom má rezort financií poskytnúť návratnú finančnú výpomoc

VČERA - 17:50Ekonomické

Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok.

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 %, upozorňuje Hnutie Slovensko

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 %, upozorňuje Hnutie Slovensko

VČERA - 17:13Ekonomické

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom.

Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície

Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície

VČERA - 16:06Ekonomické

Opozičná strana Progresívne Slovensko (PS) nesúhlasí s využívaním druhého piliera na štátne investície.