• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 30.4.2024Meniny má Anastázia
25°Bratislava

Ruská ekonomika môže vzrásť, v budúcnosti však hrozí recesia

  • 14:45 18.09.2014
  • MOSKVA
Ruská ekonomika môže vzrásť, v budúcnosti však hrozí recesia

Ruská ekonomika by mala počas zostávajúcich mesiacov tohto roka posilniť o 0,1 až 0,2 percenta. Očakáva to minister hospodárstva Alexej Uljukajev, ktorý vo štvrtok na rokovaní vlády tiež uviedol, že ekonomika krajiny v období od januára do augusta vzrástla o 0,7 percenta.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate ----> TU.

Jeho vyhlásenie prišlo iba dva dni po tom, ako bývalý ruský minister financií Alexej Kudrin povedal, že ruská ekonomika by mohla oslabiť o tri až štyri percentá v prípade, že západné krajiny sprísnia sankcie voči Rusku tak, že budú podobné ako sankcie zavedené voči Iránu. "Nevylučujem, že ak prídu ďalšie tvrdšie sankcie... ruská ekonomika sa dostane do recesie, ktorá nepotrvá rok, ale možno dva," vyhlásil Kudrin.

Moskva čelí sankciám vzhľadom na situáciu na Ukrajine. Sankcie zo strany Západu už znemožnili niektorým najväčším ruským firmám prístup k financovaniu na západných trhoch. Sankcie sa už tiež dotkli technológií, ktoré sú nevyhnutné pre ďalší rast produkcie ropy v Rusku.

Sankcie voči Iránu sa napríklad dotýkajú tamojšieho bankového sektora, ktorému zablokovali prístup k systému medzinárodného bankového platobného styku SWIFT a obmedzenia platia aj pre iránsky export ropy.

Súvisiace:

Rakúsky minister má pre ruskú odvetu obavy o popredné banky

Európska banka potvrdila predikciu nulového rastu

Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR) vo svojej najnovšej prognóze, ktorú zverejnila vo štvrtok uviedla, že západné sankcie voči Rusku aj odvetné opatrenia Kremľa budú negatívne vplývať na ruskú ekonomiku. Banka potvrdila svoju májovú predikciu, že ekonomika krajiny za tento rok vykáže nulový rast, hoci v prvom polroku sa vyvíjala trochu lepšie, ako sa očakávalo.

V roku 2015 ruský hrubý domáci produkt (HDP) v dôsledku sankcií podľa EBOR o 0,2 percenta klesne. Ešte v máji banka predpovedala, že ruské hospodárstvo v budúcom roku o 0,6 percenta posilní.

Sankcie voči Rusku sú vraj osobitne silné

EBOR vo svojej najnovšej predikcii konštatovala, že sankcie, ktoré Európska únia ohlásila v septembri, sú osobitne silné, keďže sa dotýkajú ropného sektora, ktorý je základom ruskej ekonomiky. Podľa banky sankcie negatívne vplývajú na podnikateľskú dôveru v Rusku a prispievajú k odlevu kapitálu.

EBOR poznamenáva, že ruské firmy musia do konca roka 2015 uhradiť splátky svojich zahraničných dlhov v sume zhruba 190 miliárd dolárov. Keďže si nemôžu požičať na zahraničných trhoch, ruské devízové rezervy, ktoré sú v objeme 465 miliárd dolárov, sa môžu dostať pod tlak a úrokové sadzby sa pravdepodobne budú musieť opäť zvýšiť.

Podľa EBOR ruský zákaz dovozu potravín zo západných štátov by mohol zvýšiť infláciu v krajine o jeden až dva percentuálne body. Zákaz preletu lietadiel západných firiem cez ruské územie podľa banky postihne aj Rusko aj západné štáty.

Tento zákaz môže spoločnosti Aeroflot spôsobiť ročné škody v sume 300 miliónov dolárov v dôsledku straty poplatkov. Európske letecké firmy môžu pocítiť zvýšenie nákladov v objeme niekoľkých stoviek miliónov dolárov.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Sezónne autobusy do Chorvátska začnú jazdiť už od polovice mája

Sezónne autobusy do Chorvátska začnú jazdiť už od polovice mája

DNES - 14:41Ekonomické

Sezónne autobusy do Chorvátska začnú jazdiť od polovice mája. Dopravca FlixBus spustí od 16. mája linku zo Žiliny cez Bratislavu do chorvátskej Puly.

Najlákavejšími benefitmi pre zamestnancov sú financie a dovolenka

Najlákavejšími benefitmi pre zamestnancov sú financie a dovolenka

DNES - 13:47Ekonomické

Medzi najžiadanejšie benefity pre zamestnancov patria finančné odmeny, dovolenka nad rámec zákona a home office.

Poľsko 20 rokov po vstupe do EÚ nepovažuje prijatie eura za opodstatnené

Poľsko 20 rokov po vstupe do EÚ nepovažuje prijatie eura za opodstatnené

DNES - 12:44Ekonomické

Dvadsať rokov po vstupe do Európskej únie Poľsko stále nie je pripravené zaviesť spoločnú menu euro.

Vysoké nedoplatky za vykurovanie v tomto roku nehrozia, očakáva SZVT

Vysoké nedoplatky za vykurovanie v tomto roku nehrozia, očakáva SZVT

DNES - 8:46Ekonomické

Spotrebu tepla na vykurovanie ovplyvnilo najmä nezvykle teplé počasie, keď bol vlaňajší rok druhý najteplejší od roku 1931.

Globálny dlh je najvyšší od napoleonských vojen, varoval šéf WEF

Globálny dlh je najvyšší od napoleonských vojen, varoval šéf WEF

VČERA - 17:12Ekonomické

Štátne dlhy sú najvyššie od napoleonských vojen, uviedol šéf Svetového ekonomického fóra Borge Brende.