• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 9.5.2024Meniny má Roland
21°Bratislava

Ukrajina považuje pohyb konvoja za priamu inváziu Ruska

  • 20:08 22.08.2014
  • KYJEV
Ukrajina považuje pohyb konvoja za priamu inváziu Ruska

Ukrajinské úrady v piatok uviedli, že niekoľko desiatok kamiónov z ruského konvoja s humanitárnou pomocou prekročilo ukrajinské hranice bez povolenia a šéf ukrajinskej štátnej bezpečnosti vyhlásil, že to predstavuje z ruskej strany "priamu inváziu".

"Prešli na Ukrajinu bez povolenia alebo účasti Medzinárodného Červeného kríža alebo (ukrajinských) pohraničníkov," povedal pre novinárov armádny hovorca Andrij Lysenko. "Považujeme to za priamu inváziu Ruska na Ukrajinu," zdôraznil v separátnom stanovisku šéf Bezpečnostnej služby Ukrajiny Valentyn Nalivajčenko.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate ----> TU.

Moskva, ktorá má pri spoločných hraniciach tisíce vojakov, varovala pred akýmkoľvek pokusom o "narušenie" konvoja. Neuviedla však, aké kroky by podnikla, keby ukrajinské sily zasiahli.

Únia odsúdila vstup ruského konvoja

Kyjev však oznámil, že vládne sily konvoj nenapadnú a umožnili mu odísť, aby sa vyhli "provokáciám". Svedok agentúre Reuters povedal, že asi 70 nákladných áut zaparkovaných na území medzi hranicami Ruska a Ukrajiny už prešlo ukrajinskú hranicu. Údajne ich sprevádza aj malá skupina proruských separatistov.

Európska únia odsúdila vstup ruského humanitárneho konvoja na územie Ukrajiny bez súhlasu Kyjeva. Podľa Bruselu ide o porušenie predošlých trojstranných dohôd. "Ide o jasné narušenie ukrajinskej hranice. Je to tiež v rozpore s predošlými dohodami medzi Ukrajinou, Ruskom a Červeným krížom," uviedol Sebastien Brabant, hovorca šéfky zahraničnej politiky EÚ Catherine Ashtonovej. "Vyzývame Rusko, aby zvrátilo toto rozhodnutie," dodal.

Konvoj podľa NATO a USA porušuje suverenitu Ukrajiny

K ostrým kritikom vstupu ruského humanitárneho konvoja na Ukrajinu sa pridal aj generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Anders Fogh Rasmussen. Podľa neho ide o "nehorázne" porušenie ruských medzinárodných záväzkov. "Odsudzujem vstup ruského takzvaného humanitárneho konvoja bez súhlasu úradov na Ukrajine a bez účasti Medzinárodného výboru Červeného kríža," uvádza Rasmussen v stanovisku zverejnenom na oficiálnej stránke aliancie.

"Krízu v regióne, ktorú Rusko samo vytvorilo a pokračuje v jej rozdúchavaní, to môže len prehĺbiť," dodal šéfa NATO. Aliancia podľa neho "s obavami" sleduje aj zvyšovanie prítomnosti ruských vojsk neďaleko hranice s Ukrajinou vrátane pozemných a vzdušných síl. "Jasne vyzývam Rusko, aby neuskutočňovalo ďalšie provokatívne kroky a prestalo destabilizovať Ukrajinu," uzatvára Rasmussen.

Spojené štáty sú veľmi znepokojené vstupom ruského konvoja na Ukrajinu, čím porušil jej územnú integritu. Vyzývajú preto Moskvu, aby ho aj s osadenstvom okamžite stiahla, uviedol v piatok Pentagon. "Toto je narušenie ukrajinskej suverenity a územnej celistvosti Ruskom," povedal admirál John Kirby, tlačový tajomník Pentagonu na tlačovom brífingu. "Rusko musí svoje vozidlá a ľudí z územia Ukrajiny okamžite siahnuť," zdôraznil. Ak tak nespraví, nasledovať budú ďalšie náklady a izolácia, dodal admirál.

