• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
13°Bratislava

Kažimírovu motoristickú daň kritizujú, hlasovanie presunuli

  • 13:00 23.10.2014
  • BRATISLAVA
Kažimírovu motoristickú daň kritizujú, hlasovanie presunuli

Poslanci NR SR odložili vo štvrtok dopoludnia hlasovanie o návrhu zákona o dani z motorových vozidiel. Hlasovanie o ňom posunuli na ďalšiu schôdzu, ktorá bude v novembri. Návrh sa totiž nevyhol kritike.

Šéf SDKÚ-DS a predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo pôvodne navrhoval nepokračovať v rokovaní alebo vrátiť návrh na dopracovanie predkladateľovi.

Predkladateľ zákona, minister financií Peter Kažimír, vzhľadom na veľkú vlnu kritiky navrhol odložiť hlasovanie o tomto zákone. Dôvodom bolo aj to, že sa proti prijatiu zákona vyslovilo zastupiteľstvo Bratislavského samosprávneho kraja, ako aj mestské zastupiteľstvo Bratislavy. Poslanci návrh na odsunutie hlasovania odsúhlasili.

Súvisiace:

Vláda poškodzuje ľudí v Bratislavskom kraji, varuje Frešo

Správa majetku štátu bude centralizovaná, zmeny čakajú aj dane

Bratislava vraj doplatí na dane z motorových vozidiel

Nový systém dane má podľa ministerstva zohľadňovať ekologickosť a má byť tiež férovejší. Niektorí opoziční poslanci však tvrdia, že nový systém, naopak, znevýhodní slovenských autodopravcov, čoho výsledkom môže byť ich odchod do susedných štátov. Mesto Bratislava s novelou zákona nesúhlasí. Mestské zastupiteľstvo vo štvrtok ráno schválilo uznesenie, ktorým vyzvalo poslancov, aby daňové zmeny neschválili.

"Ide o nesystémový návrh. Nerieši dopady, ktoré zo zmien vyplývajú pre Bratislavský samosprávny kraj," povedal vo štvrtok novinárom bratislavský primátor Milan Ftáčnik. Upozornil, že vládny návrh zoberie kraju výber dane z motorových vozidiel, siedmim krajom to pomôže, Bratislava však finančne výrazne stratí. Z týchto peňazí kraj pomáhal aj domovom sociálnych služieb či stredným školám, podľa Ftáčnika by preto vláda mala kompenzovať výpadok príjmov pre bratislavský región.

Nesúhlasia ani krajskí poslanci

Uznesenie o nesúhlase so zmenami daní prijali aj poslanci Bratislavského samosprávneho kraja. "Vnímame to ako snahu o zrušenie samosprávy. Je to veľmi nespravodlivé voči obyvateľom kraja. Nemôžeme jednému zobrať a druhým pridať. Chceme byť solidárni, ale nechceme zhoršenie stavu bez náhrady," vysvetlil predseda BSK Pavol Frešo.

Upozornil, že ak sa to neupraví, BSK príde za štyri roky o 25 miliónov eur, čo je pätina až štvrtina rozpočtu BSK. Podľa neho BSK pri dani z príjmu prispieva iným krajom v rámci solidárnosti na obyvateľa 331 eur, naspäť dostáva 55 eur.

Podľa vicestarostu bratislavského Starého Mesta Petra Osuského kabinet novelou odoberá samospráve význačný zdroj príjmov. "Ide o krok cez čiaru, v budúcnosti sa môže odobrať ďalšia a ďalšia právomoc samospráve. Tento rubikon sa nemá prekročiť, samospráva sa nemá krátiť na právach a financiách," konštatoval Osuský. Ftáčnik a Frešo o uzneseniach mesta Bratislavy a kraja informovali aj predsedu parlamentu Pavla Pašku.

Súčasťou štvrtkového programu rokovania parlamentu je aj tradičná Hodina otázok.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jerome Powell: Fed sa nechystá zvýšiť úrokové sadzby

Jerome Powell: Fed sa nechystá zvýšiť úrokové sadzby

VČERA - 21:33Ekonomické

Inflácia v USA zostáva vysoká a americká centrálna banka ešte počká, kým začne znižovať úrokové sadzby, uviedol jej šéf Jerome Powell.

Prezidentka: Všetci by mali mať príležitosti nájsť si pracovné uplatnenie

Prezidentka: Všetci by mali mať príležitosti nájsť si pracovné uplatnenie

VČERA - 11:52Ekonomické

Všetci by mali mať skutočné príležitosti nájsť si pracovné uplatnenie a dokázať sa postarať o seba a svoje rodiny.

FinStat: Tržby firiem vlani rástli, ale zisk sa prepadol o vyše desatinu

FinStat: Tržby firiem vlani rástli, ale zisk sa prepadol o vyše desatinu

VČERA - 10:17Ekonomické

Spoločnostiam vlani medziročne narástli tržby o 2,1 % a klesli náklady na spotrebovaný tvar a energie.

Hernández de Cos: ECB začne redukovať sadzby, ak inflácia pôjde podľa odhadov

Hernández de Cos: ECB začne redukovať sadzby, ak inflácia pôjde podľa odhadov

17:36 30.04.2024Ekonomické

Európska centrálna banka by mala začať so znižovaním úrokových sadzieb v júni v prípade, že inflácia bude pokračovať v spomaľovaní podľa očakávaní.

Sezónne autobusy do Chorvátska začnú jazdiť už od polovice mája

Sezónne autobusy do Chorvátska začnú jazdiť už od polovice mája

14:41 30.04.2024Ekonomické

Sezónne autobusy do Chorvátska začnú jazdiť od polovice mája. Dopravca FlixBus spustí od 16. mája linku zo Žiliny cez Bratislavu do chorvátskej Puly.