• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 1.5.2025Dnes je Sviatok práce
25°Bratislava

Jesenné pochúťky tradične a originálne

  • 17:00 29.10.2014
  • BRATISLAVA
Jesenné pochúťky tradične a originálne

Priznajme, že žiadne ročné obdobie nie je také farebné, voňavé a chutné ako jeseň. Paleta tónov v prírode i na tanieri, vôňa babieho leta a príjemné svieže rána. A že sa z nás pri pečenej kačici s kapustou, varenom vínku so škoricou či horúcom jabĺčku stávajú básnici, výnimočnosť jesene iba potvrdzuje.

"Snažili sme sa ušiť jesenné menu našim prevádzkam na mieru. Jednotlivé koncepty sú zamerané na iný typ kuchyne a táto rôznorodosť nám dovolila variovať tradičné jesenné suroviny a recepty tak, aby chutili zákazníkom či už Klubovní, tak aj Primi či Ria," uviedol Martin Korbelič, Executive Chef skupiny Medusa Group.

Prešli sme sa po reštauráciách a vybrali sme niečo pod zub i od smädu, čo rozhodne stojí za to a určite i inšpiruje!

Festival klubovnianskeho huso-káčera
Ako na každom dobrom festivale, aj v Klubovniach ide o pohodu, zábavu a ponuku toho najlepšieho, čo v našom prípade jeseň v kuchyni ponúka. Navyše, v Klubovni tradične, no s dychom modernej gastronómie. "V jesennej ponuke nemôžu ani u nás chýbať tradičné suroviny ako tekvica, cesnak, cibuľa, kapusta, gaštany či šošovica. Buď jedlo prirodzene dochucujú, použijú sa v omáčkach, alebo ich ponúkame ako teplé či studené prílohy k hydine. Napríklad grilované kačacie prsia na rasci a na cesnaku podávame s pečenou šošovicou, gaštanmi a s tekvicovým pyré," vysvetľuje šéfkuchár konceptu Klubovní, Tomáš Sika.

Čokoľvek grilované na uhlí vonia a chutí jedinečne. V Klubovniach takto pripravujú husacie ramienka, ku ktorým netreba nič viac, len čerstvý šalát a domáci chlieb. Ak sa však tešíte na klasiku, ani tá nesklame. K tradičnému pečenému kačaciemu stehnu, potieranému burčiakom z Dubovej, dostanete červenú a bielu dusenú kapustu a vynikajúce mastené zemiakové lokše.

"Pokým sa pečené alebo grilované dobroty dostanú na stôl, svoje chute môžete naštartovať pečeným posúchom z pece ochuteným tekvicovým pyré, cibuľovou marmeládou, plesnivcom a chrumkavou šalviou alebo našou domácou paštétou z kačacej pečene s čerstvým a sušeným jablkom, makom a domácim chlebom," odporúča T. Sika.

A čo vás naozaj zohreje? Pohár poctivej horúcej medoviny, rovnako pravé hriatô a Klubovnianska korma - nápoj s bohatou históriou ešte z čias Vikingov. "My sme použili skvelú medovinu, tmavé čapované a dokorenili zmesou mletých klinčekov a škorice," prezrádza šéfkuchár.

Za divinou a tekvicou do Primi
Jeseň je i sezónou špecialít z diviny, ktoré patria už tradične k vyhľadávaným. "Odporúčam pomaly pečené stehno z daniela so slaninou na dubákovej omáčke so zemiakovo-syrovými kroketami. Rovnako vás dostane ragú z mladého jeleňa s konfitovanými brusnicami a chrumkavou grilovanou knedľou," predstavuje ponuku šéfkuchár Marián Ševčík. Čo by bola divina bez kvalitného vína! Vladimír Hronský, Executive Sommelier odporúča:

"K týmto špecialitám v prvej ponuke rustikálne Chianti Classico vyrobené z tradičnej toskánskej odrody Sangiovese vo vinárstve Castello di Bossi. Variácia jelenieho mäsa s konfitovanými brusnicami si žiada elegantné červené víno s buketom lesných plodov a sladkého drievka, ktoré sa rozvinie vo víne z novej vyšľachtenej odrody Dunaj, výber z hrozna, zo známeho vinárstva Elesko."
http://wwww.webnoviny.sk/fotogaleria/51651-jesenne-variacie-chuti

Z mäsových jedál ešte spomenieme konfitované baby prasiatko so zemiakovo-topinamburovou kašou a so sviežim cviklovo-chrenovým dipom či pečené teľacie stehno s paštrnákovým pyré.

Vzhľadom, pestrosťou surovín a predovšetkým chuťou určite zaujmú aj bezmäsité jedlá. Ponuka je naozaj skvelá a osviežujúca v podobe hruškového šalátu s modrým syrom, vlašskými orechmi v karameli, s granátovým jablkom a limetovo–medovým dresingom. Ideálnym riešením, či už ako niečo malé pod zub alebo dezert ku káve, je napríklad hruškový koláč s marinovanými slivkami a sviežim citrusovým mascarpone, alebo teplý tekvicový koláč s domácou punčovo-brusnicovou zmrzlinou.

