• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 9.5.2024Meniny má Roland
18°Bratislava

Väčšina slovenských europoslancov bude hlasovať za Junckera

  • 11:32 12.07.2014
  • BRATISLAVA
Väčšina slovenských europoslancov bude hlasovať za Junckera

Väčšina z trinástich slovenských europoslancov chce Jean-Claude Junckera za šéfa Európskej komisie (EK). Na piatkovej tlačovej besede deviatich poslancov europarlamentu odmietla Junckera len Jana Žitňanská (Európski konzervatívci a reformisti/NOVA).

"Nie, nebudem hlasovať za Junckera. Nám ako frakcii nepríde normálne, že všetko je dohodnuté dopredu a poslanci sa sami nerozhodujú," povedala Žitňanská. Ak sa nestane zázrak, Juncker bude podľa nej aj tak zvolený.

Súvisiace:

Europoslanci pošlú list Paškovi, dvaja smeráci ho nepodpíšu

Slovenský europoslanec a predseda SaS Richard Sulík takisto nepodporí v hlasovaní Jean-Clauda Junckera. Ako povedal Sulík v sobotu pre agentúru SITA, Juncker nedáva žiadnu nádej na zmenu, ktorú Európska únia potrebuje. "S Junckerom bude Únia fungovať po starom," konštatoval Sulík.

Najsilnejší kandidát v hre

Bývalý luxemburský premiér je kandidátom najsilnejšej Európskej ľudovej strany (EĽS), podporujú ho však aj socialisti, keďže ľudovci podporili ich kandidáta Martina Schulza na post predsedu europarlamentu.

"Môj hlas má, nesúhlasím s pani Žitňanskou, bude to slobodné rozhodovanie," uviedol Ivan Štefanec (EĽS/SDKÚ-DS). Za Junckera bude hlasovať tiež Eduard Kukan (EĽS/SDKÚ-DS), ktorý dúfa, že bude aj zvolený. Pri hlasovaní ho podporí aj ďalší slovenský poslanec z frakcie ľudovcov Pál Csáky (EĽS/SMK).

Junckera podporia Maňka aj Flašíková Beňová

"Áno, budem hlasovať, aj keď nie s čistým svedomím," podotkol. Monike Flašíkovej Beňovej (Skupina progresívnej aliancie socialistov a demokratov/Smer-SD) sa na Junckerovi okrem iného páči, že pochádza z malej krajiny. "Okrem toho si myslím, že je to skúsený politik."

Junckera osobne podporí aj Vladimír Maňka (Skupina progresívnej aliancie socialistov a demokratov/Smer-SD). Ako premiér mal podľa neho Juncker vždy tie najlepšie návrhy a presadil množstvo dobrých opatrení. Europoslanci Anna Záborská, Miroslav Mikolášik (obaja EĽS/KDH) a Monika Smolková (Skupina progresívnej aliancie socialistov a demokratov/Smer-SD) sa obmedzili na konštatovanie, že budú hlasovať slobodne a podľa svojho najlepšieho svedomia.

Jean-Claude Juncker by mal už v krátkom čase vo funkcii šéfa EK nahradiť Josého Manuela Barrosa. Na poste ho musí schváliť Európsky parlament, hlasovanie je naplánované na 16. júla.

Juncker stál na čele Luxemburského kráľovstva s polmiliónovým obyvateľstvom takmer dve desaťročia. Zohral tiež zásadnú úlohu pri tvorbe euromeny a viedol skupinu ministrov financií Euroskupiny počas finančnej krízy, ktorá ohrozovala existenciu eura.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Rieka Slaná sa opäť výraznejšie zafarbila do oranžova, MŽP rokuje o opatreniach

Rieka Slaná sa opäť výraznejšie zafarbila do oranžova, MŽP rokuje o opatreniach

DNES - 11:46Domáce

Rieka Slaná sa v uplynulom období opäť zafarbila výraznejšie do oranžova.

Muž sa vyhrážal cestujúcim v bratislavskej električke s nožom v ruke

Muž sa vyhrážal cestujúcim v bratislavskej električke s nožom v ruke

DNES - 11:28Domáce

Vyšetrovateľ obvinil 48-ročného muža, ktorý sa v pondelok (6. 5.) vyhrážal cestujúcim v bratislavskej električke s nožom v ruke.

Taraba rokoval o vstupe Slovenska do Medzinárodnej organizácie Frankofónie

Taraba rokoval o vstupe Slovenska do Medzinárodnej organizácie Frankofónie

DNES - 10:53Domáce

Podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) rokoval o vstupe Slovenska do Medzinárodnej organizácie Frankofónie.

Šutaj Eštok podpísal v Taliansku dohodu o spolupráci v boji proti kriminalite

Šutaj Eštok podpísal v Taliansku dohodu o spolupráci v boji proti kriminalite

DNES - 10:01Domáce

Minister vnútra podpísal so svojim talianskym náprotivkom Matteom Piantedosim medzivládnu dohodu o zintenzívnení policajnej spolupráce v boji proti kriminalite.

Letnú sezónu na Oravskej lesnej železnici otvoria cez víkend

Letnú sezónu na Oravskej lesnej železnici otvoria cez víkend

DNES - 8:23Domáce

Letnú turistickú sezónu na Oravskej lesnej železnici otvoria v nedeľu 12. mája. Premávať bude historická parná lokomotíva Gontkulák.