• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 20.5.2024Meniny má Bernard
15°Bratislava

Čínsky prezident si Ťin-pching pricestoval na návštevu Maďarska

  • 5:25 09.05.2024
  • Budapešť
Čínsky prezident si Ťin-pching pricestoval na návštevu Maďarska

Čínsky prezident Si Ťin-pching pricestoval v stredu večer do Maďarska, ktoré je po Francúzsku a Srbsku poslednou zastávkou na jeho návšteve Európy. Oznámili to čínske štátne médiá, informuje agentúra AFP.

Si začal štátnu návštevu na pozvanie maďarského prezidenta Tamása Sulyoka a premiéra Viktora Orbána, uviedla čínska štátna televízia CCTV. Očakáva sa, že čínsky líder sa ešte v stredu zúčastní na štátnom bankete s Orbánom. Vo štvrtok bude viesť s predsedom maďarskej vlády rozhovory.

Je to jasne návšteva historického významu,“ povedal maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Poukázal na to, že je to prvá návšteva čínskeho prezidenta v krajine za 20 rokov. Obe krajiny si tento rok pripomínajú 75. výročie nadviazania diplomatických vzťahov.

Szijjártó ešte v pondelok informoval, že jednou z hlavných tém rokovaní bude ďalší rozvoj hospodárskej spolupráce, keďže najviac investícií do Maďarska prišlo v rokoch 2020 a 2023 práve z Číny. Ďalšími bodmi budú vojna na Ukrajine a čínsky mierový plán.

Maďarsko sa ako jediný štát EÚ zúčastňuje na čínskej infraštruktúrnej a investičnej iniciatíve Jeden pás, jedna cesta (OBOR), známej aj ako Nová hodvábna cesta, podotkla agentúra DPA. Orbán chce podľa nej priateľskými vzťahmi s Pekingom vytvoriť protiváhu k situácii v EÚ, kde je často izolovaný.

Čína buduje zhruba 350 kilometrov dlhé železničné spojenie medzi Budapešťou a Belehradom. V Maďarsku tiež stavia veľké fabriky na výrobu elektrických vozidiel a súvisiacich batérií.

Si začal svoju prvú cestu do Európy od roku 2019 vo Francúzsku, ktorého návšteva bola srdečná, no zdôraznila napätie medzi Pekingom a EÚ v otázkach vojny na Ukrajine a svetového obchodu. V Budapešti môže očakávať vrelé privítanie od svojho „najbližšieho spojenca“ v Únii, napísala AFP. Dodala, že pokým maďarská vláda zdôrazňuje prínosy partnerstva s Čínou, opozičné strany vyjadrujú obavy z nedostatku transparentnosti, vplyvu tovární na batérie na životné prostredie či korupcie.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
KĽDR kritizuje americký jadrový test, avizuje silnejšie jadrové odstrašenie

KĽDR kritizuje americký jadrový test, avizuje silnejšie jadrové odstrašenie

DNES - 6:11Zahraničné

KĽDR ostro odsúdila nedávny americký tzv. podkritický jadrový test v Nevade a v pondelok avizovala "silnú odstrašujúcu akciu" proti americkej "jadrovej hrozbe".

V Japonsku vydali výstrahy po útokoch medveďov

V Japonsku vydali výstrahy po útokoch medveďov

DNES - 6:09Zahraničné

Japonské úrady v sobotu vydali výstrahy pre obyvateľov prefektúr na severovýchode krajiny. Dôvodom je niekoľko útokov medveďov, ktoré sa tam v uplynulom období odohrali.

V Iráne našli havarovaný vrtuľník s prezidentom

V Iráne našli havarovaný vrtuľník s prezidentom

DNES - 6:06Zahraničné

Iránski záchranári našli v pondelok havarovaný vrtuľník, v ktorom sa nachádzal prezident Ebráhím Raísí a minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján.

Slováci podľahli Lotyšom 2:3 po samostatných nájazdoch

Slováci podľahli Lotyšom 2:3 po samostatných nájazdoch

VČERA - 23:07Zahraničné

Slovenskí hokejoví reprezentanti prehrali vo svojom šiestom zápase v ostravskej B-skupine MS s Lotyšskom 2:3 po nájazdoch a skomplikovali si cestu do štvrťfinále.

Vrtuľník s iránskym prezidentom sa zrútil, záchranári po ňom ďalej pátrajú

Vrtuľník s iránskym prezidentom sa zrútil, záchranári po ňom ďalej pátrajú

VČERA - 21:55Zahraničné

Vrtuľník vezúci iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího a ministra zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján sa v nedeľu v hustej hmle zrútil v hornatom teréne.