• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
16°Bratislava

Izrael i Hamás oslavujú koniec konfliktu ako svoje víťazstvo

  • 10:15 28.08.2014
  • JERUZALEM
Izrael i Hamás oslavujú koniec konfliktu ako svoje víťazstvo

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyhlásil, že sedemtýždňový konflikt v Pásme Gazy sa skončil "víťazstvom". Palestínske hnutie Hamás bolo tvrdo zasiahnuté a nedosiahlo splnenie žiadnej zo svojich požiadaviek, povedal. Hamás rovnako tvrdí, že prímerie pre nich predstavuje víťazstvo a zorganizoval veľké podujatie na jeho oslavu.

Všetko o vojnovom konflikte v Pásme Gázy nájdete TU.

Prímerie v Pásme Gazy sprostredkované v utorok Egyptom začalo platiť už o 19. hodine miestneho času (18:00 SELČ). Vyžiadalo si vyše 2200 obetí, prevažne Palestínčanov. Na tlačovej konferencii odvysielanej televíziou Netanjahu povedal, že Hamásu uštedrili silný úder, pohrozil však ešte silnejšou odpoveďou, ak by militanti z Gazy vystrelili ďalšie rakety. Zdôraznil tiež, že Izrael "neakceptoval žiadne požiadavky Hamásu".


V stredu Svetový potravinový program OSN oznámil, že do pásma po prvýkrát od roku 2007 vstúpil jeden z jeho konvojov vezúci potraviny pre 150-tisíc ľudí na päť dní. Tisíce Palestínčanov sa začali po prímerí vracať domov a na more po stiahnutí obmedzení opäť vyplávali rybári. Inžinieri momentálne pracujú na opravách infraštruktúry poškodenej izraelskou paľbou. V Izraeli po dlhom čase stíchli sirény varujúce pred palestínskymi raketami. Izrael spustil ofenzívu 8. júla s cieľom ukončiť neprestajné ostreľovanie svojho územia z Pásma Gazy.

Najnovšia dohoda vyzýva na zastavenie všetkých násilností, okamžité otvorenie zablokovaných hraničných prechodov ako aj na rozšírenie zóny rybolovu pre Gazanov. Neskôr by mali strany rokovať o výstavbe prístavu v Gaze ako aj o prepustení väzňov z hnutia Hamás na okupovanom Západnom brehu. Izrael tiež požaduje záruky, že do Pásma Gazy sa nebudú pašovať zbrane.

Odporúčame aj:

V Pásme Gazy zavládol mier, Izrael pristúpil na dohodu

Palestínsky prezident chce, aby konflikt ukončila OSN

Raketa z Gazy zabila dieťa, Izrael pritvrdí útoky
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

DNES - 18:56Zahraničné

Obnova domov v Pásme Gazy by sa podľa správy Organizácie spojených národov (OSN) zverejnenej vo štvrtok mohla predĺžiť až do nasledujúceho storočia, informuje agentúra Reuters.

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

DNES - 15:25Zahraničné

Premiér SR Robert Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu. Uviedol to počas štvrtkovej hodiny otázok v parlamente v reakcii na vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Vojakov možno vyšleme na Ukrajinu, tvrdí Macron

Vojakov možno vyšleme na Ukrajinu, tvrdí Macron

DNES - 13:50Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron potvrdil, že nevylučuje vyslanie vojakov na Ukrajinu.