• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
18°Bratislava

V Pásme Gazy zavládol mier, Izrael pristúpil na dohodu

  • 19:46 26.08.2014
  • GAZA/JERUZALEM
V Pásme Gazy zavládol mier, Izrael pristúpil na dohodu

Izrael pristúpil na dlhodobé prímerie v Pásme Gazy sprostredkované v utorok Egyptom, ktoré podľa vyjadrení egyptských a palestínskych predstaviteľov začalo platiť už o 19. hodine miestneho času (18:00 SELČ). Bez uvedenia podrobností o tom informoval nemenovaný vysokopostavený predstaviteľ Izraela, podľa ktorého vláda prijala "egyptský návrh na úplné a časovo neohraničené prímerie".

Aj po uvedenom termíne sa v južnej časti krajiny ozývali sirény varujúce pred raketovou paľbou z Pásma Gazy. Podľa hovorkyne izraelskej armády však zatiaľ nebolo jasné, či na územie dopadli nejaké ďalšie rakety.

Všetko o vojnovom konflikte v Pásme Gázy nájdete TU.

Egyptské ministerstvo zahraničných vecí medzitým vyhlásilo, že Izrael súhlasil s otvorením svojej hranice s Pásmom Gazy, aby umožnil prísun humanitárnej pomoci a materiálu na obnovu. Izrael a Palestínčania by tiež v priebehu jedného mesiaca mali obnoviť nepriame rokovania o ďalších sporných záležitostiach.

Podľa predošlých vyjadrení najnovšia dohoda vyzýva na zastavenie všetkých násilností, okamžité otvorenie zablokovaných hraničných prechodov ako aj na rozšírenie zóny rybolovu pre Gazanov. Neskôr by mali strany rokovať o výstavbe prístavu v Gaze ako aj o prepustení väzňov z hnutia Hamás na okupovanom Západnom brehu. Izrael tiež požaduje záruky, že do Pásma Gazy sa nebudú pašovať zbrane.

Izrael zničil najvyššiu budovu v Gaze, žilo v nej 70 rodín

Izrael v utorok pred úsvitom pokračoval v ostreľovaní mesta Gaza, pričom zničil jednu z najvyšších tamojších obytných budov. Zahynuli pri tom dvaja Palestínčania a najmenej 20 ďalších utrpelo zranenia, informovali miestni zdravotníci.


V 13-poschodovej budove žilo asi 70 rodín, nachádzali sa tam však aj kancelárie a nákupný komplex. Po útoku je budova naklonené do strany a z okolitých domov preto preventívne evakuovali stovky obyvateľov, keďže hrozí kolaps. Izrael zatiaľ nové nálety nekomentoval.

Židovský štát spustil ofenzívu 8. júla s cieľom ukončiť neprestajné ostreľovanie svojho územia z Pásma Gazy. Konflikt si doteraz vyžiadal 20129 mŕtvych na Palestínskej strane vrátane 490 detí. Izrael prišiel o 64 vojakov a štyroch civilistov. V Pásme Gazy ušlo pred náletmi z domovov až 540 000 Palestínčanov.

Izrael zbombardoval ďalšie dve výškové budovy

Izrael v utorok zbombardoval ďalšie dve výškové budovy v Gaze. Jedna z nich, 13-poschodový komplex bytov a kancelárií, sa následne zrútila. Väčšina z druhej, 16-poschodovej obytnej budovy je po nálete zničená a neobývateľná. Izrael pred útokom varoval miestnych obyvateľov, ktorých evakuovali, takže nik neprišiel o život.

Zranenia utrpelo asi 20 osôb. Celkovo v utorok zahynulo pri rôznych útokoch šesť Palestínčanov. Podľa izraelskej armády militanti vystrelili na územie židovského štátu 70 rakiet, ktoré zničili jeden dom v južnom meste Aškelon a ľahko zranili desať osôb.

Odporúčame aj:

Palestínsky prezident chce, aby konflikt ukončila OSN

Raketa z Gazy zabila dieťa, Izrael pritvrdí útoky

Izraelský raketový útok zabil troch veliteľov Hamásu

Rokovania o prímerí medzi Hamásom a Izraelom stroskotali

Tajná služba Izraela prekazila puč Hamásu na Západnom brehu
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na cvičenie NATO v Česku pricestujú stovky amerických vojakov

Na cvičenie NATO v Česku pricestujú stovky amerických vojakov

DNES - 19:14Zahraničné

V Česku sa na budúci týždeň začne vojenské cvičenie Severoatlantickej aliancie Immediate Response (Okamžitá odpoveď).

Muža, ktorý vnikol do budovy gymnázia, chytili po krádeži peňaženky z auta

Muža, ktorý vnikol do budovy gymnázia, chytili po krádeži peňaženky z auta

DNES - 17:16Zahraničné

Muža, ktorý násilne vnikol do budovy gymnázia v Litvínove, polícia zadržala krátko po krádeži peňaženky z auta.

Robert Kaliňák sa poďakoval Španielsku za príspevok do jednotky NATO na Slovensku

Robert Kaliňák sa poďakoval Španielsku za príspevok do jednotky NATO na Slovensku

DNES - 15:13Zahraničné

Minister obrany SR Robert Kaliňák sa v piatok poďakoval španielskej ministerke obrany Margarite Roblesovej Fernándezovej za príspevok jej krajiny do Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO na Slovensku.

EÚ a NATO odsúdili ruské kyberútoky na Českú republiku a Nemecko

EÚ a NATO odsúdili ruské kyberútoky na Českú republiku a Nemecko

DNES - 14:47Zahraničné

Európska únia a Severoatlantická aliancia v piatok odsúdili ruské kybernetické útoky na Nemecko a Českú republiku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Kremeľ označil vyjadrenia Camerona a Macrona o Ukrajine za nebezpečné

Kremeľ označil vyjadrenia Camerona a Macrona o Ukrajine za nebezpečné

DNES - 13:17Zahraničné

Podľa Kremľa by plány európskych politikov mohli ohroziť celý systém bezpečnostnej architektúry Európy.