• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 17.5.2024Meniny má Gizela
13°Bratislava

Pri ostreľovaní Donecka zahynul Švajčiar z Červeného kríža

  • 15:39 03.10.2014
  • DONECK
Pri ostreľovaní Donecka zahynul Švajčiar z Červeného kríža

Pokračujúce ostreľovanie východoukrajinského mesta Doneck si vo štvrtok vyžiadalo život pracovníka Červeného kríža, keď jeden z granátov dopadol v blízkosti miestnej pobočky organizácie. Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) obeť identifikoval ako 38-ročného Švajčiara Laurenta DuPasquiera, ktorý prišiel pracovať na Ukrajinu pred šiestimi týždňami.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate ----> TU.

V organizácii pôsobil vyše päť rokov, pričom bol nasadený aj v Pakistane, Jemene, Haiti, Egypte či Papui-Novej Guinei. Operačný riaditeľ MVČK Dominik Stillhart vyhlásil, že spolupracovníci sú "hlboko šokovaní touto tragickou stratou", pričom v Donecku počas dňa zaznamenali aj ďalšie civilné obete.

"Nerozlišujúce ostreľovanie obývaných oblastí je neprijateľné a odporuje medzinárodnému humanitárnemu právu," upozornil Stillhart. Hovorca generálneho tajomníka OSN Pana Ki-muna vo štvrtok vydal vyhlásenie, podľa ktorého usmrtenie humanitárneho pracovníka spolu s neznámym počtom civilistov pri ostreľovaní školy "podčiarkuje krehkosť terajšieho prímeria a dôležitosť zaistenia bezpečného prostredia na juhovýchode Ukrajiny, ktoré umožní humanitárnym aktérom vykonávať svoju prácu a poskytnúť nutnú pomoc ľuďom v najväčšej núdzi".


Podľa Rusov zabila humanitárneho pracovníka mínometná paľba, ktorá prišla z územia kontrolovaného ukrajinskou armádou. Ministerstvo zahraničia vo vyhlásení uviedlo, že ukrajinská strana sa k incidentu nechce priznať. "Oblasť, ktorá bola ostreľovaná, je pod kontrolou povstaleckých milícií, pričom paľba prišla z pozícií ukrajinských armádnych síl," píše sa vo vyhlásení.

Separatistickí povstalci v Donecku tvrdia, že štvrtková paľba prichádzala zo strany ukrajinskej armády, zatiaľ čo ukrajinský minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin ju pripísal "teroristom". Samotný Červený kríž, ktorý má v Donecku okolo 20 pracovníkov, sa nevyjadril, kto by mohol byť za usmrtenie Švajčiara zodpovedný.

Súvisiace:

Putin označil sankcie za bláznovstvo, ktoré Rusko nezastavia

Rusko má stále moc destabilizovať Ukrajinu, tvrdí šéf NATO

Separatisti útočia na letisko v Donecku, armáda zničila tank

Video: Strely Uragan zabíjali v Donecku, zničili školu


Američania pošlú na východ Európy stovky vojakov a tanky

V okolí doneckého letiska sa stále bojuje

Ukrajinskí separatistickí povstalci aj v piatok pokračujú v bojoch o letisko v Donecku, pričom čelia tvrdému odporu zo strany vládneho vojska. Podľa informácií spravodajcu agentúry AP separatisti strieľali z troch tankov na hlavný letiskový terminál obsadený vojakmi slúžiacimi Kyjevu a v okolí, kde obsadili niektoré budovy, nasadzovali taktiež ostreľovačov.

Hovorca Rady pre národnú bezpečnosť a obranu Ukrajiny Andrij Lysenko informoval, že od štvrtka v bojoch zahynuli ďalší dvaja vládni vojaci a deviati utrpeli zranenia. Letisko ležiace na severnom okraji Donecka však podľa neho zostáva v rukách Kyjeva, pre ktorý je významným bodom pre svoju polohu. Jeho strata by navyše znamenala rozšírenie možností zásobovania separatistov.

Boje o donecké letisko sa tento týždeň zintenzívnili a ohrozujú prímerie z 5. septembra uzavreté v rámci mierového plánu prezidenta Petra Porošenka. Na základe ďalšej dohody by mali obe strany stiahnuť svoje delostrelectvo z frontových línií, čo sa však zatiaľ nestalo. Paľba vo štvrtok zasiahla opäť aj obytné štvrte Donecka, kde okrem iných civilistov zahynul švajčiarsky pracovník Červeného kríža.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
EK vyzvala online platformy, aby po útoku na Fica bojovali proti dezinformáciám

EK vyzvala online platformy, aby po útoku na Fica bojovali proti dezinformáciám

VČERA - 21:55Zahraničné

Európska komisia vyzvala najväčšie digitálne platformy vrátane Facebooku či TikToku, aby bojovali proti akýmkoľvek šíriacim sa dezinformáciám založeným na záberoch zo stredajšej streľby na Roberta Fica.

Fidesz: Po atentáte na Fica treba zvážiť reguláciu diskusií na internete

Fidesz: Po atentáte na Fica treba zvážiť reguláciu diskusií na internete

VČERA - 21:44Zahraničné

Ponaučením zo stredajšieho atentátu na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica je, že aj v Maďarsku by bolo potrebné regulovať diskusie na internete.

Belgický moderátor vyzval na 'odstránenie' premiéra De Croa, vyšetrujú ho

Belgický moderátor vyzval na 'odstránenie' premiéra De Croa, vyšetrujú ho

VČERA - 21:18Zahraničné

Belgický premiér Alexander De Croo podal vo štvrtok sťažnosť na rozhlasového moderátora, ktorý poslucháčov vyzýval na jeho "odstránenie".

Španielsky kráľ telefonoval Čaputovej, vyjadril solidaritu SR po útoku na Fica

Španielsky kráľ telefonoval Čaputovej, vyjadril solidaritu SR po útoku na Fica

VČERA - 21:09Zahraničné

Španielsky kráľ Filip VI. sa vo štvrtok večer telefonicky spojil so slovenskou prezidentkou, aby vyjadril podporu a solidaritu Slovensku v súvislosti s atentátom na Roberta Fica.

USA: Čína nemôže zlepšovať vzťahy so Západom a zároveň podporovať Rusko

USA: Čína nemôže zlepšovať vzťahy so Západom a zároveň podporovať Rusko

VČERA - 20:45Zahraničné

Čínsky prezident Si Ťin-pching nemôže zlepšiť vzťahy so Západom a zároveň podporovať Rusko.