Nemôžeme zabudnúť na priaznivcov tekvice. Pre tých, napríklad v Primi v bratislavskom Poluse, pripravili tekvicové hody: Predjedlo - tekvicový tatarák s ciabattou ochutenou bylinkovým maslom a hoblinami parmezánu. Hlavné jedlá - ravioli plnené tekvicou, ricottou, chrumkavou šalviou a maslovo-vínovou omáčkou alebo konfitované hovädzie líčka s jemným tekvicovým pyré, ragú z dvoch druhov šošovice.

Jeseň do svojich nápojov namieša Ecxecutive Bar Manager Tomáš Holec. Vyberáme plum & cherry punch (slivka Spiš, sušené slivky, čerešňový likér, čokoládový sirup, brusnicový džús), gingerbread s jablkom, škoricou, perníkovým sirupom a jablkový džús. Zaujímavá je i jahodová špecialita strawberry crush z čerstvých jahôd, mäty, s limetovou šťavou, cukrovým sirupom a so zázvorovou limonádou.

Ide to aj bez steaku
Ani RIO, známe predovšetkým výbornými steakmi s omáčkami na milión spôsobov, neignoruje chute jesene. Ak pri jeho návšteve vynecháte kus hovädzieho, odporúčame zahryznúť sa do jesenného menu od predjedla až po dezert. Začíname domácou divinovou paštétou, brusnicovou espumou a pyré z hrušiek "williams". Nasleduje polievka, ktorú nevaríte každý deň - krém z pečeného cesnaku a mandlí, parfumovaný muškátovým vínom. Aj jesenné pochúťky môžu byť bez masti, pečenia, jednoducho ľahké. Čo poviete na mladého králika pripraveného metódou sous vide, štuchané zemiaky s restovanou cibuľkou, králičie ľadvinky pečené na masle a konfitovanú zeleninu?

Po troch chodoch si na chvíľu vydýchnete a bodkou na tanieri bude šťavnatý mrkvový koláč s makovou penou, mrkvovým gélom a s domácou škoricovou zmrzlinou.
Neodoláte ani ponuke teplých a studených jesenných drinkov s rukopisom Tomáša Holeca. Horúci b&b marmalade punch (Becherovka, Bacardi Gold, domáca hrušková marmeláda, lesná zmes) alebo raspberry foam (mandľový sirup, malinový likér, lesná zmes, mliečna pena). Rovnako zahreje, ale s ľadom, famózny moscow pear (Absolut Pears, zázvor, domáca hrušková marmeláda, limetková šťava) a otño playa (Finlandia vodka, broskyňový likér, domáca marhuľová a brusnicová marmeláda)

Jesenný festival chutí na:
http://medusagroup.sk/article/banner/jesenny-festival-chuti/22
Zdroj: WBN/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Aké dámske topánky budú v móde na jar 2025?

Aké dámske topánky budú v móde na jar 2025?

15:42 28.03.2025Tlačové správy

Členkové čižmy sú ideálnou obuvou do jarného počasia. Sú ideálne pre elegantný aj menej formálny štýl.

Ako BLIK uľahčuje online nakupovanie na Slovensku? Rýchlosť a komfort online platieb

Ako BLIK uľahčuje online nakupovanie na Slovensku? Rýchlosť a komfort online platieb

14:51 07.03.2025Tlačové správy

Online nakupovanie je čoraz populárnejšie na celom svete a ani Slovensko nie je výnimkou.

Ktoré práce pri renovácii bytu alebo domu prenechať profesionálom?

Ktoré práce pri renovácii bytu alebo domu prenechať profesionálom?

12:00 07.03.2025Tlačové správy

Hoci si mnohí myslia, že väčšinu prác týkajúcich sa renovácie bytu alebo domu zvládnu sami, čím si ušetria peniaze, nie je to tak.

Interní a externí účtovníci: Čo je pre vašu spoločnosť najlepšie?

Interní a externí účtovníci: Čo je pre vašu spoločnosť najlepšie?

8:18 07.03.2025Tlačové správy

Každá spoločnosť, malá aj veľká, rieši rovnakú otázku - kto bude zodpovedný za vedenie účtovníctva a miezd? Mali by ste zamestnať vlastného účtovníka alebo sa spoľahnúť na externú spoločnosť?

4 seriály inšpirované skutočnými udalosťami, ktoré vás chytia

4 seriály inšpirované skutočnými udalosťami, ktoré vás chytia

19:37 16.12.2024Tlačové správy

Chcete sa ponoriť do fascinujúceho sveta skutočných príbehov prenesených na televíznu obrazovku?