• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 30.4.2024Meniny má Anastázia
18°Bratislava

Príspevok na starostlivosť o dieťa dostalo viac rodičov

  • 10:23 17.08.2014
  • BRATISLAVA
Príspevok na starostlivosť o dieťa dostalo viac rodičov

Ide o príspevok, ktorý slúži na preplatenie preukázateľne vynaložených výdavkov na predškolské zariadenie, či na súkromné opatrovateľky. Na vyplácanie rodičovského príspevku štát vlani vynaložil stovky miliónov eur.

Príspevok na starostlivosť o dieťa počas minulého roka dostávalo v priemere 1,8-tisíca rodičov mesačne. V porovnaní s rokom 2012 išlo o nárast o priemerne mesačne 56 poberateľov. Ide o príspevok, ktorý slúži na preplatenie preukázateľne vynaložených výdavkov na predškolské zariadenie, či na súkromné opatrovateľky.

Úrady práce na tento príspevok vlani vynaložili 5,25 milióna eur. Naproti tomu rodičovský príspevok, pri poberaní ktorého môžu rodičia pracovať, v minulom roku dostávalo v priemere 142,9 tisíc rodičov mesačne. Na vyplácanie rodičovského príspevku štát vlani vynaložil 349,5 milióna eur. Vyplýva to zo správy o sociálnej situácii na Slovensku za minulý rok.

Príspevok na starostlivosť o dieťa sa od prvého januára 2011 zvýšil z maximálnej sumy 164,22 eura na 230 eur mesačne. Zároveň sa ponechalo poskytovanie príspevku v sume 41,10 eura mesačne bez preukazovania výdavkov v tom prípade, ak starostlivosť o dieťa zabezpečuje dospelá fyzická osoba bez živnostenského oprávnenia alebo zárobkovo činný rodič. Rodičovský príspevok v súčasnosti dosahuje 203,2 eura.

Príplatok k prídavku vlani dostávalo tisícky rodičov

Príplatok k prídavku na dieťa v minulom roku dostávalo priemerne mesačne takmer 3,1-tisíc rodičov. Ide o dávku pre nepracujúcich dôchodcov, ktorí sú rodičmi nezaopatrených detí.

Príplatok k prídavku týmto osobám kompenzuje to, že vzhľadom na nevykonávanie zárobkovej činnosti nečerpajú daňový bonus. V porovnaní s rokom 2012 išlo o pokles priemerne mesačne o 736 poberateľov. Vyplýva to zo správy o sociálnej situácii na Slovensku za minulý rok.

Suma príplatku k prídavku na dieťa vlani dosahovala 10,83 eura a od 1. januára tohto roka sa zvýšila na 11,02 eura. Zvýšenie príplatku k prídavku na dieťa vyplýva z príslušného zákona.

Podľa zákona o prídavku na dieťa sa tieto dávky povinne zvyšujú vždy k 1. januáru kalendárneho roka, a to o rovnaké percento, o aké sa smerom nahor k 1. júlu predchádzajúceho roka zvýšilo životné minimum. Sumy životného minima sa od 1. júla tohto roka nezmenili, a preto výška príplatku k prídavku zostane budúci rok na súčasnej úrovni.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hernández de Cos: ECB začne redukovať sadzby, ak inflácia pôjde podľa odhadov

Hernández de Cos: ECB začne redukovať sadzby, ak inflácia pôjde podľa odhadov

DNES - 17:36Ekonomické

Európska centrálna banka by mala začať so znižovaním úrokových sadzieb v júni v prípade, že inflácia bude pokračovať v spomaľovaní podľa očakávaní.

Sezónne autobusy do Chorvátska začnú jazdiť už od polovice mája

Sezónne autobusy do Chorvátska začnú jazdiť už od polovice mája

DNES - 14:41Ekonomické

Sezónne autobusy do Chorvátska začnú jazdiť od polovice mája. Dopravca FlixBus spustí od 16. mája linku zo Žiliny cez Bratislavu do chorvátskej Puly.

Najlákavejšími benefitmi pre zamestnancov sú financie a dovolenka

Najlákavejšími benefitmi pre zamestnancov sú financie a dovolenka

DNES - 13:47Ekonomické

Medzi najžiadanejšie benefity pre zamestnancov patria finančné odmeny, dovolenka nad rámec zákona a home office.

Poľsko 20 rokov po vstupe do EÚ nepovažuje prijatie eura za opodstatnené

Poľsko 20 rokov po vstupe do EÚ nepovažuje prijatie eura za opodstatnené

DNES - 12:44Ekonomické

Dvadsať rokov po vstupe do Európskej únie Poľsko stále nie je pripravené zaviesť spoločnú menu euro.

Vysoké nedoplatky za vykurovanie v tomto roku nehrozia, očakáva SZVT

Vysoké nedoplatky za vykurovanie v tomto roku nehrozia, očakáva SZVT

DNES - 8:46Ekonomické

Spotrebu tepla na vykurovanie ovplyvnilo najmä nezvykle teplé počasie, keď bol vlaňajší rok druhý najteplejší od roku 1931.