• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 30.4.2024Meniny má Anastázia
13°Bratislava

Tajné rokovanie medzi KĽDR a Južnou Kóreou bolo neúspešné

  • 15:15 15.10.2014
  • SOUL
Tajné rokovanie medzi KĽDR a Južnou Kóreou bolo neúspešné

Vysokopostavení vojenskí predstavitelia Severnej a Južnej Kórey sa v stredu zišli na tajnom stretnutí, aby prerokovali minulotýždňovú prestrelku na vzájomnej hranici vyvolanú balónmi s propagandistickým materiálom.

Prvé rokovanie od februára 2011 sa však skončilo bez dohody o tom, ako zastaviť stupňovanie napätia po minulotýždňových udalostiach, keď pri vzájomnej hranici dvakrát vypukla prestrelka.

Severná a Južná Kórea si v piatok opäť vymenili výstrely

Juhokórejský opozičný zákonodarca Pak Čie-won o tom informoval na zasadnutí svojej strany, ktorá následne vydala príslušné vyhlásenie.

Predstavitelia armád podľa neho rokovali v opustenej pohraničnej dedine Panmundžom známej ako miesto podpísania prímeria z roku 1953. Správy o stretnutí generálov v opustenej pohraničnej dedine Panmundžom potvrdilo juhokórejské ministerstvo obrany, podľa ktorého takýto krok navrhol znepriatelený Sever.

Rezortný hovorca Kim Min-sok na tlačovej konferencii prenášanej televíziou informoval, že zástupcovia Pchjongjangu zopakovali požiadavku, aby Soul zakázal aktivistom zhadzovanie propagandistických letákov ako aj zverejňovať v médiách články namierené proti severokórejskému režimu.

Súvisiace:

Kim sa po štyridsiatich dňoch objavil prvýkrát na verejnosti

Výstrely si vymenili aj vojenské lode

Druhá strana odpovedala, že vzhľadom na liberálno-demokratické zriadenie to nie je možné. Delegácie sa nedohodli ani v otázke spornej námornej hranice, ktorú v 50. rokoch 20. storočia jednostranne vytýčili sily pod velením USA. Termín ďalšieho stretnutia podľa Kima zatiaľ nestanovili.

Severná a Južná Kórea si v piatok opäť vymenili výstrely po tom, ako juhokórejskí aktivisti vyslali cez hranicu balóny s propagandou namierenou proti Pchjongjangu. Podľa ministerstva obrany v Soule začali Severokórejčania strieľať necelé dve hodiny po vypustení balónov a niekoľko projektilov zo samopalov dopadlo blízko základne a obývanej oblasti na južnej strane prísne stráženej hranice. V blízkosti hranice si niekoľko dní predtým vymenili varovné výstrely aj posádky vojenských lodí.

Pri hranici vyhlásili čiastočnú evakuáciu

Tamojší vojaci paľbu opätovali 40 dávkami zo samopalov, na čo sa znepriatelené sily vzájomne ostreľovali taktiež puškami, povedal hovorca Kim Min-sok. Nebolo pritom jasné, či boli terčom prvých výstrelov samotné balóny. Z oblasti nehlásili žiadne škody alebo zranenia.

Predstavitelia juhokórejského rezortu obrany zareagovali mimoriadnym zasadnutím, zatiaľ čo v meste Jončchon pri hranici vyhlásili čiastočnú evakuáciu. Najnovšia udalosť sa odohrala v období opätovného zbližovania medzi znepriatelenými režimami, čoho dôkazom je nedávna dohoda o pokračovaní formálnych rokovaní na vysokej úrovni prerušených vo februári.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Odborníci OSN tvrdia, že na ukrajinský Charkov v januári dopadla raketa z KĽDR

Odborníci OSN tvrdia, že na ukrajinský Charkov v januári dopadla raketa z KĽDR

VČERA - 22:10Zahraničné

Úlomky rakety, ktorá 2. januára spadla na ukrajinské mesto Charkov, pochádzali zo severokórejskej balistickej strely typu Hwasong-11.

Bielorusko zakázalo činnosť nemeckého telerozhlasu Deutsche Welle

Bielorusko zakázalo činnosť nemeckého telerozhlasu Deutsche Welle

VČERA - 21:47Zahraničné

Bieloruské ministerstvo vnútra označilo bieloruskú redakciu nemeckého verejnoprávneho telerozhlasu Deutsche Welle za extrémistickú organizáciu a zakázalo jej vykonávať akúkoľvek činnosť.

Európsky parlament zverejnil video, starší ľudia volajú mladých k eurovoľbám

Európsky parlament zverejnil video, starší ľudia volajú mladých k eurovoľbám

VČERA - 20:39Zahraničné

Európsky parlament sa novým krátkym videom zverejneným v pondelok snaží zmobilizovať ľudí, aby išli voliť v júnových eurovoľbách.

Partnerstvo párov rovnakého pohlavia dostane v Česku väčšinu manželských práv

Partnerstvo párov rovnakého pohlavia dostane v Česku väčšinu manželských práv

VČERA - 19:13Zahraničné

Páry rovnakého pohlavia budú môcť v Česku od budúceho roka uzatvárať partnerstvá s väčšinou práv, aké heterosexuálnym párom poskytuje manželstvo.

Pavel plánuje rokovanie s Pellegrinim, na návštevu ho pozval aj Steinmeier

Pavel plánuje rokovanie s Pellegrinim, na návštevu ho pozval aj Steinmeier

VČERA - 18:00Zahraničné

Česko podľa prezidenta Petra Pavla pozorne sleduje, čo sa deje na Slovensku. V nadchádzajúcom období bude rokovať so zvoleným slovenským prezidentom Petrom Pellegrinim.