Mieri k Luhansku

Ruský konvoj s humanitárnou pomocou sa pohol od ukrajinských hraníc smerom k mestu Luhansk, ktoré je už týždne dejiskom ťažkých bojov medzi proruskými povstalcami a armádou.

Ruské ministerstvo v piatok vo vyhlásení uviedlo, že Moskva už nebude tolerovať žiadne zdržania a pomoc doručí tým, ktorým je určená. "Už boli vyčerpané všetky dôvody na zdržanie pomoci. Ruská strana sa rozhodla konať," zdôraznilo ministerstvo a varovalo pred akýmikoľvek pokusmi konvoj zastaviť. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov potvrdil, že prezident Vladimir Putin bol o pohybe konvoja informovaný.

Možný trójsky kôň

Konvoj stál na rusko-ukrajinských hraniciach už takmer týždeň. Dôvodom sú ukrajinské obavy, že by mohol slúžiť ako trójsky kôň na doručenie vojenských zásob separatistom. Moskva tieto podozrenia odmieta a tvrdí, že chce pomôcť zmierniť humanitárnu katastrofu vyvolanú bojmi v regióne.

Ukrajinská vláda označila cez víkend konvoj nakoniec za humanitárnu pomoc, čím mu v princípe povolila prejsť hranice pod dohľadom Medzinárodného výboru Červeného kríža. Celkovo pozostáva ruská kolóna z 280 nákladných áut, ktoré podľa Moskvy vezú asi 1 800 ton vody, jedla, liekov, spacích vakov a generátorov.

Súvisiace:

Putin a Merkelová hovorili o možnostiach ukončenia krízy

Ukrajinu vyčerpávajú boje, minister hospodárstva odstúpil

Hospodárstvo Ukrajiny oslabuje, priznáva premiér Jaceňuk

Na Ukrajine sa tvrdo bojuje, armáda oblieha baštu povstalcov

Obrazom: Na moskovskom mrakodrape vztýčili ukrajinskú vlajku

Doneck sa zmenil na bojisko, centrum je v rukách povstalcov

Na Ukrajine zadržali Slováka, povstalcom obsluhoval mínomet
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Putin: Rusko nechce globálnu konfrontáciu, ale nedovolí, aby ho ohrozovali

Putin: Rusko nechce globálnu konfrontáciu, ale nedovolí, aby ho ohrozovali

DNES - 10:06Zahraničné

Rusko urobí všetko pre to, aby sa vyhlo globálnej konfrontácii, ale zároveň nedovolí, aby ho niekto ohrozoval, uviedol vo štvrtok ruský prezident Vladimir Putin.

Námestník ruského ministra obrany Timur Ivanov zostáva vo väzení

Námestník ruského ministra obrany Timur Ivanov zostáva vo väzení

DNES - 8:59Zahraničné

Moskovský súd zamietol žiadosť právnikov námestníka ruského ministra obrany Timura Ivanova o premiestnenie z väznice do domáceho väzenia.

Maďarsko podporuje každú iniciatívu za mier, povedal Orbán Zelenskému

Maďarsko podporuje každú iniciatívu za mier, povedal Orbán Zelenskému

DNES - 5:39Zahraničné

Maďarský premiér Viktor Orbán viedol v stredu telefonický rozhovor s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Biden: Bomby, ktoré USA prestali dodávať do Izraela, zabíjali civilistov

Biden: Bomby, ktoré USA prestali dodávať do Izraela, zabíjali civilistov

DNES - 5:32Zahraničné

Americký prezident vyhlásil, že bomby, ktoré Spojené štáty dodávali Izraelu a teraz ich posielanie pozastavili, boli použité na zabíjanie palestínskych civilistov.

Čínsky prezident si Ťin-pching pricestoval na návštevu Maďarska

Čínsky prezident si Ťin-pching pricestoval na návštevu Maďarska

DNES - 5:25Zahraničné

Čínsky prezident Si Ťin-pching pricestoval v stredu večer do Maďarska, ktoré je po Francúzsku a Srbsku poslednou zastávkou na jeho návšteve Európy.