• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 15.5.2024Meniny má Žofia, Sofia
10°Bratislava

Palestínsky prezident chce, aby konflikt ukončila OSN

  • 16:13 25.08.2014
  • RÁMALLÁH
Palestínsky prezident chce, aby konflikt ukončila OSN

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás chce požiadať medzinárodné spoločenstvo, aby stanovilo pevný termín, dokedy musí Izrael ukončiť okupáciu území obsadených počas vojny v roku 1967 a umožniť vytvorenie nezávislého palestínskeho štátu.

V nedeľu o tom informovali nemenovaní Abbásovi spolupracovníci, podľa ktorých je takýto návrh súčasťou jeho plánu pre obdobie po skončení terajšej vojny v Pásme Gazy. Očakáva sa, že predstavenie zámeru bude súčasťou utorňajšieho zasadnutia palestínskeho vedenia, zatiaľ čo samotný prezident sa cez víkend v rozhovore pre egyptskú televíziu vyjadril, že so svojimi plánmi už čoskoro oboznámi arabských, amerických aj európskych lídrov."Je to nekonvenčné riešenie, no nebudem vyhlasovať vojnu Izraelu. Je to politické a diplomatické riešenie," povedal Abbás.

Požiadavka na nezávislosť

Prezident zatiaľ nechcel prezradiť podrobnosti, povedal však, že v septembrovom príhovore na pôde OSN vysloví požiadavku Palestínčanov na okamžitú nezávislosť. "Inak bude táto príležitosť navždy stratená," dodal. Jeden z palestínskych predstaviteľov tvrdí, že Abbás po dvoch desaťročiach bezúspešného úsilia o dosiahnutie mieru s Izraelom prostredníctvom rokovaní stráca ilúzie a židovský štát chce k ukončeniu okupácie prinútiť iným "mechanizmom".

Súčasťou plánu je údajne požiadavka, aby na stiahnutie z obsadených území vyzvala Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN). Kancelária izraelského premiéra Benjamina Netanjahua informácie odmietla komentovať s tým, že chce najskôr získať podrobnosti oficiálnou cestou.

Súvisiace:

Izrael zbombardoval bytový dom, vzal domov desiatkam rodín

Raketa z Gazy zabila dieťa, Izrael pritvrdí útoky

Situácia v Pásme Gazy znepokojuje bezpečnostnú radu OSN

Hamás si vyrovnával účty, zastrelili osemnásť kolaborantov

Izraelský raketový útok zabil troch veliteľov Hamásu


Izrael chcú žalovať za vojnové zločiny

Palestínske vedenie si pre budúci štát nárokuje Západný breh Jordánu, východný Jeruzalem ako aj Pásmo Gazy, z ktorého sa Izraelčania stiahli v roku 2005, v roku 2007 ho však ovládlo radikálne hnutie Hamás a momentálne je dejiskom krvavého konfliktu. Izraelčania úplné obnovenie hraníc z roku 1967 odmietajú a v prípade konania BR OSN sa pravdepodobne obrátia na USA ako jedného zo stálych členov s právom veta.

Ak by ho Washington opäť využil, podľa jedného z predstaviteľov Palestínčania otvoria proces pristúpenia k Medzinárodnému trestnému súdu (ICC), od čoho si sľubujú možnosť stíhať Izraelčanov za vojnové zločiny. Palestínski predstavitelia podali takúto žalobu ešte v júli, jurisdikcia ICC je však nejasná, keďže Palestína je aj po zvýšení svojho štatútu v OSN iba "nečlenským pozorovateľským štátom". Signatárom zmluvy o ICC nie je ani Izrael a sudcovia by tak mohli konať jedine na základe rezolúcie OSN.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Írsko chce zvýšiť vek na kúpu tabaku na 21 rokov, v EÚ to zatiaľ nikde nie je

Írsko chce zvýšiť vek na kúpu tabaku na 21 rokov, v EÚ to zatiaľ nikde nie je

VČERA - 21:52Zahraničné

Írsko plánuje zvýšiť vekovú hranicu na kúpu tabaku z 18 na 21 rokov. Vláda návrh zákona oznámila v utorok.

Autobus vezúci farmárov sa zrazil s osobným autom, zomrelo osem ľudí

Autobus vezúci farmárov sa zrazil s osobným autom, zomrelo osem ľudí

VČERA - 20:10Zahraničné

Osem ľudí zahynulo a približne 40 sa zranilo v utorok pri zrážke autobusu s veľkým osobným autom pri meste Orlando v americkom štáte Florida.

Putin vymenoval niekdajšieho tajomníka bezpečnostnej rady za svojho poradcu

Putin vymenoval niekdajšieho tajomníka bezpečnostnej rady za svojho poradcu

VČERA - 13:31Zahraničné

Ruský prezident Vladmir Putin vymenoval v utorok niekdajšieho dlhoročného tajomníka Rady bezpečnosti Ruskej federácie Nikolaja Patruševa za svojho prezidentského poradcu v oblasti lodiarstva.

Členské krajiny EÚ definitívne schválili nový pakt o migrácii a azyle

Členské krajiny EÚ definitívne schválili nový pakt o migrácii a azyle

VČERA - 12:54Zahraničné

Ministri členských krajín Európskej únie v utorok v Bruseli definitívne schválili nový pakt o migrácii a azyle, čiže masívne prepracovanie doterajších migračných a azylových zákonov eurobloku.

Pavel: Rusko sa okupovaných území nevzdá, je potrebné zastaviť vojnu a rokovať

Pavel: Rusko sa okupovaných území nevzdá, je potrebné zastaviť vojnu a rokovať

VČERA - 12:41Zahraničné

Najskôr je nutné vojnu zastaviť a potom začať vyjednávanie o budúcom usporiadaní, tvrdí český prezident.