• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 30.4.2024Meniny má Anastázia
16°Bratislava

Kúsky kovu môžu určiť strelu, čo zasiahla boeing na Ukrajine

  • 15:59 12.09.2014
  • MOSKVA
Kúsky kovu môžu určiť strelu, čo zasiahla boeing na Ukrajine

Holandskí vyšetrovatelia zisťujúci presné príčiny pádu malajzijského lietadla na východe Ukrajiny získali 25 čiastočiek kovu z batožiny a tiel obetí. Kúsky kovu by ich mohli priviesť k rakete, ktorá lietadlo Malaysia Airlines zostrelila.

Holandský prokurátor Fred Westerbeke, ktorý stojí na čele vyšetrovania, v piatok povedal, že vyšetrovanie sa zameriava na teóriu, že stroj zasiahla strela typu zem-vzduch. Takéto závery vyplývajú aj z predbežnej správy o príčine havárie, ktorú zverejnili tento týždeň. "Ak dokážeme, že kov je z takéhoto typu rakety, bude to dôležitý poznatok," povedal Westerbeke s tým, že vec je zatiaľ v štádiu vyšetrovania.

Viac o Boeingu 777, ktorý zostrelili nad Ukrajinou -----> TU.

Lietadlo sa počas letu po zasiahnutí rozpadlo

Lietadlo podľa správy zasiahlo počas letu množstvo objektov letiacich vysokou rýchlosťou. Tie spôsobili rozpad stroja a jeho pád. Správa priamo nehovorí, že lietadlo zostrelili, no jej závery ukazujú tým smerom.

Vyšetrovatelia tiež neuvádzajú, kto je za haváriu lietadla zodpovedný. Ukrajina a Západ podozrievajú z tohto činu proruských povstalcov, tí však vinu popierajú a tvrdia, že takýto typ zbrane nevlastnia.

Zisťovanie príčin komplikuje fakt, že vyšetrovatelia sa pre pokračujúce boje nemohli dostať na miesto havárie a dostatočne prezrieť trosky stroja. To by mohlo zmeniť súčasné prímerie, ktoré trvá už týždeň. Na mieste je stále asi 100 holandských, austrálskych a malajzijských expertov a policajtov, ktorí čakajú na prístup na miesto nešťastia.

Vyšetrovatelia zatiaľ majú k dispozícii asi 500 vzoriek, ktoré zozbierali z batožiny a telesných pozostatkov 298 obetí nešťastia, ako aj 20-tisíc fotografií a 750 videozáznamov. Najdôležitejším dôkazom je telefónna nahrávka, na ktorej údajne povstalci hovoria o zostrelení lietadla a ktorej autenticita sa overuje.

Miestna polícia sa nemohla dostať k vraku

Tridsať príslušníkov malajzijskej polície sa vo štvrtok nemohlo dostať na miesto júlového zrútenia lietadla spoločnosti Malaysia Airlines. Dôvodom bola bezpečnostné obavy, ktoré dlhé týždne bránia vyšetrovaniu tragédie priamo na mieste. V oblasti východnej Ukrajiny síce panuje prímerie medzi ukrajinskými vládnymi silami a proruskými povstalcami, to je však veľmi krehké.

Malajzijská vláda však upozorňuje, že pátranie po telesných pozostatkov obetí a prípadných dôkazoch je pod časovým tlakom blížiaceho sa príchodu zimy. Malajzijský minister obrany Hišammuddín Tun Hussajn podotkol, že ich cieľom je spravodlivosť pre let MH17 a pozostalých jeho obetí, píše portál singapurského denníka New Straits Times.

Súvisiace:

Boeing nad Ukrajinou zostrelila raketa, ukázalo vyšetrovanie

Za pád boeingu môže Ukrajina, tvrdí ruský minister obrany

Malajzia opäť pošle odborníkov na miesto zrútenia boeingu

Rusko žiada zverejniť záznamy zo zostreleného boeingu

.Malajzijské lietadlo smerujúce z Amsterdamu do Kuala Lumpuru sa zrútilo 17. júla v nepokojnej časti Ukrajiny, pričom zahynulo všetkých 298 ľudí na palube. Západ obviňuje z činu proruských povstalcov, ktorých podľa neho priamo podporuje vláda v Moskve, tá to však odmieta. Nájdené telá obetí zhromaždili v Holandsku, odkiaľ pochádzalo takmer 200 cestujúcich.

Doteraz sa podarilo identifikovať viac ako 180 z celkového počtu ľudí na palube. Záznamy z takzvaných čiernych skriniek analyzujú v Británii, pričom v utorok zverejnená predbežná správa o okolnostiach pádu z dielne Holanďanov hovorí o poškodení plášťa stroja počas letu množstvom objektov letiacich vysokou rýchlosťou.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Odborníci OSN tvrdia, že na ukrajinský Charkov v januári dopadla raketa z KĽDR

Odborníci OSN tvrdia, že na ukrajinský Charkov v januári dopadla raketa z KĽDR

VČERA - 22:10Zahraničné

Úlomky rakety, ktorá 2. januára spadla na ukrajinské mesto Charkov, pochádzali zo severokórejskej balistickej strely typu Hwasong-11.

Bielorusko zakázalo činnosť nemeckého telerozhlasu Deutsche Welle

Bielorusko zakázalo činnosť nemeckého telerozhlasu Deutsche Welle

VČERA - 21:47Zahraničné

Bieloruské ministerstvo vnútra označilo bieloruskú redakciu nemeckého verejnoprávneho telerozhlasu Deutsche Welle za extrémistickú organizáciu a zakázalo jej vykonávať akúkoľvek činnosť.

Európsky parlament zverejnil video, starší ľudia volajú mladých k eurovoľbám

Európsky parlament zverejnil video, starší ľudia volajú mladých k eurovoľbám

VČERA - 20:39Zahraničné

Európsky parlament sa novým krátkym videom zverejneným v pondelok snaží zmobilizovať ľudí, aby išli voliť v júnových eurovoľbách.

Partnerstvo párov rovnakého pohlavia dostane v Česku väčšinu manželských práv

Partnerstvo párov rovnakého pohlavia dostane v Česku väčšinu manželských práv

VČERA - 19:13Zahraničné

Páry rovnakého pohlavia budú môcť v Česku od budúceho roka uzatvárať partnerstvá s väčšinou práv, aké heterosexuálnym párom poskytuje manželstvo.

Pavel plánuje rokovanie s Pellegrinim, na návštevu ho pozval aj Steinmeier

Pavel plánuje rokovanie s Pellegrinim, na návštevu ho pozval aj Steinmeier

VČERA - 18:00Zahraničné

Česko podľa prezidenta Petra Pavla pozorne sleduje, čo sa deje na Slovensku. V nadchádzajúcom období bude rokovať so zvoleným slovenským prezidentom Petrom Pellegrinim.