• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 7.5.2024Meniny má Monika
19°Bratislava

Argentína vraj peniaze má, splácať dlh by bolo protiprávne

  • 11:21 31.07.2014
  • BRATISLAVA
Argentína vraj peniaze má, splácať dlh by bolo protiprávne

Argentína sa druhýkrát po dvanástich rokoch ocitla v platobnej neschopnosti. Lehota na dohodu s veriteľmi, ktorí po štátnom bankrote v roku 2002 nepristúpili na reštrukturalizáciu dlhu, krajine uplynula vo štvrtok o 6:00 SELČ. Argentínsky minister hospodárstva Axel Kicillof informoval, že hedžové fondy odmietli ponuku Argentíny vymeniť dlhopisy za rovnakých podmienok ako pri reštrukturalizácii štátneho dlhu v rokoch 2005 a 2010.

"Dohodu sa nanešťastie nepodarilo dosiahnuť a Republika Argentína je bezprostredne pred platobnou neschopnosťou," uviedol súdom menovaný sprostredkovateľ Daniel Pollack.

Súvisiace:

Argentína sa nedohodla s veriteľmi, hrozí jej ďalší bankrot

Federálny sudca priznal hedžovým fondom nárok na kompenzácie

Vláda v Buenos Aires mala do stredy polnoci newyorského času (štvrtok 6:00 SELČ) uhradiť majiteľom reštrukturalizovaných dlhopisov splátku 539 miliónov dolárov. Vyplatenie čiastky však zablokoval federálny sudca v USA, keď rozhodol, že Argentína musí najskôr zaplatiť držiteľom pôvodných dlhopisov.

"Argentína zaplatila, má peniaze, naďalej bude uhrádzať ďalšie splátky, pretože to chce a pretože peniaze sú k dispozícii," povedal Kicillof. "Peniaze máme, ak by to bol štátny bankrot, peniaze by sme nemali," zdôraznil minister.

Federálny sudca v New Yorku, ktorý priznal hedžovým fondom nárok na kompenzácie, však rozhodol, že pokračovanie v splácaní reštrukturalizovaného dlhu bez uhradenia záväzkov voči majiteľom pôvodných dlhopisov by bolo protiprávne.

Časť veriteľov sa k reštrukturalizácii nepripojila

Argentína sa dostala do bankrotu v roku 2002 po oznámení, že krajina nedokáže splácať dlh v celkovom objeme 100 miliárd dolárov. K dohode o reštrukturalizácii sa následne prihlásilo 93 percent držiteľov dlhopisov, ktorým Argentína vyplatila za jeden dolár 25 až 29 centov.

Malá časť veriteľov vrátane hedžových fondov NML Capital a Aurelius Capital Management sa k dohode nepripojila a súdnou cestou žiadajú vrátiť plnú hodnotu dlhopisov v sume 1,33 miliardy dolárov.

To Argentína odmieta pre obavy, že k niekoľkým žalujúcim fondom by sa pripojili aj ďalší veritelia, ktorí nepristúpili na výmenu dlhopisov. Celková nárokovaná čiastka by sa tak podľa vlády v Buenos Aires mohla vyšplhať až na 20 miliárd dolárov.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slovenské elektrárne mali vlani čistý zisk 559 miliónov eur

Slovenské elektrárne mali vlani čistý zisk 559 miliónov eur

DNES - 15:03Ekonomické

Slovenské elektrárne sa vlani prehupli zo straty 255 miliónov eur v roku 2022 do čistého zisku 559 miliónov eur. Spoločnosť zároveň znížila svoju zadlženosť o 139 miliónov eur na 4,075 miliardy eur.

Robert Kaliňák: Vysoká úroveň ťažkého a obranného priemyslu SR láka aj iné krajiny

Robert Kaliňák: Vysoká úroveň ťažkého a obranného priemyslu SR láka aj iné krajiny

DNES - 13:37Ekonomické

Slovenská republika je dlhodobo známa vysokou úrovňou ťažkého a osobitne obranného priemyslu. Mnohé krajiny chcú preto so Slovenskom v tejto oblasti spolupracovať.

Policajti zasahovali v pobočkách jednej z bánk na celom Slovensku

Policajti zasahovali v pobočkách jednej z bánk na celom Slovensku

DNES - 10:17Ekonomické

Viaceré pracoviská banky ostali zatvorené.

Saková: V Azerbajdžane vidíme obrovské príležitosti pre slovenské firmy

Saková: V Azerbajdžane vidíme obrovské príležitosti pre slovenské firmy

DNES - 9:57Ekonomické

Uviedla to v utorok pri príležitosti otvorenia podnikateľského fóra v hlavnom meste Azerbajdžanu Baku ministerka hospodárstva Denisa Saková.