• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
15°Bratislava

Zlyhanie môže viesť k plnorozmernej vojne, tvrdí Porošenko

  • 22:33 30.08.2014
  • KYJEV
Zlyhanie môže viesť k plnorozmernej vojne, tvrdí Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko po sobotňajších rokovaniach s predstaviteľmi EÚ oznámil dosiahnutie dohody o príprave nového súboru sankcií voči Rusku, ktorých zavedenie bude závisieť od úspechu jeho mierového plánu.


Pred novinármi v Bruseli tiež opätovne varoval, že snahy o vyriešenie separatistického konfliktu na východe Ukrajiny sa blížia k "bodu, odkiaľ niet návratu" a ich zlyhanie môže viesť k "plnorozmernej vojne".

"Na základe mojich návrhov, ktoré podporila väčšina členských štátov (EÚ), sú možné... sektorové sankcie tretej úrovne," povedal Porošenko v dejisku sobotňajšieho mimoriadneho summitu EÚ, ktorého účastníci sa mali venovať okrem iného aj najnovšiemu vývoju na Ukrajine. "Myslím si, že sme veľmi blízko bodu, odkiaľ niet návratu. Tým je plnorozmerná vojna, ktorá sa už odohráva na území ovládanom separatistami," dodal prezident, ktorý podľa vlastných slov stále dúfa, že stretnutie za účasti zástupcov Kyjeva, Moskvy a EÚ naplánované na pondelok by mohlo priniesť prímerie.

Rusko obvinil z intervencie

Porošenko počas návštevy Bruselu znova obvinil Rusko z vojenskej intervencie v jeho krajine, kde sa podľa neho momentálne nachádzajú tisíce zahraničných vojakov a stovky zahraničných tankov. Zároveň informoval o mierových rokovaniach s protivníkmi, v ktorých očakáva už v najbližších dňoch dosiahnutie "ozajstného pokroku".

Ukrajinský líder ešte v stredu vyjadril záujem o čo najrýchlejšie uzavretie prímeria medzi Kyjevom a separatistickými povstalcami na východe Ukrajiny, situácia v nepokojných oblastiach sa však medzitým ďalej vyostruje.

Ukrajinskú stíhačku zasiahla ruská raketa

Ukrajinské sily v sobotu oznámili, že v boji proti separatistickým povstalcom na východe krajiny prišli o ďalšiu stíhačku, ktorú zasiahla strela z ruského raketometu.

Podľa krátkeho príspevku zverejneného na sieti Facebook došlo k zostreleniu stroja typu Su-25 ešte v piatok, pilot sa však stihol katapultovať a vyviazol nezranený. Ďalšie podrobnosti armáda neuvádza.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate ----> TU.

Ruské tanky údajne zničili domy

Rusko naďalej popiera, že by na východ Ukrajiny posielalo svojich vojakov alebo inak pomáhalo tamojším separatistickým povstalcom. Ukrajinská Rada pre národnú bezpečnosť a obranu však v sobotu prostredníctvom siete Twitter hlásila "pokračovanie priamej vojenskej agresie voči východnej Ukrajine".

Podľa zverejneného textu sa vládne sily museli stiahnuť z oblastí východne od Luhanska, zatiaľ čo ruské tanky údajne "zničili prakticky všetky domy" v jednom z tamojších miest.

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso na spoločnej tlačovej konferencii s Porošenkom varoval Rusko, že EÚ je v súvislosti s ukrajinským sporom pripravená brániť svoje princípy, a vyzval na hľadanie politického riešenia, kým kríza nedosiahne "bod, odkiaľ nie je návratu".

Odporúčame aj:

Ukrajina plánuje zmeny, aby mohla vstúpiť do NATO

Kanada a Rusko sa navzájom poučujú z geografie

Putin varuje svet, sme jadrová veľmoc a nikoho sa nebojíme

Ukrajina žiada menový fond o uvoľnenie ďalších peňazí

Američania na Ukrajine nezasiahnu, Obama chce ďalšie sankcie

Na Ukrajine operuje tisíc ruských vojakov, NATO má zábery

Ukrajina na jeseň opäť zavedie povinnú vojenskú službu

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
OSN: Odstraňovanie trosiek v Pásme Gazy môže trvať 14 rokov

OSN: Odstraňovanie trosiek v Pásme Gazy môže trvať 14 rokov

DNES - 18:24Zahraničné

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Poľský minister Sikorski dúfa, že Putin sa neodváži zaútočiť na NATO

Poľský minister Sikorski dúfa, že Putin sa neodváži zaútočiť na NATO

DNES - 17:56Zahraničné

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu.

Kyjevské nemocnice evakuujú pre obavy z ruských útokov

Kyjevské nemocnice evakuujú pre obavy z ruských útokov

DNES - 16:13Zahraničné

Ukrajinské hlavné mesto Kyjev evakuuje v piatok dve nemocnice pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

V Rusku zadržali redaktora Forbesu za príspevky o ukrajinskej Buči

V Rusku zadržali redaktora Forbesu za príspevky o ukrajinskej Buči

DNES - 13:51Zahraničné

Ruské úrady zadržali novinára ruského vydania magazínu Forbes pre obvinenia spojené so šírením nepravdivých informácií o ruskej armáde. Oznámil to v piatok novinárov právnik i samotný Forbes.

Zelenskyj na výročie havárie v Černobyle upozornil na jadrovú hrozbu v ZAES

Zelenskyj na výročie havárie v Černobyle upozornil na jadrovú hrozbu v ZAES

DNES - 11:44Zahraničné

Tým, že sa Rusko zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne, vzniká hrozba radiačnej katastrofy, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.