• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
25°Bratislava

Figeľ: Rozhovor o parlamente, zahraničnej politike a jeseni

  • 17:26 14.07.2014
  • BRATISLAVA
Figeľ: Rozhovor o parlamente, zahraničnej politike a jeseni

Dohoda s Alojzom Hlinom o spolupráci pri obranno-bezpečnostnej agende KDH dopĺňa, čo mu chýba stratou mandátu Daniela Lipšica, hovorí predseda KDH Ján Figeľ.

Od júla je v parlamente veľa zmien, hlavne v klube KDH. Urobili ste veľké rošády. Prečo?
Narástol nám team poslancov na 15, čo dáva KDH potenciál na lepší výkon. S tým súvisí aj personálna špecializácia a lepšie pokrytie jednotlivých oblastí politiky. Radošovský v pôdohospodárstve, Bobík vo verejnej správe, Hrušovský pri ústavnom práve, Mikloško v ľudských právach, Zajac v rozpočtovom a finančnom výbore - to sú racionálne a dôvodné nominácie. Navyše, dohoda s Alojzom Hlinom o spolupráci pri obranno-bezpečnostnej agende nám dopĺňa, čo nám chýba stratou mandátu D. Lipšica. A ja vďaka dlhoročným skúsenostiam s medzinárodnými vzťahmi a európskou agendou budem pracovať v zahraničnom výbore. V druhom polčase tak je KDH nastavené na ešte väčšie nasadenie pre prácu v parlamente a medzi ľudmi.

Vaša fotografia je medzi inými predsedami ZV NR SR v zasadačke výboru. Vedú vás tam spomienky? Prečo ste sa rozhodli pre prestup do ZV NR SR?
Vo finančnom a rozpočtovom výbore je práce veľa. Bol som ako minister na čele megarezortu dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja, kde sa narába s miliardami eur, koordinoval som ako podpredseda vlády eurofondy, pričom sme pohli s ich využívaním výrazne dopredu oproti stavu za prvej Ficovej vlády. A KDH sa odvtedy naplno venuje tiež ekonomickým, chlebovým témam. Predseda klubu Pavol Zajac sa v záležitostiach verejných financií orientuje celkom dobre. A pre využitie poslancov, ktorých máme k dispozícii, bude aj táto zmena prínosná. Vraciam sa po desiatich rokoch k agende, ktorú som spravoval pred odchodom za eurokomisára v máji 2004. Bol som v tom čase predsedom Zahraničného výboru od októbra 2002. V tejto pozícii som nielen dokončil negociácie so štátmi EÚ a podpisoval Prístupovú zmluvu na Akropole v Aténach v apríli 2003, ale napomáhal úspešným ratifikáciám zmluvy so Slovenskom v parlamentoch vtedajšej pätnástky EÚ, ale tiež pozitívnemu priebehu nášho referenda. Bolo jediným platným referendom v dejinách. A nebolo ľahké dosiahnuť túto mobilizáciu a výsledok.

Váha Zahraničného výboru nie je dominantnou v rámci parlamentu, nemyslíte?
Mám veľa povinností ako podpredseda Národnej rady. V minulosti podpredsedovia neboli zaradení vo výboroch. Ale intenzita medzinárodných vzťahov sa neznižuje, skôr sa mení ich charakter. My sa nemôžeme spoliehať len na Brusel ako centrum spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky EÚ. Naším primárnym východiskom pre vzťahy vo svete je Bratislava. Vidím oveľa viac priestoru pre intenzívnu slovenskú angažovanosť v rámci SZBP, ale aj mimo neho. Napríklad podpisom Asociačnej zmluvy EÚ s Ukrajinou sa mení geopolitický priestor Slovenska. Málo ľudí si to zatiaľ uvedomuje. Slovensko sa posúva z regiónu stretu do regiónu stredu. O tom mohli naši predkovia len snívať. Z toho môže naša krajina a hlavne východ Slovenks aj budúcnosti získavať podobne ako Rakúsko zo vstupu Slovenska, Maďarska a Slovinska do EÚ pred desiatimi rokmi. Chcem tomu napomáhať. Východ Slovenska nemusí byť ani ďaleký, ani chudobný. V KDH sme sa rozhodli pracovať intenzívne na pridružovaní Ukrajiny k Únii a tým pádom k Slovensku.

Agenda zahraničnej politiky je skôr konsenzuálna, na rozdiel od daní a rozpočtov, nemyslíte?
To závisí od udalostí, ale aj od našich postojov, presvedčenia a odvahy. Zahraničná politika je velmi rozsiahla, vplyvná a dynamická, ak jej rozumieme. Ja som presvedčený, že napriek - alebo práve kvôli - našej účasti na európskej integrácii, je dôležité mať zodpovedný, zrelý názor na dianie okolo Slovenska, stáť si za ním a vytvárať aj názorové spojenectvá. Ako príklad uvediem tému dvojakého občianstva na báze etnických alebo historických vzťahov. Lebo takáto politika vedie Európu nie do 21. storočia, ale do storočia 19-teho. Politika na základe rasy, mocenských záujmov a exteritoriality viedla k tragickým, svetovým vojnám 20-teho storočia. Bola to minulosť plná politických pokušení formovať veľké Maďarsko, veľké Srbsko, veľké Albánsko, veľké Rusko. Namiesto toho vďaka EÚ dnes máme posilnené, bezprecedentné občianstvo - slovenské štátne a zároveň spoločné, európske. Má celosvetový význam, a je definované na báze zmluvnej, nie etnickej.

Je dnes niečo, čo vás ako pravicu zásadne odlišuje v európskej politike od ľavice?
Za kresťanských demokratov môžem povedať, že je to predovšetkým rodová ideológia, ktorú socialisti spolu s liberálmi v Európe a v USA presadzujú všetkými nástrojmi a s obrovskými peniazmi daňovníkov do legislatívy, do výchovy detí, do ľudskoprávnej agendy a medzinárodnej rozvojovej pomoci. My sme za rodovú rovnosť ako rovnosť mužov a žien v spoločnosti. Ale u nich je to už iný, politický a ideologický význam rodu - ako socio-kultúrneho javu. No napríklad euroval, pri ktorom liberálni sulíkovci povalili Radičovej vládu, sme nakoniec za Slovensko schvaľovali so socialistami.

Ale aj v rámci pravice bývajú zahraničnopolitické spory. Spomínam si, keď ako predseda Zahraničného výboru NR SR som v jari 2003 nepodporil líniu koaličnej vlády M. Dzurindu pri vojenskej invázii USA a niektorých spojencov do Iraku. Nebolo vtedy jednoduché zaujať takýto postoj. Na základe predložených informácií o teroristických či vojenských hrozbách z irackého územia sme však v KDH nepovažovali masívny vojenský útok za rozumný a odôvodnený. Vtedy v hlasovaní zatiahli poslanci HZDS. Po rokoch sa potvrdzuje, že iracká vojna bola chybným rozhodnutím s nesmiernymi dôsledkami v arabskom svete. Dnes to priznáva stále viac autorít a potvrdzuje stále viac posolstiev vo svetových médiách.

Slovensko nemá priskakovať k akciám iných štátov, ale viesť zodpovednú suverénnu a spojeneckú politiku. To nám dodá viac sebaúcty a zvýši vážnosť vo svete.

Môžeme teda očakávať v jeseni väčší dôraz KDH na zahraničnú politiku?
Silné európske a medzinárodné postavenie Slovenska bolo pre KDH dôležité od samého vzniku hnutia. Dôstojný život ľudí súvisí s dôstojným postavením krajiny. A dnes z toho môže mať mladá generácia plný prospech. Chodievam ako líder za KDH a ľudové strany zo Slovenska na summity v Bruseli, kde s kolegami hľadáme strategické odpovede na budúcnosť Európy. Rokovania s Merkelovou, Junckerom, Barrosom, van Rompuyom a ďalšími sa týkajú aj našich dôležitých problémov a európskych či globálnych výziev. Najbližie rokovanie summitu EĽS máme 16. júla. Tam a na ďalších medzinárodných fórach budem naďalej usilovať o presadzovanie oprávnených záujmov Slovenska.

Od jesenie chceme ešte väčší dôraz klásť na záležitosti rastu zamestnanosti a ekonomiky, ale aj vymožiteľnosti práva a boja s korupciou. To sú boľavé miesta ľudí na Slovensku, zvlášť v zaostávajúcich, chudobných regiónoch. Ako je po dvoch rokoch vidieť, vládnuci Smer-SD veľkú nezamestnanosť udržateľne riešiť nevie a rozsiahlu korupciu zásadne riešiť nechce. KDH príde s rozumnými, účinnými návrhmi.

Zdroj: SITA
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Polícia pátra po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia

Polícia pátra po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia

DNES - 14:54Domáce

Polícia žiada verejnosť o pomoc pri pátraní po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia v okrese Spišská Nová Ves.

Vodička nedala prednosť motorkárovi, utrpel vážne zranenia

Vodička nedala prednosť motorkárovi, utrpel vážne zranenia

DNES - 13:42Domáce

Motorkár nestihol zareagovať a vrazil do prednej časti auta. S vážnymi zraneniami ho previezli do nemocnice.

Muž pred pohostinstvom viackrát bodol iného muža, hrozí mu 10 rokov za mrežami

Muž pred pohostinstvom viackrát bodol iného muža, hrozí mu 10 rokov za mrežami

DNES - 13:16Domáce

41-ročného útočníka obvinili zo zločinu ublíženia na zdraví v štádiu pokusu.

Pri tragickej nehode zasahoval vrtuľník, autá sa zrazili v križovatke

Pri tragickej nehode zasahoval vrtuľník, autá sa zrazili v križovatke

DNES - 12:32Domáce

Vozidlo v križovatke narazilo do odbáčajúceho auta, následkom nehody podľahol 30-ročný muž.

Pri požiari auta zasahoval vrtuľník, jeden muž takmer uhorel

Pri požiari auta zasahoval vrtuľník, jeden muž takmer uhorel

DNES - 10:55Domáce

Na mieste požiaru našli muža s rozsiahlymi popáleninami.