• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
18°Bratislava

Porošenko viní Rusko z agresie, separatisti potopili loď

  • 15:22 01.09.2014
  • KYJEV
Porošenko viní Rusko z agresie, separatisti potopili loď

Ukrajinský prezident Petro Porošenko obvinil v pondelok Rusko z "priamej a otvorenej agresie", ktorá "radikálne zmenila situáciu v konfliktnej zóne".

Ukrajinskí výsadkári sa museli najnovšie po tvrdých bojoch stiahnuť z dôležitého letiska pri meste Luhansk, kde čelili ruskému tankovému práporu, uviedla ukrajinská armáda. Porošenko v reakcii avizoval zmeny na najvyšších postoch ozbrojených síl. Armáda tiež oznámila, že za uplynulých 24 hodín prišla o ďalších sedem vojakov.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate ----> TU.

Povstalci v posledných dňoch získali v Doneckom a Luhanskom regióne pevnejšiu pôdu pod nohami a otvorili tiež nový juhovýchodný front južne od Mariupoľu.

V nedeľu zaútočili dokonca na hliadkovaciu ukrajinskú loď v Azovskom mori. Ôsmich námorníkov sa podarilo zachrániť, informovala v pondelok ukrajinská pobrežná stráž. "Loď bola potopená. Podarilo sa nám zachrániť osem námorníkov, z ktorých sedem je zranených alebo popálených. Dvaja námorníci sú nezvestní a záchranné operácie pokračujú," povedal predstaviteľ stráže Serhij Astachov pre agentúru Reuters. Dodal, že šlo pravdepodobne o delostrelecký útok. Odkiaľ však bol uskutočnený, nie je zatiaľ jasné. K zodpovednosti sa prihlásili proruskí separatisti. V prípade nedeľného napadnutia lode šlo o prvý námorný útok od začiatku vojny.

Ukrajina a Západ obviňujú Rusko z vojenskej podpory povstalcov a tvrdia, že hranice prekračujú ich vojenské kolóny, čo Moskva odmieta.

Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu povedal, že Rusko nemôže ostať stranou, keď sú zabíjaní ľudia a konanie povstalcov označil za "prirodzenú reakciu tých, čo chránia svoje práva". Minister zahraničia Sergej Lavrov však pred pondelňajšími rokovaniami kontaktnej skupiny v Minsku zopakoval, že "žiadna vojenská intervencia" na Ukrajine nie je a že sú za výlučne mierové riešenie.

Európska únia dala v súvislosti so zasahovaním do udalostí na Ukrajine Rusku týždňové ultimátum, v opačnom prípade zavedie voči Moskve ďalšie sankcie. Putin v tejto súvislosti vyjadril nádej, že "zvíťazí zdravý rozum". Konflikt na východe Ukrajiny si vyžiadal už najmenej 2 600 obetí.

Odporúčame aj:

Video: Ruskí výsadkári sú doma, Ukrajine vrátili vojakov

Únia navrhne tvrdšie sankcie voči Rusku, ak nenastane zmena

Fico si vyhradil právo odmietnuť nové sankcie voči Rusku

Zlyhanie môže viesť k plnorozmernej vojne, tvrdí Porošenko
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Trump sa stretol s Netanjahuom a skonštatoval, že vždy mali dobrý vzťah

Trump sa stretol s Netanjahuom a skonštatoval, že vždy mali dobrý vzťah

VČERA - 22:13Zahraničné

Bývalý americký prezident a súčasný kandidát republikánov za prezidenta Donald Trump prijal v piatok izraelského premiéra Benjamina Netanjahua vo svojom sídle Mar-a-Lago v meste Palm Beach na Floride.

Otvárací ceremoniál OH2024: Výpravy sa plavili po Seine, divákov prekvapila Lady Gaga

Otvárací ceremoniál OH2024: Výpravy sa plavili po Seine, divákov prekvapila Lady Gaga

VČERA - 22:11Zahraničné

Olympijské hry v Paríži odštartovali v piatok unikátnym otváracím ceremoniálom, ktorý sa prvýkrát v histórii nekonal na hlavnom štadióne, ale v samotnom centre mesta.

Na tureckých protestoch proti zákonu o túlavých psoch došlo k zrážkam s políciou

Na tureckých protestoch proti zákonu o túlavých psoch došlo k zrážkam s políciou

VČERA - 21:29Zahraničné

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Americký skladateľ Philip Glass obvinil krymské divadlo z

Americký skladateľ Philip Glass obvinil krymské divadlo z "pirátstva"

VČERA - 18:59Zahraničné

Americký hudobný skladateľ Philip Glass obvinil divadlo na Rusmi okupovanom Kryme, že plánuje bez povolenia uviesť premiéru baletu s jeho hudbou.

Fico opäť telefonoval o zastavenej rope s ukrajinským premiérom

Fico opäť telefonoval o zastavenej rope s ukrajinským premiérom

VČERA - 18:02Zahraničné

Premiér SR Robert Fico v piatok opätovne telefonicky komunikoval otázku tranzitu ruskej ropy cez Ukrajinu s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom.