• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
16°Bratislava

Martin Kližan podľahol Berdychovi, na finále nemal nárok

  • 18:04 04.10.2014
  • ŠANGHAJ
Martin Kližan podľahol Berdychovi, na finále nemal nárok

Slovenský tenista Martin Kližan si nezahrá vo finále dvojhry na turnaji ATP World Tour 500 China Open na tvrdom povrchu v čínskom Pekingu. Po vyradení svetovej dvojky Rafaela Nadala sa kvalifikant už nepostaral o ďalšie veľké prekvapenie a v sobotňajšom druhom semifinálovom stretnutí prehral s Čechom Tomášom Berdychom nasadeným ako tretím za 82 minút 4:6, 1:6.

Súvisiace:

Kvitová bude hrať v Pekingu o titul i post svetovej dvojky

Djokovič si poradil s Murraym, je prvým finalistom v Pekingu

Trápil sa s podaním

Berdych dominoval vo víťazných úderoch 24:12 a premenil 3 z 9 brejkových príležitostí. Kližan svoju jedinú možnosť na brejk nevyužil. Podstatný rozdiel bol aj v počte nevynútených chýb - z pohľadu Čecha 17:26. Dvadsaťpäťročný Kližan prehral s o štyri roky starším finalistom Wimbledonu 2010 aj štvrtý vzájomný duel. Najbližšie k víťazstvu proti tomuto súperovi bol tohto roku na US Open v New Yorku, kde v 2. kole podľahol tesne v piatich setoch. Kližanova bilancia proti hráčom z Top 10 svetového rebríčka je momentálne 3 víťazstvá - 7 prehier.

"Od začiatku som sa trápil s podaním. Po včerajšom zápase s Nadalom ma bolelo rameno, nestihol som sa dať dokopy natoľko, aby som bol stopercentne pripravený. Moje gemy na podaní boli tesné a súperove jednoznačnejšie. Za stavu 3:3 v prvom sete som mal brejkbal, ktorý som nevyužil. Bola to prvá a posledná šanca, ktorú mi dal súper. ´Berďo´ hral neskutočne, nemal som nárok. V druhom sete som od neho dostal na frak. Som sklamaný, ale mal som dosť málo času, aby som sa pripravil na tento zápas. Navyše, súper mal ľahšie štvrťfinále ako ja proti Nadalovi," zhodnotil Martin Kližan pre agentúru SITA.

Zranil si nohu

Slovenský tenista sa vyjadril aj k situácii za stavu 1:1 v prvom sete, keď si zranil nohu, ale po krátkej prestávke pokračoval v zápase. "Padol som na zem počas výmeny, asi som si to narazil alebo aj niečo podvrtol. Bolelo ma to. Mám to trochu opuchnuté. Uvidíme, čo z toho bude, ale dúfam, že nič vážne. Po tomto turnaji idem do Šanghaja, kde hrám v 1. kole s kvalifikantom," dodal Kližan.

Súperom 29-ročného českého tenistu vo finále bude v nedeľu svetová jednotka, Srb Novak Djokovič. Ten si poradil v prvom semifinále s Britom Andy Murraym 6:3, 6:4.

Zverenec Martina Damma Kližan v Pekingu získal 200 bodov do rebríčka a prémiu 129 000 USD. Zo súčasného 56. miesta v počítačovom poradí sa posunie na 41. priečku, dosiaľ najvyššie bol na 26. mieste. Na začiatku tejto sezóny mu patrila 108. pozícia.

V čínskej metropole vyhral Kližan päť zápasov vrátane dvoch v kvalifikácii. Pritom v 1. eliminačnom kole mal namále, keď proti neznámemu Číňanovi Sin Kaiovi (vtedy 944. v rebríčku) prehrával 4:6, 1:5 a odvrátil štyri mečbaly. Aj na základe výborných výkonov v Pekingu si vybojoval právo štartu v hlavnej súťaži na turnaji ATP World Tour Masters 1000 Rolex v Šanghaji, na ktorý dostal tzv. špeciálnu výnimku.

Dvojhra - semifinále:

Tomáš Berdych (ČR-3) - Martin Kližan (SR) 6:4, 6:1 za 82 minút

I. set

Kližan prehral úvodný gem pri podaní súpera. Potom si napriek trom brejkbalom Berdycha podržal podanie v geme, v ktorom si jemne podvrtol členok, ale po drobnej prestávke pokračoval v zápase. Za stavu 3:3 sa slovenský tenista dostal k prvej brejkovej príležitosti, ale nevyužil ju.

Keď český hráč čistou hrou šiel do vedenia 5:4, vycítil šancu. Kližan svoje dva gembaly nepremenil, a tak jeho súper hneď prvý setbal na príjme využil na zisk úvodného dejstva 6:4. Prvý set trval 56 minút a slovenský tenista v ňom zahral dvakrát toľko nevynútených chýb ako víťazných úderov (18-9).

II. set

V treťom geme druhého setu sa dostal Berdych k trom brejkbalom pri servise Kližana, dva ešte nevyužil, ale tretí po pridlhej lopte z rakety Slováka už áno. Zvýšil svoj náskok na 3:1 a od tohto okamihu nabral zápas rýchly spád. Frustrovaný Kližan uhral v zostávajúcich troch gemoch už len dva fiftíny, z toho jeden vďaka dvojchybe súpera pri prvom mečbale.

Kližan bude hrať v Šanghaji, dostal špeciálnu výnimku

Slovenský tenista Martin Kližan napokon nebude chýbať v hlavnej súťaži dvojhry na turnaji prestížnej série ATP World Tour Masters 1000 Rolex Masters v čínskom Šanghaji (dotácia 4 195 895 USD, tvrdý povrch).

Kližan vzhľadom na senzačný postup do semifinále v Pekingu nestihol šanghajskú kvalifikáciu, ale organizátori využili svoje právo a vzhľadom na skvelú aktuálnu formu slovenského hráča mu dopriali tzv. special exempt, čiže špeciálnu výnimku pre účasť v hlavnej súťaži.

V nej sa v 1. kole stretne s niektorým z úspešných kvalifikantov a v prípade postupu sa v 2. kole postaví proti Španielovi Davidovi Ferrerovi.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

18:05 25.01.2023Športové

Majstrovstvá Európy futbalistov 21 rokov sa v roku 2025 uskutočnia na Slovensku. Rozhodol o tom Výkonný výbor Európskej futbalovej únie na stredajšom zasadnutí vo švajčiarskom Nyone.

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu:

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu: "Veľmi ťažké podmienky"

11:35 10.12.2022Športové

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa usadila na čele po 1. kole sobotného obrovského slalomu Svetového pohára.

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

16:10 20.11.2022Športové

Holandský pretekár Max Verstappen z tímu Red Bull zvíťazil na Veľkej cene Abú Zabí, záverečných 22. pretekoch sezóny F1.

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

16:21 15.11.2022Športové

"Cítila som sa úplne prázdna,“ uviedla Vlhová pre Blick.

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

8:36 03.10.2022Športové

Divák nedeľňajšieho zápasu amerického futbalu medzi tímami NFL Pittsburgh Steelers a New York Jets zomrel po páde na eskalátore na štadióne Acrisure.