• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
10°Bratislava

Zahraničný obchod Slovenska opäť skončil vo vysokom prebytku

  • 10:47 09.10.2014
  • BRATISLAVA
Zahraničný obchod Slovenska opäť skončil vo vysokom prebytku

Prebytok zahraničného obchodu predstavoval v auguste sumu 232,8 milióna eur. V medziročnom porovnaní je to nárast o 27,6 milióna eur. Ako ďalej vyplýva z údajov Štatistického úradu SR, celkový vývoz tovaru dosiahol v ôsmom mesiaci sumu 4,679 miliardy eur pri medziročnom poklese o 2,4 percenta. Celkový dovoz tovaru sa znížil o 3,1 percenta na 4,446 miliardy eur.

Za celých osem mesiacov sa v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka zvýšil celkový vývoz tovaru o 2,3 percenta na 42,28 miliardy eur. Celkový dovoz stúpol o 2,3 percenta na 39,088 miliardy eur. Saldo zahraničného obchodu bolo aktívne v objeme 3,192 miliardy eur a bolo o 80,6 milióna eur vyššie ako za osem mesiacov minulého roka.

Vlaňajší prebytok skončil v rekordnom pluse

Zahraničný obchod tak vykazuje v roku 2014 podobne vysoké prebytky, ako to bolo v predchádzajúcich rokoch. Podľa analytikov sa dá očakávať, že aj v tomto roku skončí obchodná bilancia opäť vo vysokom prebytku.

Na rozdiel od uplynulého obdobia by však mohol podporovať dovozy aj oživujúci sa domáci dopyt a tak je otázne, či celoročný prebytok dosiahne podobné úrovne ako vlani. Vtedy totiž skončil v rekordnom pluse, ktorý podľa spresnených údajov Štatistického úradu SR dosiahol takmer 4,3 miliardy eur.

Nemecký export sa prepadol najviac za päť a pol roka

Nemecký export v auguste prudko oslabil. Podľa sezónne prispôsobených údajov, ktoré zverejnil štatistický úrad krajiny, v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom klesol o 5,8 percenta a zaznamenal tak najstrmší prepad od januára 2009, kedy eskalovala globálna finančná kríza. K oslabeniu podľa úradu prispelo aj neskoršie načasovanie letných prázdnin vo viacerých spolkových krajinách.

Dovozy podľa sezónne prispôsobených údajov klesli medzimesačne o 1,3 percenta. Prebytok obchodnej bilancie sa zmenšil na 17,5 miliardy eur z júlových 22,2 miliardy eur. Podľa skorších údajov v auguste prudko oslabili aj nemecké priemyselné objednávky a produkcia.

Ekonomika Nemecka nečakane klesla

Nemecká ekonomika po silnom štarte v prvých mesiacoch roka v druhom kvartáli prekvapujúco klesla o 0,2 percenta. Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj minulý mesiac zhoršila výhľad tohtoročného rastu najväčšej európskej ekonomiky na 1,5 percenta z májového odhadu 1,9 percenta.

Medzinárodný menový fond (MMF) v utorok znížil prognózu rastu nemeckej ekonomiky v tomto roku na 1,4 percenta zo skoršieho odhadu 1,9 percenta. V roku 2015 fond očakáva rast na úrovni 1,5 percenta namiesto skoršie uvádzaných 1,7 percenta.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
S&P potvrdila Slovensku rating A+ so stabilným výhľadom

S&P potvrdila Slovensku rating A+ so stabilným výhľadom

DNES - 6:27Ekonomické

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's potvrdila v piatok rating Slovenska na úrovni A+ so stabilným výhľadom.

EÚ sprísnila pravidlá pre čínskeho maloobchodného predajcu módy Shein

EÚ sprísnila pravidlá pre čínskeho maloobchodného predajcu módy Shein

VČERA - 21:17Ekonomické

Európska únia formálne pridala čínskeho online predajcu Shein na svoj zoznam digitálnych spoločností, ktoré sú dostatočne veľké na to, aby podliehali prísnejším bezpečnostným pravidlám.

Inšpekcia varuje pred nebezpečným výrobkom, má 14 rôznych chýb

Inšpekcia varuje pred nebezpečným výrobkom, má 14 rôznych chýb

VČERA - 20:23Ekonomické

SOI varuje pred nebezpečným produktom na slovenskom trhu.

Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách

Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách

VČERA - 15:17Ekonomické

Opoziční poslanci Veronika Remišová a Michal Šipoš vyzývajú prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala tento týždeň v parlamente schválený zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície.

Premiér: Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkých modernizačných programov

Premiér: Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkých modernizačných programov

VČERA - 12:54Ekonomické

Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartovacím momentom veľkých modernizačných programov na obdobie desiatich rokov.